January 21, 2017

«Εδουάρδο Β΄» του Μάρλοου ανεβάζει ο Κοραής Δαμάτης


Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση 

Την παιγμένη μια μόνο φορά στην Ελλάδα ιστορική τραγωδία του Κρίστοφερ Μάρλοου «Εδουάρδος Β΄» 
θ’ ανεβάσει, μετά το Πάσχα, ο Κοραής Δαμάτης στην «Αθηναϊκή Σκηνή» με τον Μιχάλη Καλαμπόκη στον επώνυμο ρόλο. Το έργο, που ο πλήρης τίτλος του στην πρώτη σωζόμενη έκδοσή του (1594) είναι «Η ταραχώδης βασιλεία και ο αξιοθρήνητος θάνατος του Εδουάρδου του Δεύτερου, Βασιλιά της Αγγλίας, με την τραγική πτώση του υπερφίαλου Μόρτιμερ», χρονολογείται πιθανότατα μεταξύ 1592 και 1593. 
Ο αδύναμος, ομοφυλόφιλος Εδουάρδος Β΄ διαδέχεται στο θρόνο της Αγγλίας, το 1307, στα είκοσι τρία του χρόνια τον πατέρα του Εδουάρδο Α΄. 
Απ’ τις πρώτες πράξεις του, να ανακαλέσει τον ευνοούμενό του -η ιστορία μίλησε για εραστή- Πίαρς Γκάβεστον απ’ την εξορία όπου τον είχε στείλει ο βασιλιάς πατέρας του Εδουάρδου,
ανήσυχος για την κακή επίδραση που ασκούσε στον -διάδοχο, τότε- γιο του, και να του δώσει τον τίτλο του Κόμη της Κορνουάλης. Ο Γκάβεστον, τον οποίο ο Εδουάρδος μέχρι αντιβασιλέα χρίει όταν πηγαίνει στην Γαλία για να παντρευτεί την κόρη του βασιλιά Φίλιπου Δ΄, θα προκαλέσει, με τη συμπεριφορά και τις πράξεις του, το μίσος των ισχυρών, την εποχή εκείνη-, βαρόνων του βασιλείου, οι οποίοι θ’ αναγκάσουν τον Εδουάρδο Β΄ να τον εξορίσει -αλλά ως κυβερνήτη, αντ’ αυτού- στην Ιρλανδία. Όταν και πάλι ανακαλείται απ’ την εξορία, οι βαρόνοι συνωμοτούν και τον δολοφονούν.
Ο λόρδος Σπένσερ θα τον αντικαταστήσει στην καρδιά του βασιλιά. Η βασίλισσα Ισαβέλα, όμως, προσβεβλημένη απ’ τη στάση του Εδουάρδου απέναντί της, θα συνωμοτήσει με τον εραστή της λόρδο Μόρτιμερ, θα τον ανατρέψουν, εξαναγκάζοντάς τον σε παραίτηση, και, στη συνέχεια, ο Μόρτιμερ θα βάλει ανθρώπους του να τον δολοφονήσουν στη φυλακή όπου κρατούνταν κάτω από άθλιες συνθήκες ενώ εκτελείται και ο Σπένσερ.
Ο νεαρός Εδουάρδος Γ΄, γιος του Εδουάρδου και της Ισαβέλας, θα εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα του αποκεφαλίζοντας τον Μόρτιμερ και θέτοντας υπό περιορισμό τη μητέρα του.
Αυτή, σε γενικές γραμμές, είναι η ιστορία του έργου του, εκ των κορυφαίων του ελισαβετιανού θεάτρου, Κρίστοφερ Μάρλοου ο οποίος άντλησε απ’ τα «Χρονικά» του Χόλινζχεντ -τη δεύτερη (1587) έκδοση της, κλασικής στην εποχή της, Βρετανικής Ιστορίας.
Το 1924, στα πρώτα χρόνια της καριέρας του στην Γερμανία, με τη συνεργασία τoυ Λίον Φόιχτβάνγκερ και με τον τίτλο «Η ζωή του Εδουάρδου του Δεύτερου της Αγγλίας», ο Μπέρτολτ Μπρεχτ έκανε μια προσαρμογή του έργου, η οποία έχει καταχωρηθεί στα δικά του έργα.
Το 1991 την ιστορική τραγωδία του Μάρλοου μετέφερε στον κινηματογράφο, με τον τρόπο του, τονίζοντας το στοιχείο της ομοφυλοφιλίας και με τον τίτλο «Εδουάρδος ΙΙ», ο άγγλος 
σκηνοθέτης Ντέρεκ Τζάρμαν με τoν Στίβεν Γουόντινγκτον ως Εδουάρδο, Βασίλισα Ισαβέλα την Τίλντα Σουίντον και Γκάβεστον τον Άντριου Τίρναν.
Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος είναι ο μόνος, μέχρι τώρα, που ’χει τολμήσει ν’ ανεβάσει το απαιτητικό έργο στην Ελλάδα: το 2000 στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, με το δικό του «Θέατρο του Νέου Κόσμου» και με τον Στέλιο Μάινα στον επώνυμο ρόλο αλλά και, μεταξύ άλλων, τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη ως Γκάβεστον, τον Δημήτρη Λιγνάδη ως Μόρτιμερ και την Ελένη Κοκκίδου ως Βασίλισσα Ισαβέλα.
Η προετοιμασία της παράστασης στην «Αθηναϊκή Σκηνή» βρίσκεται στη διαδικασία οριστικοποίησης των συντελεστών και συμπλήρωσης της διανομής. Το έργο, πάντως, θ’ ανεβεί στη μετάφραση του Σεραφείμ Βελέντζα, η οποία κυκλοφορεί (πρώτη έκδοση 1995) απ’ τις εκδόσεις «Άγρα» μαζί με τη μετάφραση απ’ τον ίδιο του έσχατου έργου του Μάρλοου -που δολοφονήθηκε στα 29 του χρόνια, μπλεγμένος σε σκοτεινές υποθέσεις- «Η σφαγή των Παρισίων».

No comments:

Post a Comment