October 25, 2018

«Έξι μαθήματα χορού σε έξι εβδομάδες» θα παραδίδει ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος στην Ναταλία Τσαλίκη στο «Ιλίσια»

  
Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση 


Την τρυφερή, συγκινητική δραματική κομεντί του Αμερικανού -θεατρικού συγγραφέα, σεναριογράφου, μυθιστοριογράφου, παραγωγού και ηθοποιού- Ρίτσαρντ Αλφιέρι «Έξι μαθήματα χορού σε έξι εβδομάδες», έργο για δυο πρόσωπα, θα παρουσιάσουν η Ναταλία Τσαλίκη κι ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος, στο θέατρο «Ιλίσια», από αρχές Δεκεμβρίου, σε μετάφραση Αντώνη Γαλέου και σε απόδοση και σκηνοθεσία του Δημοσθένη Παπαδόπουλου.
Στο έργο, η Λίλι, μια μοναχική, ευγενική κι αξιοπρεπής μεσήλικη γυναίκα, χήρα, που της απομένει ελάχιστος χρόνος ζωής, καθώς πάσχει από λευχαιμία, ποθώντας την επικοινωνία μ’ ένα άλλο ανθρώπινο πλάσμα ζητά από ένα γραφείο εκμάθησης χορών ένα δάσκαλο για να της διδάσκει μια φορά τη βδομάδα, επί έξι βδομάδες -τόσος, περίπου, είναι ο χρόνος που της απομένει- χορό. Το γραφείο της στέλνει τον Μάικλ, έναν νεαρό δάσκαλο χορού: είναι γκέι, άνεργος, χωρίς πολλές προοπτικές, μοναχικός, πληγωμένος ερωτικά και διψασμένος, επίσης, για επικοινωνία κι αγάπη. Το πρώτο μάθημα δεν πάει καθόλου καλά, συγκρούονται, αλλά ο Μάικλ, παρορμητικός κι αυτοεξομολογητικός, διαπιστώνει ότι η γυναίκα κάθε άλλο παρά μαθήματα χορού χρειάζεται. Ανθρώπινη επαφή, λύτρωση με το χορό απ’ τον τρόμο της αρρώστιας και του θανάτου, μια τελευταία γεύση ζωής χρειάζεται. Οι δυο ξένοι, διαφορετικής ηλικίας, ζωής και νοοτροπίας άνθρωποι ενώνονται, σιγά-σιγά, με βαθιά ανθρώπινη φιλία. Δυο ασύμβατοι κόσμοι, μέσα απ’ τη μουσική και το χορό, έρχονται κοντά για να μιλήσουν -με χιούμορ- για τη σκληρότητα, τη μοναξιά, τη διαφορετικότητα, τον εγωισμό των ανθρώπων και την ανάγκη γι αγάπη και συντροφικότητα.
Ο Ρίτσαρντ Αλφιέρι (φωτογραφία: Bruce Glikas/FilmMagic) εμπνεύστηκε τα «Έξι μαθήματα χορού σε έξι εβδομάδες» όταν, σ’ ένα ξενοδοχείο, στην Φλόριντα, τυχαία βρέθηκε σ’ ένα διαγωνισμό χορού. Χαζεύοντας τα ζευγάρια παρατήρησε πως, στα περισσότερα, η ντάμα ήταν μεγαλύτερη σε ηλικία ενώ ο καβαλιέρος πολύ μικρότερος. Αυτό του κίνησε την περιέργεια. Έτσι προέκυψε η ιδέα να συνδυάσει σ’ έργο θεατρικό μια τέτοια σχέση με μια γνωριμία που χτίζεται μέσα από μια σειρά μαθημάτων χορού.
Τα «Έξι μαθήματα χορού σε έξι εβδομάδες» πρωτοανέβηκαν στο Λος Άντζελες, το 2001, με πρώτη διδάξασα το ρόλο της Λίλι την Γιούτα Χάγκεν και Μάικλ τον Ντέιβιντ Χάιντ Πίαρς, σε σκηνοθεσία Άρθουρ Άλαν Σάιντελμαν ο οποίος σκηνοθέτησε το έργο όταν ανέβηκε και στην Νέα Ιόρκη, στο Μπρόντγουέι, το 2003. Ο Σάιντελμαν υπέγραψε τη σκηνοθεσία κι όταν, το 2014, το έργο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με την Τζίνα Ρόουλαντς και τον Σαγιέν Τζάκσον.
Το έργο του Αλφιέρι πρωτοπαρουσιάστηκε -η μόνη φορά- στην Ελλάδα -στην Αθήνα, κατά σύμπτωση στο θέατρο «Ιλίσια Βολανάκης», στο υπόγειο του «Ιλίσια»-, τη σεζόν 2008/2009, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, σε μια επιτυχημένη παράσταση όπου έλαμψε η Ρένη Πιττακή αλλά κι ο Κωνσταντίνος Κάππας.

No comments:

Post a Comment