June 20, 2016

Η Πηγή Δημητρακοπούλου σκηνοθετεί το «Lebensraum» του Θανάση Τριαρίδη στο «Faust»


Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση



Το έργο «Lebensraum» του Θανάση Τριαρίδη θα σκηνοθετήσει το χειμώνα η καλή Πηγή Δημητρακοπούλου, στο «Faust», με τον Βασίλη Βασιλάκη και τον Ιωσήφ Πολυζωίδη στους δυο ρόλους, μετά τον ορυμαγδό που προξένησε «Η ισορροπία του Nash», η παράσταση που ανέβασε τον περασμένο Μάρτιο για την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.
Στο έργο -«μονόπρακτο πείραμα για την καλοσύνη» είναι ο υπότιτλος που του ’χει δώσει ο συγγραφέας του- δυο άντρες συναντιούνται στη σκηνή του (γεμάτου με θεατές) θεάτρου για να κάνουν ένα πείραμα. Ο ένας, ο Σ, είναι ο χειριστής του πειράματος, ο άλλος, ο Γ, προσφέρεται να γίνει πειραματόζωο έναντι αμοιβής. Το πείραμα, αρχικά, μοιάζει με απλή στατιστική καταγραφή: ο χειριστής κάνει διάφορες, εγκυκλοπαιδικού τύπου, ερωτήσεις γύρω απ’ τη ναζιστική θεωρία του «Lebensraum», του «Ζωτικού Χώρου», στον Γ και στη συνέχεια του δίνει μια υδρόγειο σφαίρα και τον καλεί να βρει διάφορες πρωτεύουσες χωρών του κόσμου.  
Όλα μοιάζουν σχεδόν αστεία αλλά όταν ο Γ αγγίζει την Κουάλα Λουμπούρ, ένας πυροβολισμός σκοτώνει ένα θεατή.
Το «Lebensraum» ξεκίνησε την πορεία του το 2014, στο 3ο αθηναϊκό «24 Hour Plays» στο οποίο συμμετείχε ο Θανάσης Τριαρίδης κι όπου το έργο παρουσιάστηκε, σε μια πρώτη, συνεπτυγμένη μορφή, σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου.
Ο συγγραφέας του το ανέπτυξε και το έργο, στη νέα του εκδοχή,  έκανε την πρεμιέρα του -στα γερμανικά-, τον περασμένο Μάρτιο, στο Βερολίνο,
σε σκηνοθεσία Έλενας Σωκράτους, με τον Κωστή Καλλιβρετάκη και τον Κωνσταντίνο Γεράκη στους δυο ρόλους. Στη συνέχεια, η -εξαιρετική- παράσταση παίχτηκε στην Φρανκφούρτη, στην Αθήνα -στο «Θησείον», στα ελληνικά, απ’ τους ίδιους ηθοποιούς, για τέσσερις μέρες- και, κατόπιν, ταξίδεψε στην Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στην Κύπρο -στην Λευκωσία και στην Λεμεσό.

No comments:

Post a Comment