March 23, 2016

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός στο Δημοτικό Πειραιά με «Λεωφορείο ο Πόθος»


Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση 



Το «Λεωφορείο ο Πόθος» του Τενεσί Γουίλιαμς θα ’ναι το εναρκτήριο για τον επόμενο χειμώνα 2016/2017 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Σκηνοθέτης ο Μιχαήλ Μαρμαρινός που για πρώτη φορά στην 32χρονη σκηνοθετική καριέρα του καταπιάνεται με τον αμερικανό συγγραφέα.
Η Μπλαντς Ντιμπουά, ένα ιδιαίτερο πλάσμα που αιθεροβατεί και ζει μέσα σε φαντασιώσεις, μ’ έναν άδοξο νεανικό γάμο στο παθητικό της -ο νεαρός σύζυγός της αποδείχθηκε πως ήταν ομοφυλόφιλος κι αυτοκτόνησε όταν εκείνη το ’μαθε-, ευαίσθητη μέχρι τη νεύρωση, με τα νιάτα της να ανήκουν πια στο παρελθόν, όταν χάσει από χρέη το οικογενειακό της σπίτι στο Μισισίπι έρχεται στην Νέα Ορλεάνη για να τη φιλοξενήσει η έγκυος, όπως μαθαίνει, αδελφή της Στέλα. Ο πολωνικής καταγωγής γαμπρός της Στάνλεϊ Κοβάλσκι, όμως, βίαιος και χυδαίος, δε θα την ανεχτεί από την πρώτη στιγμή. Θα ψάξει τις σκοτεινές πτυχές της ζωής της, θα τις μάθει και θα τις μαρτυρήσει στην Στέλα αλλά και στο φίλο του Μιτς που χει γοητευτεί απ την Μπλαντς και την προορίζει για γυναίκα του κι ο οποίος αμέσως θα διακόψει τη σχέση. Ο Στάνλεϊ θα τη βιάσει ενώ η γυναίκα του βρίσκεται στο νοσοκομείο για να γεννήσει κι η Μπλαντς, διασαλευμένη πια, θα καταλήξει στο ψυχιατρείο.
Αυτή είναι η πλοκή του πολυπαιγμένου -και στην Ελλάδα- έργου που ’κανε την πρεμιέρα του στην Νέα Υόρκη, στο Μπρόντγουέι, το 1947 -παράσταση που ’χει αφήσει εποχή-, με Μπλαντς την Τζέσικα Τάντι και Στάνλεϊ τον Μάρλον Μπράντο, σε σκηνοθεσία Ηλία Καζάν ο οποίος, το 1951, το μετέφερε και

στον κινηματογράφο με Μπλαντς την Βίβιαν Λι -που ’χε ερμηνεύσει το ρόλο στο πρώτο ανέβασμα του έργου στο Λονδίνο, το 1949, σε σκηνοθεσία του Λόρενς Ολίβιε- και Στάνλεϊ τον Μπράντο -επίσης μια ταινία αξεπέραστη. 
Το «Λεωφορείο» γυρίστηκε και για την τηλεόραση, έγινε όπερα -απ τον Αντρέ Πρεβέν-, έγινε μπαλέτο αρκετές φορές...
Στην Ελλάδα το πρωτοπαρουσίασε ο Κάρολος Κουν με το «Θέατρο Τέχνης» τη σεζόν 1948/1949, στο θέατρο «Αλίκης». Μπλαντς ερμήνευσε η Μελίνα Μερκούρη και Στάνλεϊ ο Βασίλης Διαμαντόπουλος.
Η τελευταία φορά που παίχτηκε  στην ελληνική σκηνή ήταν την περασμένη σεζόν 2014/2015, όταν το παρουσίασε, στο θέατρο «Άνεσις» και σε σκηνοθεσία του Γεωργιανού Λεβάν Τσουλάντζε, ο Τάσος Ιορδανίδης που κράτησε το ρόλο του Στάνλεϊ πλάι στην Κατερίνα Λέχου-Μπλαντς.
Η πρεμιέρα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά έχει ήδη προγραμματιστεί για τις 10 Νοεμβρίου. Οι συντελεστές δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί κι η διανομή καταρτίζεται. Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, άλλωστε, είναι τώρα στραμμένος στην προετοιμασία της «Λυσιστράτης» του Αριστοφάνη, που θ’ ανεβάσει το καλοκαίρι με το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο.

No comments:

Post a Comment