May 20, 2017

«Καινούργια σελίδα» για τον Γιάννη Μόσχο στο «Μικρό Γκλόρια»


Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση 



Τη δραματική κομεντί «Καινούργια σελίδα» του Νιλ Σάιμον θ’ ανεβάσει το χειμώνα ο Γιάννης Μόσχος (φωτογραφία: Θεόφιλος Τσιμάς) στο θέατρο «Μικρό Γκλόρια».
Στο έργο, ο συγγραφέας Τζορτζ Σνάιντερ που πρόσφατα έχει χάσει τη γυναίκα του συναντάει σε τυφλό ραντεβού, μετά από πίεση του αδελφού και πράκτορά του Λίο -ο οποίος προσπαθεί να τον βοηθήσει να ξεπεράσει το πένθος του με τον τρόπο αυτό αλλά με… καταστροφικά, μέχρι τότε, αποτελέσματα- την Τζένι Μαλόν, μια ηθοποιό σαπουνόπερας -που ο Λίο την έχει γνωρίσει μέσω της Φέι, παντρεμένης φίλης του με την οποία έχουν κρυφή ερωτική σχέση-, πρόσφατα χωρισμένη από έναν επαγγελματία ποδοσφαιριστή μετά από ένα γάμο έξι χρόνων. Η συνάντησή τους, παρά την ανασφάλεια και των δυο τους αν μπορούν να ξεκινήσουν κάτι καινούργιο στη ζωή τους, θα καταλήξει, χωρίς πολλή σκέψη, σε γάμο.
Αλλά, μετά το γαμήλιο ταξίδι τους, ο Τζορτζ ανακαλύπτει ότι δεν είναι εύκολο να ξεπεράσει το πένθος του κι οι αναμνήσεις απ’ την πρώτη γυναίκα του, την Μπάρμπαρα, επανέρχονται βασανιστικά. Η Τζένι αφήνει το σπίτι τους κι όλα δείχνουν ότι ο γάμος θα λήξει τόσο σύντομα όσο και αποφασίστηκε αλλά, τελικά, ο Τζορτζ συνειδητοποιεί πόσο την αγαπάει και ξανασμίγουν οριστικά.
Η «Καινούργια σελίδα» του Νιλ Σάιμον έκανε την πρεμιέρα της, σε σκηνοθεσία του Χέρμπερτ Ρος, στο Λος Άντζελες το 1977. Η παράσταση μεταφέρθηκε στο τέλος της ίδιας χρονιάς, στην Νέα Ιόρκη, στο Μπρόντγουέι, όπου παίχτηκε μέχρι το 1979.
Ισορροπώντας ανάμεσα στην κωμωδία, την οποία περισσότερο στηρίζει στο έργο το ζευγάρι Λίο και Φέι, και στις λεπτές δραματικές αποχρώσεις, ο -ενενηντάχρονος σήμερα, πενηντάχρονος τότε- Σάιμον έχει γράψει ένα ημι-αυτοβιογραφικό έργο το οποίο έχει, κατά κάποιο τρόπο, αφιερώσει στη δεύτερη σύζυγό του, την ηθοποιό Μάρσα Μέισον, αναγνωρίζοντας και εκτιμώντας την ανοχή της στη, μετά το γάμο τους, μακρά περίοδο του πένθους του και της θλίψης του για την πρώτη του γυναίκα, τη χορεύτρια Τζόουν Μπέιμ η οποία πέθανε από καρκίνο το 1973, την ίδια χρονιά -ακριβώς όπως και στο έργο- κατά την οποία βιαστικά παντρεύτηκε την Μέισον. Η Μάρσα Μέισον έπαιξε, μάλιστα, την
Τζένι όταν το έργο μεταφέρθηκε, το 1979, απ’ τον Ρόμπερτ Μουρ, στον κινηματογράφο -ρόλο για τον οποίο ήταν, μάλιστα, υποψήφια για Όσκαρ Πρώτου Γυναικείου Ρόλου-, με συμπρωταγωνιστές τον Τζέιμς Κάαν, τον Τζόζεφ Μπολόνια και την Βάλερι Χάρπερ. Άσχετο αν ο γάμος τους, τελικά, δεν κράτησε πάνω από δέκα χρόνια κι, αφού χώρισαν, ο Νιλ Σάιμον έκανε άλλους τρεις, με ηθοποιούς επίσης -τους δυο με την ίδια γυναίκα…
Η «Καινούργια σελίδα» θ’ ανεβεί με πρωταγωνιστές τον Ταξιάρχη Χάνο -ο οποίος πρωταγωνιστεί, μαζί με την Μαρία Τσιμά, 
και στο έργο της Λοτ Φέικεμανς «Δηλητήριο» που ο Γιάννης Μόσχος έχει σκηνοθετήσει για το ΚΘΒΕ και το οποίο παίζεται ακόμα στο Φουαγιέ του θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών-, τον Άγγελο Μπούρα -ο οποίος έχει αναλάβει και την καλλιτεχνική διεύθυνση του «Μικρού Γκλόρια», όπως έγραψε ο Βασίλης Μπουζιώτης στο enikos.gr- 
και την Άντρη Θεοδότου -πολύ καλή διανομή- ενώ ακόμα αναζητείται η ηθοποιός που θα παίξει την Τζένι Μαλόν. Συζητήσεις, επίσης, γίνονται ακόμα και για τους λοιπούς συντελεστές.
Το έργο του Σάιμον πρωτοπαρουσίασαν στην Ελλάδα, τη σεζόν 1980/1981, στο -τότε- θέατρο «Αθήναιον» -τώρα «Τζένη Καρέζη»-, κρατώντας τους δυο βασικούς, απ’ τους τέσσερις πρωταγωνιστικούς ρόλους, 


ο Αλέκος Αλεξανδράκης κι η Νόνικα Γαληνέα, με τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο και την Άννα Φόνσου μαζί τους. Τη σκηνοθεσία υπέγραφε ο Ανδρέας Βουτσινάς.
Έκτοτε ανέβηκε άλλες τέσσερις φορές:
Τη σεζόν 1986/1987 -σκηνοθέτης ο Γιάννης Διαμαντόπουλος- παρουσιάστηκε σε περιοδεία απ’ το θίασο του Γιάννη Βόγλη, με τον ίδιο, την Τζένη Ζαχαροπούλου, τον Χρήστο Μπίρο και την Καίτη Παπανίκα.
Τη σεζόν 1988/1989 το ανέβασε στο θέατρο «Πόρτα» ο Μίνως Βολανάκης, με Γιάννη Φέρτη, Ζωή Λάσκαρη, Γιάννη Μπέζο και Σμαράγδα Σμυρναίου.
Ο Γιάννης Διαμαντόπουλος σκηνοθέτησε το έργο και τη σεζόν 1996/1997, στο θέατρο «Μελίνα» -πρώην «Όρβο»- του κτιρίου του Μετοχικού Ταμείου του Στρατού, νυν φουαγιέ του πρώτου ορόφου του «Παλλάς», για την Έλενα Ακρίτα που συμπρωταγωνιστούσε μαζί με τον Γιώργο Κυρίτση, τον Παύλο Χαϊκάλη και την Τζόυς Ευείδη. Η παράσταση αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και μεταδόθηκε απ’ το κανάλι «Star».
Τέλος, η Κάτια Δανδουλάκη, παρουσίασε το έργο του Σάιμον με τον τίτλο «Όλα από την αρχή», τη σεζόν 2002/2003, στο θέατρό της «Κάτια Δανδουλάκη», σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, με τον Σταύρο Ζαλμά, την ίδια, τον Γιώργο Λέφα και την Μαρίνα Ψάλτη.

No comments:

Post a Comment