June 3, 2017

Ευθύμη Φιλίππου σκηνοθετεί ο Δημήτρης Καραντζάς το χειμώνα στην «Στέγη»


Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση 

To καινούργιο έργο για το θέατρο που γράφει, αντλώντας την έμπνευσή του απ’ το έργο του Μπερνάρ-Μαρί Κολτές «Ρομπέρτο Τσούκο», ο πρόσφατα βραβευμένος στο Φεστιβάλ των Κανών Ευθύμης Φιλίππου θα σκηνοθετήσει, στην Κεντρική Σκηνή της «Στέγης Γραμμάτων κα Τεχνών» του Ιδρύματος Ωνάση, τον επόμενο χειμώνα, 

μετά την είσοδο του 2018, ο διαρκώς ανερχόμενος αλλά και διαρκώς εξελισσόμενος Δημήτρης Καραντζάς. Στη διανομή, μεταξύ άλλων, ο Χρήστος Λούλης, η Μαρία Σκουλά, η Αγγελική 
Παπούλια, η Εύη Σαουλίδου, ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης.
Ο Δημήτρης Καραντζάς έχει ήδη συνεργαστεί δυο φορές με την «Στέγη»: ανέβασε -εξαιρετικά, σαν από τότε να δημιουργήθηκε μια όσμωση με το συγγραφέα- το έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «Ο κυκλισμός του τετραγώνου», τη σεζόν 2013/2014 -παράσταση που είχε την τιμή να συμμετάσχει (η πρώτη ελληνική στην ιστορία του) στο Φεστιβάλ της Αβινιόν το 2014 αλλά το 2015 ταξίδεψε και στην Λισαβόνα, για να παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Προσεχές Μέλλον» του Ιδρύματος «Καλούστ Γκουλμπένκιαν»- ενώ πέρσι -σεζόν 2015/2016- σκηνοθέτησε για την Εφηβική Σκηνή της «Στέγης» τo μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γουλφ «Τα κύματα» που η «Στέγη» επανέλαβε φέτος αλλά στο θέατρο «Σφενδόνη».
Αλλά κι ο Ευθύμης Φιλίππου συνδέεται με την «Στέγη». Στην «Στέγη» η ομάδα «Vasistas» παρουσίασε, τη σεζόν 2014/2015, το πρώτο του θεατρικό έργο ««Αίματα» σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη, παράσταση που, επίσης, ταξίδεψε στο εξωτερικό: το 2015 παίχτηκε στο Παρίσι -στο Φεστιβάλ «Εργοτάξια της Ευρώπης», στο «Τεάτρ νε Λα Βιλ»- και το 2016 στην Γαλία, και πάλι, στην Εξ-Αν-Προβάνς -στο Φεστιβάλ «Παράλληλος»-, και στην Ρενς -στο Φεστιβάλ «ΡενςΕυρωπαϊκέςΣκηνές»- αλλά και στο Μπίντγκόστ της Πολονίας- στο «Πολονικό Θέατρο» και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Νέες Δραματουργίες»-, πάντα με οργάνωση και υποστήριξη της περιοδείας απ’ την «Στέγη».
Ο Δημήτρης Καρατζάς ετοιμάζει τώρα, κι αφού έληξαν οι παραστάσεις της «Πλατείας Ηρώων» του Τόμας Μπέρνχαρντ -εξαιρετική δουλειά- στο θέατρο «Οδού Κυκλάδων/Λευτέρης Βογιατζής», για το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου και για το Φεστιβάλ Επιδαύρου, την «Μήδεια» του Ευριπίδη -σε συνδυασμό μ’ άλλα κείμενα που ’χουν άξονα την Μήδεια- με τρεις άντρες ηθοποιούς (Γιώργο Γάλλο, Χρήστο Λούλη, Μιχάλη Σαράντη) σ’ όλους τους ρόλους. Ενώ για το χειμώνα έχει, επίσης, προγραμματίσει ν’ ανεβάσει, τον προσεχή Οκτώβριο, όπως ήδη γράφτηκε στο tospirto.net, την αθάνατη σατιρική κωμωδία των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά «Με δύναμη από την Κηφισιά», με Λυδία Φωτοπούλου, Έμιλυ Κολιανδρή, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη.
Το πιο πρόσφατο έργο του Ευθύμη Φιλίππου που είδαμε ήταν, τη λήγουσα σεζόν 2016/2017, στο «Θέατρο Τέχνης» της Φρυνίχου, το «Διάφορες επιλογές Πέτρος», ένα μονόλογο, με τον Χρήστο Στέργιογλου, σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη και πάλι.
Ο συγγραφέας, μόνιμος συνεργάτης του Γιώργου Λάνθιμου στα σενάρια των ταινιών του, τιμήθηκε μαζί του για το σενάριο της ταινίας του πρώτου «Ο φόνος του ιερού ελαφιού» -και οι δυο τους εξ ημισείας με την Λιν Ράμσι που βραβεύτηκε για το σενάριο της ταινίας της «Ποτέ δεν ήσουν πραγματικά εδώ»- με το Βραβείο Σεναρίου στο πρόσφατο Φεστιβάλ των Κανών ενώ το 2011 τιμήθηκαν, επίσης με το Βραβείο Σεναρίου, και στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, για τις «Άλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου. Βραβείο, πριν απ’ την ολοκλήρωση της ταινίας, πήραν και στο Τμήμα «Cinemart» του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ το 2013, για τον «Αστακό» του Γιώργου Λάνθιμου, που ήταν φέτος υποψήφιος για Όσκαρ στην κατηγορία Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου. Η ταινία τους «Κυνόδοντας», επίσης, πήρε το Βραβείο στο Τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ των Κανών το 2009, φτάνοντας, το 2010, μέχρι τις υποψηφιότητες για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.
Το πρωτότυπο έργο του Κολτές «Ρομπέρτο Τσούκο» έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα, για τελευταία, μέχρι τώρα, φορά, στην αρχή της φετινής σεζόν 2016/2017, στο «Θέατρο Τέχνης», σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου.
Η ακριβής ημερομηνία της πρεμιέρας στην «Στέγη» για το νέο έργο του Ευθύμη Φιλίππου -ο οποίος δεν έχει, ακόμα, καταλήξει στον τίτλο-, που θα σκηνοθετήσει ο Δημήτρης Καρατζάς, η πλήρης διανομή κι οι λοιποί συντελεστές δεν είναι ακόμα γνωστά.

No comments:

Post a Comment