June 11, 2014

Τριτώνει θεατρικά «Το τρίτο στεφάνι»: ο Τάκης Τζαμαργιάς το ανεβάζει στην Κύπρο


Το Τέταρτο Κουδούνι / Έκτακτο




«Το τρίτο στεφάνι», το εμβληματικό της δεκαετίας του ’60 μυθιστόρημα του Κώστα Ταχτσή, θα γνωρίσει για τρίτη φορά τα φώτα της σκηνής: το ανεβάζει, αυτή τη φορά, ο Τάκης Τζαμαργιάς στην Λευκωσία, για τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, τέλος Οκτωβρίου, εναρκτήριο της χειμερινής σεζόν 2014/2015, στην Κεντρική Σκηνή του.

Στο «Τρίτο στεφάνι», το οποίο, στην αρχή, είχαν απορρίψει εκδοτικοί οίκοι της εποχής και που πρωτοεκδόθηκε το 1962 απ’ τον Κώστα Ταχτσή ιδίοις αναλώμασι καθιερώνοντάς τον, με αρκετή καθυστέρηση, ως έναν απ’ τους σημαντικούς μας πεζογράφους -σήμερα κυκλοφορεί απ’ τις Εκδόσεις «Εξάντας» έχοντας πουλήσει μέχρι τώρα γύρω στα 100.000 αντίτυπα-, δεν είναι παρά ένας εσωτερικός μονόλογος της Νίνας. Η οποία αφηγείται τη σχέση της με τη μεγαλύτερη σε ηλικία φίλη της, την Εκάβη, που αργότερα γίνεται και πεθερά της. Και οι πολύπαθες ζωές των δυο γυναικών -δυο μικροαστές, η Νίνα πιο ευκατάστατη και μορφωμένη, η Εκάβη συμφιλιωμένη με τις λαϊκές καταβολές της- κυλούν κατά κύριο λόγο στη διάρκεια του Μεσοπολέμου και της Κατοχής δίνοντας την ευκαιρία στον Κώστα Ταχτσή να περάσει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία στο μυθιστόρημά του -ο χαρακτήρας της Εκάβης είναι απόλυτα βασισμένος στη γιαγιά του η οποία και τον μεγάλωσε.
«Το τρίτο στεφάνι» είχε την πρώτη του επαφή με το σανίδι το 2002/2003, όταν η Μίνα Αδαμάκη παρουσίασε, στον Βόλο αρχικά, ως παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, στην Αθήνα στη συνέχεια, στο τότε «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας», το μονόλογο «Το τρίτο στεφάνι. Από τη μεριά της Νίνας», ένα συμπίλημα απ’ το βιβλίο, το οποίο συνέθεσαν ο Θανάσης Νιάρχος και ο σκηνοθέτης της παράστασης Νίκος Καραγέωργος, με άξονα την Νίνα την οποία και ερμήνευε η Μίνα Αδαμάκη.
Τη σεζόν 2009/2010 ανέβασε «Το τρίτο στεφάνι» στην Σκηνή «Κοτοπούλη» σε πλήρη, πολυπρόσωπη παράσταση, το Εθνικό Θέατρο. Η σκηνοθεσία ήταν του Σταμάτη Φασουλή που συνυπέγραφε, με τον Θανάση Νιάρχο και πάλι, τη διασκευή, με Εκάβη την Νένα Μεντή και Νίνα την Φιλαρέτη Κομνηνού.
Ας σημειωθεί πως το μυθιστόρημα μεταφέρθηκε, θεατροποιημένο κατά κάποιο τρόπο, πρώτα στο ραδιόφωνο. Σε διασκευή/σκηνοθεσία Γιώργου Παυριανού για το Τρίτο Πρόγραμμα της τότε ΕΡΤ -απ’ το οποίο πρωτομεταδόθηκε το 1979 σε 78 συνέχειες- με Εκάβη την Σμάρω Στεφανίδου και Νίνα την Ρένα Βλαχοπούλου.
Πολλές συζητήσεις και με μεγάλα ονόματα έχουν γίνει για τη μεταφορά του μυθιστορήματος στον κινηματογράφο, οι οποίες όμως ποτέ δεν ευοδώθηκαν. Το 1995, πάντως, έγινε τηλεοπτική σειρά για τον ANT1. Με σκηνοθέτη τον Γιάννη Δαλιανίδη, Εκάβη την Λήδα Πρωτοψάλτη και Νίνα, τότε, την Νένα Μεντή -που, έτσι, έχει ερμηνεύσει και τις δυο βασικές ηρωίδες του έργου.
Ο Τάκης Τζαμαργιάς  για το καινούργιο ανέβασμα στην Λευκωσία επέλεξε ως Εκάβη την Αννίτα Σαντοριναίου και ως Νίνα την Στέλα Φυρογένη -εξαιρετικές ηθοποιοί και οι δυο, απ’ το άνθος του γυναικείου δυναμικού του ΘΟΚ. Η διασκευή για το θέατρο θα ’ναι του Σάββα Κυριακίδη κι η μουσική του Δημήτρη Ζαβρού. Οι συζητήσεις για την υπόλοιπη διανομή και τους άλλους συντελεστές δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα. 
Ο σκηνοθέτης, έχει ήδη συνεργαστεί επιτυχώς με τον ΘΟΚ το 2007/2008, όταν ανέβασε το έργο της Μπράιονι Λέιβερι «Καυτός πάγος».

No comments:

Post a Comment