January 17, 2014

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έργο από την Ισλανδία


Το Τέταρτο Κουδούνι / Έκτακτο

Το άγνωστό μας, απ’ όσες πληροφορίες συγκέντρωσα, ισλανδικό θέατρο θα μας γνωρίσουν ο Κωστής Καλλιβρετάκης που έχει αναλάβει τη μετάφραση (απ’ τα γερμανικά) και τη σκηνοθεσία κι ο Θανάσης Δόβρης που θα ερμηνεύσει το μονόλογο του Γιον Άτλι Γιόνασον «Βυθός» στο «104» απ’ τον Απρίλιο.
Το έργο του βραβευμένου, 44χρονου σήμερα, ισλανδού ηθοποιού και συγγραφέα, το οποίο ανέβηκε στο «Θέατρο της Πόλης του Ρέικιαβικ» το 2009, βασίζεται σ’ ένα αληθινό γεγονός που σημάδεψε την Ισλανδία το 1984: απ’ το ναυάγιο μιας τράτας, στα ανοιχτά της Ισλανδίας, σώθηκε μόνον ένας ψαράς ο οποίος κατάφερε και κολύμπησε έξι ώρες στον παγωμένο Ατλαντικό, κόντρα σε κάθε λογική και σε κάθε ανθρώπινη αντοχή. Τόσο, που κατόπιν του έκαναν εξετάσεις και πειράματα για να καταλάβουν πώς άντεξε. Ο ψαράς αυτός έγινε σύμβολο για την Ισλανδία.
Ο ιδιαίτερα πολιτικοποιημένος Γιόνασον -που παράτησε το γυμνάσιο και εργάστηκε ως ψαράς, ψήστης, χέβι μέταλ ντι τζέι κι εργάτης οδοποιίας πριν κάνει το ντεμπούτο του στα γράμματα το 2001, στα 29 του χρόνια, με μια συλλογή διηγημάτων για να στραφεί στη συνέχεια στη συγγραφή για το θέατρο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο- ανασύρει την ιστορία αυτή και γράφει ένα μονόλογο χρησιμοποιώντας στοιχεία που ο πραγματικός ήρωας αφηγήθηκε. Αλλά πάει πέρα απ’ το συγκεκριμένο γεγονός και πλάθει μια ιστορία επιβίωσης, μια χρονιά -το 2009- που ο ισλανδικός λαός, στη δίνη της οικονομικής κρίσης, χρειαζόταν ένα όραμα.
Το ίδιο γεγονός έχει εμπνεύσει και την ταινία (2012) του επίσης Ισλανδού Μπάλτασαρ Κόρμακουρ «Στα βαθιά» στην οποία ο Γιόνασον συνυπογράφει με το σκηνοθέτη το σενάριο αλλά χωρίς να βασίζεται αποκλειστικά στο θεατρικό του, ταινία η οποία σάρωσε πέρσι στα ισλανδικά κινηματογραφικά και τηλεοπτικά βραβεία «Έντα» μαζεύοντας δεκατρία!
Ο «Βυθός» ανεβαίνει με σκηνικά και κοστούμια Δάφνης Κούτρα και φωτισμούς Αλέκου Αναστασίου.
Σημειώστε πως ο ηθοποιός Κωστής Καλλιβρετάκης, ο οποίος ανέλαβε τη σκηνοθεσία και που ζει μεταξυ Αθήνας και Βερολίνου, συμμετέχει στην παράσταση-ντοκιμαντέρ «Τηλέμαχος-Should I Stay or Should I Go?» των Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη, η οποία παρουσιάστηκε την περσινή σεζόν στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση αφού προηγουμένως παίχτηκε στο θέατρο «Μπάλχαουζ Ναονίνστράσε» («Ballhaus Naunystrasse») συμπαραγωγή του οποίου με τη Στέγη ήταν και στο ρεπερτόριο του οποίου έχει ενταχθεί -θα ξαναπαιχτεί 22 με 25 Φεβρουαρίου.




No comments:

Post a Comment