February 22, 2016

Ο Σταμάτης Φασουλής σκηνοθετεί «Αγαπητικό της βοσκοπούλας» το καλοκαίρι στο ΚΘΒΕ


Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση 

Ο Σταμάτης Φασουλής ανεβαίνει το καλοκαίρι στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των ανοιγμάτων που κάνει ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Αναστασάκης, για ν’ ανεβάσει εκεί, τέλος Ιουνίου, τον «Αγαπητικό της βοσκοπούλας» του Δημητρίου Κορομηλά στο -κλιματιζόμενο- «Βασιλικό Θέατρο» που για πρώτη φορά θα λειτουργήσει σε θερινή περίοδο.
Το έμμετρο ποιμενικό δραματικό ειδύλλιο (1891) του Δημητρίου Κορομηλά, που έχει αντλήσει την έμπνευσή του απ’ το ποίημα του Γεωργίου Ζαλοκώστα «Το φίλημα» (1851) -το οποίο, ήδη μελοποιημένο από συνθέτη που δεν έχει προσδιοριστεί, χρησιμοποιήθηκε στο πρώτο ανέβασμα του «Αγαπητικού» και επιζεί μέχρι σήμερα με τον τίτλο «Μια βοσκοπούλα αγάπησα»-, διαδραματίζεται στην ελληνική ύπαιθρο του τέλους του 19ου αιώνα: ο μεγαλοτσέλιγκας Μήτρος ζητάει απ’ τη χήρα Κυρά Στάθαινα το χέρι της Κρουστάλλως, της όμορφης και πολύ νεότερής του κόρης της, που, όμως, αγαπιέται με τον γιο της χήρας επίσης, Κυρά-Γιάνναινας, τον Λιάκο, ένα φτωχό τσοπανόπουλο στο οποίο, μάλιστα ο Μήτρος χρωστά τη ζωή του -παλαιότερα τον είχε σώσει από βέβαιο πνιγμό στο ποτάμι. Οι δυο άντρες συγκρούονται, τα πράγματα δείχνουν να οδηγούνται σε δραματικές εξελίξεις, η Κυρά Γιάνναινα ρίχνει σκληρές κατάρες μέχρι που αποκαλύπτεται ότι η Κυρά Στάθαινα, η μάνα της Κρουστάλλως, είναι η Μαριώ, ο χαμένος νεανικός έρωτας του Μήτρου που εκείνος ποτέ δεν την ξέχασε. Και, τελικά, τα δυο ζευγάρια σμίγουν στο ευτυχές τέλος.
«Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» του Κορομηλά, έργο εξαιρετικά δημοφιλές και ιδιαίτερα πολυπαιγμένο στο παρελθόν, που ξανάρθε στην επικαιρότητα μετά το θρίαμβο στο Εθνικό Θέατρο του άλλου δημοφιλούς δραματικού ειδυλλίου, της «Γκόλφως» του Σπυρίδωνος Περεσιάδη, στην ανανεωτική, έξοχη σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου, έχει να παρουσιαστεί απ’ την προηγούμενη σεζόν 2014/2015, όταν ανέβηκε στην Αθήνα, στο «Παλλάς», ως παραγωγή της «Αθηναϊκά Θέατρα» Α.Ε., απ’ τον Πέτρο Ζούλια, με Ευγενία Δημητροπούλου (Κρουστάλλω), Πάνο Βλάχο (Λιάκο), Βασίλη Μπισμπίκη (Μήτρο), Μαρία Πρωτόπαππα (Στάθαινα), Ρένη Πιττακή (Γιάνναινα) -και με τον Γιώργο Μαργαρίτη να τραγουδάει-, σε μια παράσταση που δεν ευτύχησε.
Στο ΚΘΒΕ για πρώτη φορά ανέβηκε επί χούντας, τη σεζόν 1973/1974, στο θέατρο της «Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών», σε σκηνοθεσία Κωστή Μιχαηλίδη, με Κρουστάλλω την Λίνα Τριανταφύλλου, Λιάκο τον Δημήτρη Καρέλλη, Μήτρο τον Ανδρέα Ζησιμάτο, Κυρά Στάθαινα την Ελευθερία Σπανού, Κυρά Γιάνναινα την Ρίκα Γαλάνη. Η παράσταση αυτή, στη συνέχεια, το -δύσκολο- καλοκαίρι του 1974, είχε περιοδεύσει.
Το ανέβασμα του «Αγαπητικού» είναι η δεύτερη συνεργασία -με τη σκηνοθετική ιδιότητα- του Σταμάτη Φασουλή -που τώρα ερμηνεύει εξαιρετικά τον ομώνυμο ρόλο στον «Μπαμπά» του Φλοριάν Ζελέ που ’χει ο ίδιος σκηνοθετήσει μ’ επιτυχία στο θέατρο «Δημήτρης Χορν»- με το ΚΘΒΕ. Το καλοκαίρι του 2012 είχε ανεβάσει εκεί τους «Ιππής» του Αριστοφάνη, με Πέτρο Φιλιππίδη και Γιάννη Ζουγανέλη, παράσταση -σε συμπαραγωγή με το Θέατρο «Ακροπόλ»- που εκπροσώπησε το ΚΘΒΕ και στην Επίδαυρο.
Την προπέρσινη σεζόν 2013/2014, όμως, στο ΚΘΒΕ είχε ανεβεί απ’ τον Γιάννη Βούρο κι η μετάφρασή του στο έργο του Θόρντον Γουάιλντερ «Η μικρή μας πόλη».
Η συμφωνία για το καλοκαιρινό ανέβασμα του «Αγαπητικού» μόλις έκλεισε, οπότε δεν έχει ακόμα γίνει λόγος για συντελεστές και διανομή.

No comments:

Post a Comment