June 24, 2016

«Η επιλογή της Σόφι» στη σκηνή του «104» με Καλτσίκη, Δόβρη, Μαυρόπουλο


Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση 

«Η επιλογή της Σόφι» πρωτότυπο θεατρικό έργο του Μιχάλη Παλίλη, εμπνευσμένο απ’ το ομώνυμο μυθιστόρημα 
του Γουίλιαμ Στάιρον θα παρουσιαστεί στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου «104»,  ως η βασική παραγωγή του για την επόμενη χειμερινή σεζόν, στις αρχές Νοεμβρίου, σε σκηνοθεσία του ίδιου του Μιχάλη Παλίλη με τρείς πολύ καλούς ηθοποιούς να ερμηνεύουν του τρεις ρόλους του έργου: την Αλεξία Καλτσίκη ως Σόφι, τον Θανάση Δόβρη ως Νέιθαν και τον Αλέξανδρο Μαυρόπουλο ως Στίνγκο.
Στο έξοχο μυθιστόρημα (1979, στην Ελλάδα έχει κυκλοφορήσει μόλις το 2005, σε μετάφραση Παλμύρας Ισμυρίδου, απ’ τις Εκδόσεις «Ποταμός») του αμερικανού Γουίλιαμ Στάιρον (1925-2006), λίγο μετά τον Πόλεμο, το καλοκαίρι του 1947, ο Στίνγκο, 
εικοσάχρονος επίδοξος συγγραφέας απ’ τον αμερικάνικο Νότο, μετακομίζει στην πανσιόν ενός προαστίου του Μπρούκλιν. Εκεί γνωρίζει την Πολoνή Σόφι, επιζήσασα του στρατοπέδου του Άουσβιτς στο οποίο είχε εγκλειστεί, αν και χριστιανή καθολική, και τον εκρηκτικό εβραίο εραστή της Νέιθαν που αποδεικνύεται ότι πάσχει από παρανοϊκή σχιζοφρένεια. Ο Στίνγκο εμπλέκεται και παρασύρεται στην ολέθρια και καταλυτική σχέση τους αλλά και στη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης μέσα απ’ το πιο αποτροπιαστικό, ίσως, συμβάν του 20ου αιώνα, το Ολοκαύτωμα.
«Μια παράσταση που θέλει να μιλήσει για την επιβίωση, που θέλει να μιλήσει για τη μνήμη και το τραύμα, που θέλει να μιλήσει για τη διαχείριση της απώλειας, για το παρόν και το παρελθόν, για τον Άνθρωπο, για την τραγικότητα και τη γελοιότητα του βίου, για τη βία και την ευτυχία, για το θάνατο και τη ζωή, για τον έρωτα και τη σκληρότητα, για την Ιστορία και την ιστορία των ανθρώπων, για όλα όσα επιλέγουμε ή μας επιλέγουν, τελικά» φιλοδοξεί να κτίσει ο σκηνοθέτης της, όπως σημειώνει.

«Η επιλογή της Σόφι», που έχει αποσπάσει το 1980 το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ για Μυθιστόρημα, έχει μεταφερθεί (1982) στον κινηματογράφο απ’ τον Άλαν Τζ. Πακούλα, σε μια ταινία -στην Ελλάδα προβλήθηκε με τον τίτλο «Η εκλογή της Σόφι»- που γνώρισε μεγάλη ταμειακή και καλλιτεχνική επιτυχία, με την Μέριλ Στριπ στον επώνυμο ρόλο -εμβληματική ερμηνεία για την οποία τιμήθηκε με «Όσκαρ» (το πρώτο της για πρωταγωνιστικό ρόλο), με «Χρυσή Σφαίρα» αλλά και μ’ άλλα βραβεία από πολλές ενώσεις κριτικών-, τον πρωτοεμφανιζόμενο τότε στην οθόνη Κέβιν Κλάιν ως Νέιθαν και τον Πίτερ ΜακΝίκολ ως Στίνγκο, έχει γίνει, απ’ τον βρετανό συνθέτη Νίκολς Μο, όπερα η οποία έκανε την πρεμιέρα της το 2002, στο Λονδίνο, στην Βασιλική Όπερα και στη συνέχεια παρουσιάστηκε στην Ουάσινγκτον, στο Βερολίνο και στην Βιένη αλλά, σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκέντρωσα, είναι η πρώτη φορά που μεταφέρεται στο θέατρο.
Ο Μιχάλης Παλίλης έχει ήδη συνεργαστεί με το «104». Τη σεζόν 2012/2013 ανέβασε το έργο «Διαδρομές υψηλού κινδύνου» του Καταλανού Ιγνάσι Γκαρσία, που επαναλήφθηκε την επόμενη σεζόν 2013/2014, και το χειμώνα του 2014/2015 το έργο του Βρετανού Μαρκ Ρέιβενχιλ «Πισίνα (νερό;)».

No comments:

Post a Comment