February 23, 2022

Η Ρούλα Πατεράκη ανεβάζει Νίκη Τριανταφυλλίδη για την Νάνα Παπαδάκη

 
Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση 
 
Η Ρούλα Πατεράκη διασκευάζει και σκηνοθετεί το μονόλογο της Νίκης Τριανταφυλλίδη -που έφυγε απ’ τη ζωή το 2013- «Πάρτι στο σπίτι της Ελισάβετ Π», με τη συνεργασία του Μάνθου Σαντοριναίου στο ψηφιακό, εικαστικό και οπτικοακουστικό, περιβάλλον, για την εξαίρετη ηθοποιό Νάνα Παπαδάκη. Η παράσταση έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί στο θέατρο «Φούρνος, μετά το Πάσχα, στις αρχές Μαΐου του 2022. 
Η Ρούλα Πατεράκη επιστρέφει στο θέατρο «Φούρνος» για τέταρτη φορά, καθώς, εκεί, έχει ανεβάσει Όγκουστ Στρίντμπέργκ -το 1998 την «Καταιγίδα» του και το 1999 τον «Πελεκάνο» του- και το  2008 την «Μελωδία της φάλαινας» του Άντονι Μινγκέλα. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεργασία της Ρούλας Πατεράκη και του Μάνθου Σαντοριναίου, ύστερα απ’ τα «Χώματα» του Γιώργου Βέλτσου -μια εξαιρετική παράσταση- η οποία παίχτηκε το 1997, στο πλαίσιο της Θεσσαλονίκης / Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και, κατόπιν, στην Αθήνα, στο Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο «Athenaeum». 
Με την Νάνα Παπαδάκη έχουν συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, σε σκηνοθεσίες της ίδιας της Ρούλας Πατεράκη -το «Μανιφέστο του πολέμου», πάνω στον Θουκυδίδη, στην Μικρή Επίδαυρο, και το «Πεθαίνω σα χώρα» του Δημήτρη Δημητριάδη, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. 
Το έργο της Νίκης Τριανταφυλλίδη, που χει, μάλιστα, βραβευτεί  απ’ την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, παρουσιάζεται για πρώτη φορά μετά τη σεζόν  1994/1995, όταν η ίδια η συγγραφέας του  το ανέβασε, με το δικό της Θέατρο «Γκραγκάντα», σε σκηνοθεσία Λευτέρη Χαρωνίτη, στο, τότε, «Θέατρο Νίκης Τριανταφυλλίδη» της οδού Καπνοκοπτηρίου -νυν «Προσκήνιο».
Την παραγωγή της παράστασης έχει αναλάβει η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Μαλντορόρ», υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της ίδιας της  Νάνας Παπαδάκη, η οποία με την ομάδα παρουσιάζουν, για μια ακόμη φορά, ελληνικό έργο. Έχουν ήδη ανεβάσει,  σε δική της σκηνοθεσία, τον πλατωνικό διάλογο «Ίων» στο Φεστιβάλ «Αισχύλεια», το «Κάτω απ’ τον ίσκιο του βουνού» του Γιάννη Ρίτσου στο θέατρο «Αργώ», στα «Αισχύλεια» και στις Βριξέλες, ύστερα από πρόσκληση του «Κύκλου», του Ελληνικού Πολιτιστικού Συλλόγου Βριξελών. Επίσης, το «Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο» για τα 110 χρόνια απ τη γέννησή του, με τη συμμετοχή  σημαντικών ελλήνων ποιητών και ποιητριών, καθώς και τους «Θαλασσινούς έρωτες» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε σκηνοθεσία Μίρκας Γεμεντζάκη, στις καθιερωμένες θεσμικές εκδηλώσεις, μνήμης και τιμής, του Δήμου Σκιάθου, στη γενέτειρα του  συγγραφέα.   
Τη διεύθυνση παραγωγής έχει αναλάβει ο Γιώργος Ζορμπάς. Τα ονόματα των υπόλοιπων συντελεστών καθώς κι η απόδοση του τελικού τίτλου της παράστασης θ ανακοινωθούν σύντομα.

No comments:

Post a Comment