September 4, 2022

«Άλογα» που καλπάζουν από έρωτα

 

Το Τέταρτο Κουδούνι / Τέτοιες Μέρες, Τέτοια Λόγια...144 
 
Οι παραστάσεις της ομάδας «Εν Δυνάμει» -μιας ομάδας, μιας κολεκτίβας, που τη συγκροτούν άτομα με αναπηρία κυρίως αλλά και χωρίς αναπηρία- στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με τα «Ερωτευμένα άλογα» -σύλληψη και καλλιτεχνική διεύθυνση Ελένης Δημοπούλου, σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου που συνυπογράφει με την ομάδα και την έρευνα και τη συγγραφή του κειμένου, δραματουργική επεξεργασία Σοφίας Ευτυχιάδου-, όπου και την είδα έχουν λήξει προ πολλού. Θριαμβευτικά.
Τρίτο μέρος μιας τριλογίας με τον τίτλο «Το άλλο, το κανονικό», πρωτοπαρουσιασμένη στην Θεσσαλονίκη, στο θέατρο «Δάσους», στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Δάσους, το καλοκαίρι του 2018, παιγμένη στην «Πειραιώς 230», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, το 2019, με περιοδεία εκτός Ελλάδος, ξαναπαιγμένη στην Θεσσαλονίκη φέτος, στο θέατρο της Μονής Λαζαριστών του ΚΘΒΕ, η παράσταση κατέβηκε και πάλι στην Αθήνα. Μια παράσταση μ’ ένα εξαιρετικά λεπτό και ευαίσθητο θέμα: την προσβασιμότητα στον έρωτα, στη σεξουαλικότητα και σε όσα συνεπάγονται από ανθρώπους με διαφορετικότητα, που απολύτως δικαιούνται και αξίζουν τον έρωτα. 
Τόσο χειροκρότημα που τη συνόδευσε παντού, τόση αποδοχή, τόση συγκίνηση -κλαίνε οι θεατές-, τόσος ενθουσιασμός, τόσοι ύμνοι που γράφτηκαν απ’ την κριτική και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από θεατές και, μάλιστα, από καλλιτέχνες που την είδαν είναι κάτι τόσο σπάνιο που δεν μπορούσα να πιστέψω πως έχει τερματίσει την πορεία της. Τελευταίος και καταϊδρωμένος δεν είχα και δεν ήθελα κάτι ακόμα να προσθέσω για την καλλιτεχνική της αποτελεσματικότητα. Για την κοινωνική της σημασία θέλω να
γράψω. 
Η ομάδα «Εν Δυνάμει» που ιδρύθηκε, με έδρα την Θεσσαλονίκη, απ’ τη γνωστή μας απ’ την «Πειραματική Σκηνή της ‘Τέχνης’» ηθοποιό Ελένη Δημοπούλου και την Μαρία Ιωαννίδου, το 2008 έκανε πολλά και μεγάλα βήματα αυτά τα 14 χρόνια, με τις παραστάσεις της και τις άλλες δραστηριότητές της. Με τα «Ερωτευμένα άλογα», όμως, έκανε ένα άλμα. Και τώρα μαθαίνω πως η παράσταση που ’χει πλέον αποκτήσει μυθικές διαστάσεις επανέρχεται. Με ενημερώνουν πως θα παιχτεί και πάλι στην Θεσσαλονίκη, στην Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών και στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Δάσους του ΚΘΒΕ, για πέντε μόνον παραστάσεις: στις 14, 15, 16 και 17 Σεπτεμβρίου στις 21:00 και στις 18 Σεπτεμβρίου στις 19:00. Αλλά είμαι σίγουρος πως η ζωή της δε λήγει έτσι. Τα «Ερωτευμένα άλογα» καλπάζουν ασυγκράτητα (Φωτογραφίες: Εύη Φυλακτού).

No comments:

Post a Comment