August 18, 2014

Όρσον Γουέλς ο Γιώργος Βούρος


Το Τέταρτο Κουδούνι / Έκτακτο 


Τον Όρσον Γουέλς θα ερμηνεύσει ο Γιώργος Βούρος, που ανεβάζει ο ίδιος για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο του άπαιχτου εδώ Αμερικανού Ρίτσαρντ Φρανς «Υπάκουα δικός σας, Όρσον Γουέλς» -ουσιαστικά ένας μονόλογος- σε μετάφρασή του και σε παραγωγή του δικού του «Λαϊκού Κλασικού Θεάτρου», στη σκηνή του θεάτρου «Βαφείο-Λάκης Καραλής».
Το έργο διαδραματίζεται στις 7 Μαΐου του 1985, την επομένη των 70ων και τελευταίων γενεθλίων του Όρσον Γουέλς που πέθανε την ίδια χρονιά λίγους μήνες μετά. Ο κορυφαίος καλλιτέχνης -σκηνοθέτης, ηθοποιός, σεναριογράφος...- του κινηματογράφου αλλά και του θεάτρου, με τη θυελλώδη ζωή, έχει καταντήσει, φάντασμα του παλιού εαυτού του, να παίζει ή να δανείζει τη μεγαλειώδη αλλά φθαρμένη πια φωνή του σε διαφημίσεις για διάφορα προϊόντα -παιδικά παιχνίδια, κρασιά, ουίσκι, κονσέρβες σκύλων, φωτοτυπικά μηχανήματα, κατεψυγμένα μπιζέλια… Σ ένα στούντιο ηχογραφήσεων του Χόλιγουντ, όπου βιντεοσκοπεί μια σχετική διαφήμιση, ο Γουέλς θυμάται την καριέρα του και τη ζωή του περιμένοντας την απάντηση του Στίβεν Σπίλμπεργκ, που έχει τον Γουέλς είδωλό του, αν θα βοηθήσει στην ολοκλήρωση του ημιτελούς αριστουργήματός του «Δον Κιχώτης». Η απάντηση θα ναι αρνητική. Η επιστροφή στον κινηματογράφο που ο Γουέλς ονειρευόταν δε θα γίνει ποτέ. Οι διαφημίσεις είναι το μοναδικό μέλλον του.
Ο 76χρονος σήμερα Ρίτσαρντ Φρανς που γραψε το έργο, συγγραφέας θεατρικών έργων και μελετών, κριτικός θεάτρου και κινηματογράφου και πανεπιστημιακός, θεωρείται, άλλωστε, αυθεντία στον τομέα των σκηνικών δημιουργιών του Όρσον Γουέλς. Έχει στο ενεργητικό του πολλά σχετικά άρθρα δημοσιευμένα σε περιοδικά και -το βασικό- δυο βιβλία: το βραβευμένο «Το θέατρο του Όρσον Γουέλς» (1977) και το «Ο Όρσον Γουέλς για τον Σέξπιρ» (1990) που επίσης συγκέντρωσε τους επαίνους της κριτικής.
Το έργο «Υπάκουα δικός σας, Όρσον Γουέλς» έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του το 2006 στο Παρίσι, μεταφρασμένο στα γαλλικά, στο θέατρο «Μαρινί» με Όρσον Γουέλς τον Ζαν Κλοντ Ντρουό κι έκτοτε μεταφράστηκε και σε άλλες γλώσσες και παίχτηκε σε πολλές χώρες που θα αυξηθούν τον επόμενο χρόνο, έτος στο οποίο θα γιορτάζονται τα 100 χρόνια από τη γέννηση (1915) του Όρσον Γουέλς.
Στο ελληνικό ανέβασμα τον δεύτερο ρόλο του έργου -ένας νεαρός ηχολήπτης, κατά κάποιο τρόπο η φωνή της λογικής- θα κρατήσει ο Ηλίας Κούτλας. Την βίντεο αρτ και τα ηχητικά και οπτικά εφέ θα υπογράψει το Studio19st (Βασίλης Κουντούρης-Κώστας Μπώκος) κι η μουσική επιμέλεια θα ναι του Νίκου Χατζηελευθερίου.
Η πρεμιέρα προσδιορίζεται για τον Φεβρουάριο του 2015 με αφορμή την επέτειο Γουέλς. Θα ακολουθήσει περιοδεία στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Η σεζόν στο «Βαφείο-Λάκης Καραλής» θα ανοίξει με την επανάληψη του «Βασιλιά Λιρ» του Σέξπιρ σε σκηνοθεσία επίσης Γιώργου Βούρου, με τον ίδιο στον επώνυμο ρόλο, ενώ το ρεπερτόριο του θεάτρου περιλαμβάνει άλλες τέσσερις παραγωγές -η μια φιλοξενούμενη- που θα ανακοινωθούν σύντομα ενώ σχεδιάζονται και μουσικές βραδιές. 

No comments:

Post a Comment