September 25, 2017

Μια «Καρφίτσα» από την Ελένη Ζιώγα στο «Bios» με Μαλτέζου, Πιστιόλα, Λιάτσο και την ίδια


Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση



Το καινούργιο έργο της Ελένης Ζιώγα «H Καρφίτσα (ή Απλά μαθήματα επιβίωσης)» θα παρουσιαστεί απ’ τις 30 Νοεμβρίου στο «Bios», σε σκηνοθεσία Γιώργου Βουρδαμή-Μαυρογέννη, με την Υβόννη Μαλτέζου, την Λουκία Πιστιόλα, την ίδια τη συγγραφέα Ελένη Ζιώγα και τον Έκτορα Λιάτσο.
Τα σκηνικά θα ’ναι της Τίνας Τζόκα (με βοηθό την Τζέλα Χριστοπούλου), τα κοστούμια της Ελεάνας Θαλασσούδη, η μουσική του Πανού/Παναγιώτη Μανουηλίδη, οι φωτισμοί της Χριστίνας Θανάσουλα, η επιμέλεια κίνησης της Ξένιας Κογχυλάκη και βοηθός σκηνοθέτη ο Αλέξανδρος Ζουρλαδάνης.
«H Καρφίτσα (ή Απλά Μαθήματα Επιβίωσης)» είναι ένα κείμενο για τον φυλακισμένο άνθρωπο που νοσταλγεί την ελευθερία του. «Η φυλακή», όπως σημειώνεται, «σαν μια έννοια γενική και υπαρξιακή για τον κάθε άνθρωπο που γεννιέται στη ζωή μέσα σε συνθήκες διάσπασης, μοναξιάς και αδυναμίας συνύπαρξης με το ‘όλον’ και, κυρίως, με τον ‘άλλον’- μ άλλα λόγια μέσα σε συνθήκες αδυναμίας ν’ αγαπήσει-, είναι ασυνείδητα αισθητή απ’ τον καθένα μας. Είναι η συνθήκη μέσα στην οποία παραδέρνουμε όλοι νιώθοντας ξένοι και διαρκώς απειλούμενοι απ’ τους ανθρώπους γύρω μας, χωρίς να καταλαβαίνουμε τι πραγματικά μας φταίει, έχοντας, όμως, στο βάθος της ύπαρξής μας το αίσθημα της ανάγκης για απόδραση απ’ αυτό το μαρτύριο, σαν κινητήρια δύναμη για την επιβίωσή μας.
Στην ‘Καρφίτσα’ τα τέσσερα πρόσωπα του έργου έχουν γεννηθεί στη φυλακή αλλά δεν το ξέρουν. Το κατά πόσο θα καταφέρουν ν’ αποδράσουν εξαρτάται απ’ το πόσο το καθένα απ’ αυτά έχει ανοίξει τον εαυτό του στην επίγνωση της ανάγκης της ύπαρξης του ‘άλλου’ ως απαραίτητης συνθήκης για τη λύτρωσή του».
Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Απρίλιο στο Ψυχιατρείο των Φυλακών Κορυδαλλού. Η ιδέα προέκυψε σαν πραγματική ανάγκη απ’ τη φύση του έργου. «Σ’ αυτή τη μεγάλη φυλακή της ζωής που περιβάλλεται από θάνατο», αναφέρεται, «όλοι μας, ‘ελεύθεροι’ ή ‘φυλακισμένοι’, είμαστε δυνητικά το ίδιο έγκλειστοι. Επίσης σ’ αυτόν τον δύσκολο κόσμο που το μίσος μας διαπερνά, όλοι μας, ‘εγκληματίες’ ή ‘αθώοι’, είμαστε δυνητικά το ίδιο ένοχοι’».
Μ’ αυτό το σκεπτικό αποφασίστηκε από κοινού, μετά από ειδική διασκευή του κειμένου, να γίνει μια πρώτη, πιλοτική παρουσίασή του μέσα στις φυλακές, με την ισότιμη συνεργασία της αρχικής ομάδας των επαγγελματιών ηθοποιών ( Υβόννη Μαλτέζου, Λουκία Πιστιόλα, Ελένη Ζιώγα) κι εκείνης του θεατρικού εργαστηρίου του Ψυχιατρείου Κρατουμένων Κορυδαλλού 
(Ψ.Κ.Κ.) του οποίου την ευθύνη έχει η Λουκία Πιστιόλα. 
Την ιδέα αγκάλιασαν μ’ ενθουσιασμό τόσο οι κρατούμενοι της ομάδας των φυλακών όσο κι ο αρχικός σκηνοθέτης Άρης Τρουπάκης ενώ στην ολοκλήρωση της παράστασης συνέτεινε κι ο ηθοποιός Φώτης Λαζάρου ο οποίος, μαζί με τον «Χορό» των κρατουμένων, ερμήνευσε το ρόλο του Δολοφόνου που μοιράστηκε ισότιμα ανάμεσα στον ηθοποιό και τ’ άτομα της ομάδας. Τη μουσική έγραψε ο Αντώνης Μοσχούτης.
Η παράσταση ανέβηκε αρχικά τον Απρίλιο για τους τρόφιμους του Ψ.Κ.Κ. με προοπτική ν’ ανεβεί λίγο αργότερα και για μεικτό κοινό που θα αποτελούνταν απ’ τους τρόφιμους κι από προσκεκλημένους εκτός φυλακών. Η παράσταση αυτή, τελικά, ακυρώθηκε για λόγους ασφαλείας.
Η Ελένη Ζιώγα έχει να εμφανιστεί ως συγγραφέας απ’ το μονόλογο «Το μυστικό της κυρίας Έλεν» που ερμήνευσε η ίδια, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη, τη σεζόν 2012/2013 στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» κι επανέλαβε την επόμενη 2013/2014, στο «Μικρό Παλλάς» στην αρχή, στο «Επί Κολωνώ» στη συνέχεια.

No comments:

Post a Comment