January 27, 2014

Ο 26χρονος Δημήτρης Καραντζάς ανεβάζει «Ελένη» στην Επίδαυρο


Το Τέταρτο Κουδούνι / Έκτακτο


Ο μόλις 26χρονος Δημήτρης Καραντζάς θα γίνει το καλοκαίρι ο νεότερος σκηνοθέτης στην 60χρονη ιστορία του Φεστιβάλ Επιδαύρου. Στο πλαίσιο του ανοίγματος των Επιδαυρίων -είναι η τολμηρότερη, ίσως, μέχρι τώρα απόφαση της διοίκησής του- θ’ ανεβάσει την «Ελένη» του Ευριπίδη, την οποία, όμως, ήδη πρωτοδοκίμασε την περσινή σεζόν με το Εθνικό Θέατρο και την Εφηβική Σκηνή του στο φουαγιέ της Νέας Σκηνής «Νίκος Κούρκουλος».
Στην ειρωνική, ιλαρή τραγωδία του Ευριπίδη ο Μενέλαος, ναυαγός στην Αίγυπτο μετά την άλωση της Τροίας, συναντάει τη γυναίκα του, την Ελένη, την οποία είχε μεταφέρει εκεί απ’ την Σπάρτη, κατ’ εντολή του Δία, ο Ερμής. Και αποκαλύπτεται πως ο δεκάχρονος Τρωικός Πόλεμος που ξεσήκωσε ο Μενέλαος για να πάρει πίσω την Ελένη την οποία, υποτίθεται, του είχε κλέψει ο Τρώας Πάρις έγινε «για ένα πουκάμισο αδειανό»: η Ελένη την οποία πήρε πίσω ύστερα απ την πτώση της Τροίας και μεταφέρει με το πλοίο του και που, μετά το ναυάγιο, την έκρυψε σε μια σπηλιά, δεν είναι παρά ένα είδωλό της. Το οποίο, γι αυτό ακριβώς το λόγο, στο μεταξύ αναλαμβάνεται.
Αλλά την πραγματική Ελένη την πιέζει να γίνει δική του ο Θεοκλύμενος, ο βασιλιάς της Αιγύπτου. Η Ελένη με δόλο και με τη συμπαράσταση της μάντισας Θεονόης, αδελφής του βασιλιά, θα τα καταφέρει να το σκάσει με τον Μενέλαο και να γυρίσουν στην Σπάρτη. Οι Διόσκουροι, τ’ αδέλφια της, είναι οι από μηχανής θεοί που θα εμφανιστούν στο τέλος για να σώσουν την Θεονόη απ’ την οργή του Θεοκλύμενου και να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους.
Η «Ελένη» στην Ελλάδα παρουσιάστηκε για τελευταία φορά μόλις το περασμένο καλοκαίρι και μάλιστα στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, συμπαραγωγή των ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου και Καλαμάτας. Σκηνοθετούσε ο Βασίλης Νικολαΐδης με την Πέμη Ζούνη στον επώνυμο ρόλο και τον Αντώνη Καφετζόπουλο ως Μενέλαο.
Στην Επίδαυρο, όμως, έχει να παιχτεί δεκαπέντε χρόνια. Πρωτοπαρουσιάστηκε απ’ το Εθνικό Θέατρο το καλοκαίρι του 1962 – ήταν η πρώτη επαγγελματική παρουσίαση του έργου στη σύγχρονη εποχή. Σκηνοθέτης, ο Τάκης Μουζενίδης, στον επώνυμο ρόλο η Άννα Συνοδινού, Μενέλαος ο Θάνος Κωτσόπουλος. Η Άννα Συνοδινού κράτησε το ρόλο της Ελένης και στο δεύτερο ανέβασμα της τραγωδίας απ’ το Εθνικό στην Επίδαυρο, το 1977. Σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού, αυτή τη φορά, και με Μενέλαο τον Βασίλη Κανάκη. Η «Ελένη» παρουσιάστηκε στην Επίδαυρο και το 1982 απ’ το ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά με την Αλεξάνδρα Λαδικού και τον Δημήτρη Καρέλλη –παράσταση πολυσυζητημένη-, το 1996 απ’ το «Θέατρο του Νότου» του Γιάννη Χουβαρδά σε σκηνοθεσία του και με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και τον Λευτέρη Βογιατζή και το 1999 –η πιο πρόσφατη παρουσίαση του έργου στο Φεστιβάλ Επιδαύρου- απ’ το «Αμφι-Θέατρο» του Σπύρου Ευαγγελάτου σε σκηνοθεσία του με Ελένη την Λήδα Τασοπούλου και Μενέλαο τον Κώστα Αθανασόπουλο.
Ο νεαρός Δημήτρης Καραντζάς που θα παραλάβει τη σκυτάλη έχει μια εντυπωσιακή άνοδο: μετά το Φεστιβάλ Αθηνών και το Εθνικό, του έχουν ανοίξει τις πόρτες τους, η Λυρική Σκηνή μέσω της Παιδικής Σκηνής της και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματοις Ωνάση όπου ανέβασε φέτος με εξαιρετική επιτυχία, στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Δημήτρη Δημητριάδη, το έργο του «Ο κυκλισμός του τετραγώνου». Ενώ, φέτος επίσης, το Εθνικό του δίνει την Κεντρική πια Σκηνή του για να κάνει το «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε» του Λουίτζι Πιραντέλο.
Η διανομή στην «Ελένη» δεν είναι ακόμα γνωστή.

No comments:

Post a Comment