April 3, 2022

Σέρρες: ΔΗΠEΘ(Ε)αίνοντας σα χώρα ή Όταν η συνταγή δεν πετυχαίνει, το φαγητό ξινίζει...

 
Το Τέταρτο Κουδούνι / Τέτοιες Μέρες, Τέτοια Λόγια... 114
 
Σας έγραφα στο totetartokoudouni.blogspot.com, στις 23 του περασμένου Σεπτεμβρίου, ότι, στας Σέρρας, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν... Μ’ αφορμή την είδηση που ’δωσε σε ιντερνετική συνέντευξή του, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, ότι «θα είναι ο Γιώργος Ανδρέου, ο συνθέτης, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.», θέση που χήρευε αφότου έληξε η θητεία της μέχρι τότε καλλιτεχνικής διευθύντριας, ηθοποιού Καλλιόπης Ευαγγελίδου. Μόνο που η διαδικασία για την επιλογή καλλιτεχνικού διευθυντή στα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα περιλαμβάνει προκήρυξη της θέσης με προθεσμία ενός μήνα για κατάθεση των αιτήσεων, κατάθεση των αιτήσεων απ’ τους υποψήφιους, επιλογή του καταλληλότερου απ’ το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΕ κι έγκριση απ’ το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Και τίποτα απ’ αυτά δεν είχε γίνει πριν απ’ την «είδηση»!
Δεν τα ’ξερε αυτά ο κ. δήμαρχος; Δεν τον είχαν ενημερώσει; Του διέφυγαν; Βιάστηκε ν’ αναγγείλει μαγειρεμένη «προειλημμένη» απόφαση, χωρίς τον ξενοδόχο; Πάντως εκτέθηκε. Ανεπανόρθωτα. Διότι, αν δεν ήταν σκάνδαλο -που ήταν...- ήταν γκάφα. Ολκής. Βέβαια, κατόπιν, όταν βούιξε ο τόπος, προέβη σε «διορθωτικές» δηλώσεις ο κ. δήμαρχος. Αλλά ήταν αργά...
Η προκήρυξη κι η πρόκληση ενδιαφέροντος έγιναν, βέβαια -κατόπιν εορτής..., και, βέβαια, μετά το χρονικό προαναγγελθείσης εκλογής/διορισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΕ εξέλεξε τον Γιώργο Ανδρέου που ’κανε δηλώσεις κι ανέλαβε.

Αλλά όταν μαγειρεύεις βιαστικά το φαγητό, πριν πεινάσεις, η συνταγή μπορεί και να μην πετύχει. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν πέτυχε. Διότι η Καλλιόπη Ευαγγελίδου, που ’χε θέσει και πάλι υποψηφιότητα για τη θέση, τους τη χάλασε τη συνταγή: έκανε προσφυγή για την ακύρωση της διαδικασίας διορισμού του «εκλεκτού» και «προεπιλεγμένου» νέου καλλιτεχνικού διευθυντή. Κι η προσφυγή -την οποία υποστήριξε η δικηγόρος Ζωή Κωνσταντοπούλου-, μ’ απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, που μόλις εκδόθηκε, έγινε δεκτή! Ακυρώνονται η απόφαση διορισμού του Γιώργου Ανδρέου κι οι φωτογραφικές διαδικασίες αποκλεισμού της Καλλιόπης Ευαγγελίδου «λόγω παράβασης των αρχών της ισονομίας, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, του κράτους δικαίου και της χρηστής διοίκησης».

Κι έτσι μένει εκτεθειμένος, μετά την απόφαση αυτή, κι ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για Θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Που έσπευσε να εγκρίνει τον... προαποφασισμένο διορισμό, πριν ολοκληρωθεί η εξέταση της προσφυγής της Καλλιόπης Ευαγγελίδου, προσφυγή η οποία, σημειωτέον, είχε διαβιβαστεί στο υπουργείο. Κι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι μένουν, βέβαια, οι chef του συγκεκριμένου πιάτου -ο δήμαρχος κι ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.- που έσπευσαν να υπογράψουν τη σύμβαση μπροστά στις κάμερες έχοντας προσκαλέσει τα τοπικά ΜΜΕ να τους απαθανατίσουν.

Ο πρόεδρος μάλιστα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών Σάββας Ρίζος είχε δηλώσει στα ΜΜΕ ότι οι καταγγελίες που κανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ως συνήγορος της Καλλιόπης Ευαγγελίδου, για παρανομίες «είναι για γέλια και γέλασε πολύ». Για να δούμε τώρα ποιος θα γελάσει τελευταίος. Διότι το φαγητό που μαγείρεψαν πριν πεινάσουν, ξίνισε. Κι όσοι το φαγαν θα ’χουν γαστρεντερικές διαταραχές. Οπότε, φτου κι απ’ την αρχή (Καλά, περί παραίτησης ούτε λόγος να γίνεται, καθόλου δε συνηθίζεται...). Όσο για το υπουργείο Πολιτισμού, ειδικά το υφυπουργείο για Θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού -αν και το ξέρουμε, βέβαια, ότι δεν τους πολυκόφτει το θέμα...-, ας γίνουν λιγο πιο προσεκτικοί με τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Τόσο, τουλάχιστον, που να μην εκτίθενται.

No comments:

Post a Comment