Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση
Την παιγμένη μια μόνο φορά στην Ελλάδα ιστορική τραγωδία του Κρίστοφερ Μάρλοου «Εδουάρδος Β΄»

Ο αδύναμος, ομοφυλόφιλος Εδουάρδος Β΄ διαδέχεται στο θρόνο της Αγγλίας, το 1307, στα είκοσι τρία του χρόνια τον πατέρα του Εδουάρδο Α΄.


Ο λόρδος Σπένσερ θα τον αντικαταστήσει στην καρδιά του βασιλιά. Η βασίλισσα Ισαβέλα, όμως, προσβεβλημένη απ’ τη στάση του Εδουάρδου απέναντί της, θα συνωμοτήσει με τον εραστή της λόρδο Μόρτιμερ, θα τον ανατρέψουν, εξαναγκάζοντάς τον σε παραίτηση, και, στη συνέχεια, ο Μόρτιμερ θα βάλει ανθρώπους του να τον δολοφονήσουν στη φυλακή όπου κρατούνταν κάτω από άθλιες συνθήκες ενώ εκτελείται και ο Σπένσερ.
Ο νεαρός Εδουάρδος Γ΄, γιος του Εδουάρδου και της Ισαβέλας, θα εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα του αποκεφαλίζοντας τον Μόρτιμερ και θέτοντας υπό περιορισμό τη μητέρα του.
Αυτή, σε γενικές γραμμές, είναι η ιστορία του έργου του, εκ των κορυφαίων του ελισαβετιανού θεάτρου, Κρίστοφερ Μάρλοου ο οποίος άντλησε απ’ τα «Χρονικά» του Χόλινζχεντ -τη δεύτερη (1587) έκδοση της, κλασικής στην εποχή της, Βρετανικής Ιστορίας.
Το 1924, στα πρώτα χρόνια της καριέρας του στην Γερμανία, με τη συνεργασία τoυ Λίον Φόιχτβάνγκερ και με τον τίτλο «Η ζωή του Εδουάρδου του Δεύτερου της Αγγλίας», ο Μπέρτολτ Μπρεχτ έκανε μια προσαρμογή του έργου, η οποία έχει καταχωρηθεί στα δικά του έργα.
Το 1991 την ιστορική τραγωδία του Μάρλοου μετέφερε στον κινηματογράφο, με τον τρόπο του, τονίζοντας το στοιχείο της ομοφυλοφιλίας και με τον τίτλο «Εδουάρδος ΙΙ», ο άγγλος
σκηνοθέτης Ντέρεκ Τζάρμαν με τoν Στίβεν Γουόντινγκτον ως Εδουάρδο, Βασίλισα Ισαβέλα την Τίλντα Σουίντον και Γκάβεστον τον Άντριου Τίρναν.

Η προετοιμασία της παράστασης στην «Αθηναϊκή Σκηνή» βρίσκεται στη διαδικασία οριστικοποίησης των συντελεστών και συμπλήρωσης της διανομής. Το έργο, πάντως, θ’ ανεβεί στη μετάφραση του Σεραφείμ Βελέντζα, η οποία κυκλοφορεί (πρώτη έκδοση 1995) απ’ τις εκδόσεις «Άγρα» μαζί με τη μετάφραση απ’ τον ίδιο του έσχατου έργου του Μάρλοου -που δολοφονήθηκε στα 29 του χρόνια, μπλεγμένος σε σκοτεινές υποθέσεις- «Η σφαγή των Παρισίων».
No comments:
Post a Comment