October 31, 2022

«Σωτηρία» η πέμπτη

Το Τέταρτο Κουδούνι / Τέτοιες Μέρες, Τέτοια Λόγια...164

Με πολύ ενδιαφέρον αναμένω το καινούργιο ανέβασμα του έργου «Σωτηρία με λένε» της Σοφίας Αδαμίδου που, δυστυχώς, μας την έκανε πολύ νωρίς... Στο «Μικρό Χορν», από 10 Νοεμβρίου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου και -αυτή τη φορά, όπου και το πρόσθετο ενδιαφέρον- με την Κάτια Γκουλιώνη που μας είναι γνωστή περισσότερο απ’ την ευδόκιμη πορεία της στον κινηματογράφο -ήταν, μεταξύ άλλων, η νεαρή Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου στην «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή, ερμηνεία για την οποία τιμήθηκε, το 2020, με το Βραβείο «Ίρις» Β΄ Γυναικείου Ρόλου, απ’ την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. 
Όπως έχει γραφτεί, το έργο -η τελευταία νύχτα  στο νοσοκομείο, πριν απ’ την εγχείρηση που θα της στερούσε τη φωνή, της Σωτηρίας Μπέλλου- πρωτοανέβηκε τη σεζόν 2006/2007 κι επαναλήφθηκε το 2007/2008 στο θέατρο «Στοά», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου, σε μια πολύ καλή παράσταση που την καθόρισε η συγκλονιστική ερμηνεία της Λήδας Πρωτοψάλτη στο ρόλο της Σωτηρίας 
Μπέλλου.   
Το επόμενο ανέβασμά του -περίπου άγνωστο σ’ εμάς, εκ των υστέρων το ανακάλυψα- έγινε στην Κύπρο, στην Λευκωσία, απ’ το «Σατιρικό Θέατρο», στην «Κάτω Σκηνή» του, τη σεζόν 2009/2010: σκηνοθέτης ο Χρήστος Ζάνος και στο ρόλο της Σωτηρίας Μπέλλου, η Πόπη Αβραάμ.
Το τρίτο ανέβασμα, με τον τίτλο «Σωτηρία Μπέλλου. Η ζωή μιας περιπλανώμενης ρεμπέτισσας», ήταν το 2011/2012, μ’ επανάληψη το 2012/2013, στο θέατρο «Κάππα» και νέα επανάληψη το 2013/2014 στο θέατρο «Ήβη», σε σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου, με την αξέχαστη Ντίνα Κώνστα -στη μνήμη της Σοφίας Αδαμίδου και της Ντίνας Κώνστα, άλλωστε, είναι αφιερωμένη, και μπράβο σ’ αυτούς που το σκέφτηκαν, η τωρινή παράσταση.
Θέλω, όμως, να συμπληρώσω κι ένα τέταρτο ανέβασμα -το τωρινό θα ’ναι το πέμπτο- που ξεχάστηκε: το 2015/2016, μ’ επανάληψη το 2016/2017, απ’ το ΚΘΒΕ, στο «Μικρό Θέατρο» της Μονής Λαζαριστών, με τον αρχικό τίτλο «Σωτηρία με λένε», σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου και με την Έφη Σταμούλη στο ρόλο της Μπέλλου σε μια εξίσου σημαντική ερμηνεία. Η παράσταση μεταφέρθηκε, μάλιστα, και στην Αθήνα, στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου», τη σεζόν 2018/2019.
Με το δεδομένο ότι το έργο, στα τρία, τουλάχιστον, ανεβάσματά του παίχτηκε και δεύτερη έως και τρίτη σεζόν, διαισθάνομαι και πάλι επιτυχία  (Φωτογραφίες: 1 Εβίτα Σκουρλέτη, 5 Νίκος Τασούλας).

No comments:

Post a Comment