May 29, 2022

Το μυστήριο με τα (ελευσίνια) «Μυστήρια»

 

Το Τέταρτο Κουδούνι / Τέτοιες Μέρες, Τέτοια Λόγια...131

 

Νομίζω πως ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, ως γενικός καλλιτεχνικός διευθυντής, μαζί με τους συνεργάτες του -εντυπωσιακό και ενθαρρυντικό ότι η πλειονότητα είναι γυναίκες-, σταθερά και καλά βαδίζει στη σύνθεση του προγράμματος της «2023 Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης» -με γνώση και γούστο. Δυο εκδηλώσεις παρακολούθησα, μόνον, από πέρσι τον Ιούνιο -τους έξοχους σολωμικούς«Ελεύθερους πολιορκημένους» της Ελένης Ευθυμίου και την πολύ ενδιαφέρουσα χορογραφία του Χεσούς Ρούμπιο Γκάμο «Gran Bolero», τελευταία παράσταση του Φεστιβάλ Χορού «Spring Forward» που φέτος φιλοξενήθηκε στην Ελευσίνα- αλλά ενημερώνομαι και εκτιμώ αυτά που γίνονται ευελπιστώντας για ένα καλό, στο σύνολό του, κι ελκυστικό πρόγραμμα για το 2023, το κύριο έτος της διοργάνωσης. Και να μη βάλουν τρικλοποδιές, όπως συνηθίζεται στις περιπτώσεις αυτές..., στον Μιχαήλ Μαρμαρινό.

Μια απορία έχω μόνο. Ξεκίνησα με το «Μυστήριο» (όπως, έξυπνα, χαρακτηρίζονται, ως εκ των Ελευσινίων Μυστηρίων, οι εκδηλώσεις) 39 -τους «Ελεύθερους πολιορκημένους». Φαντάστηκα πως δεν είχαν υποπέσει στην αντίληψή μου τα προηγούμενα 32. Αλλά, στη συνέχεια, βλέπω, μέσα απ’ τα δελτία Τύπου, το «Μυστήρια» να χοροπηδούν, να πισωγυρίζουν, να κάνουν άλματα... Απ’ το 39 στο 2, απ’ το 2 στο 62, απ’ το 62 στο 64, απ’ το 64 στο 57, απ’ το 57 στο 19, απ’ το 19 στο 12 και ούτω καθεξής. Δηλαδή, έχω ζαλιστεί. Και κανείς δε μου εξηγεί αυτή την ιδιότυπη λογική: δεν είναι η σειρά πραγματοποίησης των εκδηλώσεων, εντάξει, το κατάλαβα. Τ’ είναι, όμως;  Είναι η σειρά που αποφασίστηκαν; Είναι η σειρά που τις συνέλαβε ο Μιχαήλ Μαρμαρινός -κάτι σαν «Στο μυαλό του Μιχαήλ Μαρμαρινού» α λα «Στο μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς»; Ελπίζω να το λύσω το μυστήριο με τα «Μυστήρια» κάποια στιγμή. 
Με την ευκαιρία που ’γινε λόγος για Ελευσίνα: ο δήμαρχος της πόλης, που επελέγη ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023, πιστεύει ότι η πρόσβαση στην πόλη απ’ την Αθήνα θα συνεχίσει να γίνεται ΈΤΣΙ; Με μια ταμπέλα στην Εθνική Αθηνών-Κορίνθου, πριονισμένη στη μέση, που γράφει Ελευσίνα σημαίνοντας την παράκαμψη; Και με το δρόμο ΑΥΤΟ μέχρι το Παλαιό Ελαιουργείο; Μ’ ΑΥΤΗ τη σήμανση και ΑΥΤΗ τη διαγράμμιση; Κι η έξοδος για την επιστροφή θα συνεχίσει να γίνεται απ’ ΑΥΤΑ τα δρομάκια που πήζουν κυκλοφοριακά; Κι ότι οι εκδηλώσεις στο Ελαιουργείο θα γίνονται μ’ ΑΥΤΟ, το, σε πρωτόγονη κατάσταση, πάρκινγκ; Αν δεν τα πιστεύει, ολ’ αυτά ΠΟΤΕ θα διορθωθούν; Επτά μήνες μένουν μέχρι να μπει το 2023...
Όλος ο κόσμος, μια σκηνή...

No comments:

Post a Comment