September 25, 2017

«Αντιγόνη» με Χειλάκη-Μαξίμου-Σαράντη σε συν-σκηνοθεσία Χειλάκη-Δούνια


Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση  


Ο Αιμίλιος Χειλάκης κι ο Μανώλης Δούνιας, μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη φετινή τους «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, επανέρχονται στην αρχαία τραγωδία -αλλά στον Σοφοκλή. Πρόκειται να συν-σκηνοθετήσουν, και πάλι, το επόμενο καλοκαίρι, την -ιδιαίτερα δημοφιλή αλλά, τελευταία, όχι πολύ τακτικά παιζόμενη- «Αντιγόνη»  με τρεις, όπως και φέτος, στην «Ιφιγένεια», υποκριτές -Αιμίλιος Χειλάκης, Αθηνά
Μαξίμου, Μιχάλης Σαράντης-, που θα ερμηνεύσουν όλους τους ρόλους, και με Χορό.
Η καινούργια παράσταση, κατά πάσα πιθανότητα, θ’ ακολουθήσει το δρόμο της «Ιφιγένειας εν Αυλίδι» -η οποία, εκτός της καλλιτεχνικής είχε και εισπρακτική επιτυχία, μια κι έκοψε περίπου 36.000 εισιτήρια ενώ την είδαν 44.000, συνολικά, θεατές: περιοδεία, με κατάληξη στο Ηρώδειο.
Η «Αντιγόνη» έχει να παιχτεί στην Ελλάδα απ’ το περσινό καλοκαίρι -του 2016-, όταν την ανέβασε το Εθνικό Θέατρο, σε συμπαραγωγή με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, με την Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη στον επώνυμο ρόλο και τον Δημήτρη Λιγνάδη ως Κρέοντα.
O Αιμίλιος Χειλάκης δεν έχει ξαναπαίξει στη συγκεκριμένη τραγωδία, όπως τόσο η Αθηνά Μαξίμου όσο κι ο Μιχάλης Σαράντης. Συνδέεται, όμως, με τον Σοφοκλή άρρηκτα: ήταν ο «Οιδίπους» στον συγκλονιστικό «Οιδίποδα τύραννο» που ανέβασε ο Τσέζαρις Γκραουζίνις στην Επίδαυρο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, το 2012, με τρεις άνδρες υποκριτές -οι άλλοι δυο ήταν ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης κι ο Χρήστος Σαπουντζής- και Χορό κι ο Νεοπτόλεμος στον εξαίρετο, επίσης, «Φιλοκτήτη» που υπέγραφε σκηνοθετικά ο Κώστας Φιλίππογλου, επίσης για τρεις υποκριτές -Μιχαήλ Μαρμαρινός στον επώνυμο ρόλο και Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, οι άλλοι δυο- και που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου το 2014, παραγωγές, και οι δυο, της εταιρείας «Αρτivities» του Αιμίλιου Χειλάκη, σε συμπαραγωγή, η πρώτη με το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, η δεύτερη με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.
Η μετάφραση της «Αντιγόνης» θα ’ναι και πάλι του ποιητή Γιώργου Μπλάνα ο οποίος έχει εκτοξευτεί, τα τελευταία χρόνια, στην πρώτη γραμμή των μεταφραστών αρχαίου δράματος κι έχει, ήδη, συνεργαστεί με τον Αιμίλιο Χειλάκη στον «Φιλοκτήτη» και την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι». Μετάφραση που έχει τυπωθεί ήδη απ’ το 2015 στις Εκδόσεις Γαβριηλίδη αλλά ο μεταφραστής θα την ξαναδουλέψει για την παράσταση.
Στο μεταξύ, απ’ τους δυο συν-σκηνοθέτες της «Αντιγόνης», ο Αιμίλιος Χειλάκης, φέτος το χειμώνα, θα συμπρωταγωνιστήσει με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, που ’χει επωμιστεί και τη 
σκηνοθεσία, και τους Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, Νίκο Ψαρρά και Προμηθέα Αλειφερόπουλο στο έργο του Κόνορ Μακφέρσον «Ο φάρος» που ανεβαίνει σε λίγες μέρες στο θέατρο «Αθηνών».
Ενώ ο Μανώλης Δούνιας θα σκηνοθετήσει στην Β΄ Σκηνή του θεάτρου «Οδού Κεφαλληνίας» τον «Αμπιγιέρ» του Ρόναλντ Χάργουντ -η πρεμιέρα, αρχές Νοεμβρίου- με τον Αλέξανδρο Μυλωνά και τον Μάνο Βακούση στους δυο βασικούς ρόλους. 

No comments:

Post a Comment