February 28, 2022

Το υπουργείο Πολιτισμού και τα... «αντίποινα»

 
Το Τέταρτο Κουδούνι / Τέτοιες Μέρες, Τέτοια Λόγια... 108
 
Έγραψα στο face book: «Βρίσκω εντελώς επιφανειακούς κι επιπόλαιους κι ανόητους έως γελοίους τους αποκλεισμούς τόσων καλλιτεχνών και καλλιτεχνικών συγκροτημάτων, σ όλη την Ευρώπη, λόγω της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία. Αυτοί ευθύνονται; Και θεωρώ εκβιασμό την πίεση να καταγγείλουν την εισβολή. Αυτοί που ασκούν τον εκβιασμό θα βαζαν έτσι εύκολα το κεφάλι τους στον τορβά, αν επρόκειτο για δική τους κυβέρνηση που εισβάλλει -κι αν έχουν εισβάλει οι κυβερνήσεις τους...; Δηλαδή θ αρχίσει τώρα κυνήγι -ροσίδων- μαγισσών; Μακαρθισμός απ την ανάποδη;
Πριν αλέκτορα φωνήσαι, η συνάδελφος Μαίρη Αδαμοπούλου με πληροφόρησε ότι στις «εκδηλώσεις» συμμετέχει -μη χάσει...- και το δικό μας Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με ανάρτησή του στη σελίδα του στο face book.
Διαβάζω λοιπόν: «Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έδωσε σήμερα οδηγίες να ανασταλεί οποιαδήποτε υλοποίηση, συνεργασία, προγραμματισμός ή συζήτηση εκδηλώσεων με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς. 
Σημειώνεται ότι η ήδη αναβληθείσα εκδήλωση του Gala Όπερας που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη 3 Μαρτίου, ακυρώνεται, όπως και η μετάδοση της παράστασης «Η Λίμνη των Κύκνων», στο πλαίσιο του κύκλου The Bolshoi Ballet Live from Moscow, την Κυριακή 6 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών / Megaron - The Athens Concert Hall».
Όντως, το βρίσκω θλιβερό αν έτσι, εκτός απ τα όπλα που στείλαμε, συμπαραστεκόμαστε στο λαό της Ουκρανίας. Και, βέβαια, το θεωρώ γελοίο. Καθότι η -σπουδαία- σοπράνο Ντινάρα Αλίεβα, που θα συμμετείχε στο γκαλά μαζί με το βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά, είναι μεν σολίστ στην Όπερα Μπολσόι αλλά ΔΕΝ είναι ροσίδα. Αζέρα είναι -απ’ το Αζερμπαϊτζάν. Να μη μιλήσω για τον Τσαϊκόφσκι και την «Λίμνη» του...
Στο μεταξύ, το ΥΠΠΟ ανακοινώνει ότι «ακυρώνεται» το Γκαλά, το Μέγαρο έχει στείλει δελτίο Τύπου ότι «αναβάλλεται». Και μάλιστα «διευκρινίζοντας» -δηλαδή το ΥΠΠΟ τους άδειασε εν ψυχρώ, ψεύτες τους έβγαλε...- ότι «η καλλιτέχνις, ζήτησε την αναβολή της εκδήλωσης εξαιτίας της επικαιρότητας και των ταξιδιωτικών περιορισμών που ενδέχεται να προκύψουν στις μετακινήσεις από και προς τη Μόσχα ζητώντας την κατανόηση του κοινού»Πιθανόν θα ντράπηκαν εκεί στο Μέγαρο. Και δικαίως. 

No comments:

Post a Comment