April 20, 2022

Ελληνόφωνο «Machinal» number two

 

Το Τέταρτο Κουδούνι / Τέτοιες Μέρες, Τέτοια Λόγια... 123 

 

Πριν αλέκτορα φωνήσαι... Χτες σας έγραφα για το σπουδαίο «Machinal» της Σόφι Τρέντγουελ, μ’ αφορμή το ανέβασμά του, προχτές Δευτέρα 18 Απριλίου, ως «Μάκιναλ», στην Κεντρική Σκηνή του «Θεάτρου του Νέου Κόσμου» -όπου θα παίζεται τα Δευτερότριτα- απ’ την Ιώ Βουλγαράκη, για την ομάδα «Πυρ» και με την Δέσποινα Κούρτη στο ρόλο άξονα της Νέας Γυναίκας. Και θύμιζα ότι το έργο έχει πρωτοπαρουσιάσει στην Ελλάδα η Νικαίτη Κοντούρη που το ανέβασε, με πρωταγωνίστρια την σπουδαία Μαρίνα Ψάλτη, στο ΚΘΒΕ, στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, τη σεζόν 2006/2007. 

Και ιδού, σήμερα, μήνυμα απ’ την Κύπρο: ο εν face book φίλος Παντελής Μακή μου γράφει ότι το έργο παίζεται -8 Απριλίου έγινε η πρεμιέρα- και στην Λευκωσία, απ’ τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, στην Νέα Σκηνή του, σε μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα. 

Σκηνοθετεί η Αύρα Σιδηροπούλου. Τα σκηνικά είναι του Γιώργου Τενέντε, τα κοστούμια της Λύδιας Μανδρίδου, η μουσική του Βάνια Απέργη, η κίνηση του Παναγιώτη Τοφή, τη video art υπογράφει η Άρτεμις Τζάβρα-Bulloch, το σχεδιασμό φωτισμών ο Σταύρος Τάρταρης και βοηθός της σκηνοθέτριας είναι η Μαρία Χατζηστυλλή.

Νέα Γυναίκα, η Τζωρτζίνα Τάτση και παίζουν, επίσης, οι Γιώργος Αναγιωτός, Φώτης Αποστολίδης, Χριστίνα Κωνσταντίνου, Πάνος Μακρής, Κωνσταντίνος Τσίτσιος, Μήδεια Χάννα, Μυρσίνη Χριστοδούλου.
Εκλεκτικές συγγένειες!

No comments:

Post a Comment