June 1, 2020

Ένα βιογραφικό


Το βιογραφικό αυτό ζητήθηκε από το ιστολόγιο Secret Volos, όπου και δημοσιεύτηκε. Το ανεβάζω και στο totetartokoudouni.blogspot.com. Μπορεί, κάποια στιγμή, να χρησιμεύσει...

ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. Κ. ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ
Δημοσιογράφος πολιτιστικού ρεπορτάζ, ειδικευμένος στο θέατρο.

Γεννήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου του 1950 στον Βόλο, όπου και μεγάλωσε, με ρίζες στην Αργαλαστή και στην Άνω Κερασιά του Πηλίου, στην Κωνσταντινούπολη και στην Μπόκα Κοτόρσκα του Μαυροβουνίου. Πήγε στο Γ΄ Δημοτικό Σχολείο Βόλου και στο Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων Βόλου (απόφοιτος 1968) ενώ μελέτησε γαλλικά στο παράρτημα Βόλου του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών και αγγλικά στη σχολή της Ελένης Παπάντου.
Το 1968 εγκαταστάθηκε οικογενειακώς στην Αθήνα. Σπούδασε στο Τμήμα Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το Γ΄ Έτος επέλεξε να ακολουθήσει το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών (κατόπιν Τμήμα Διεθνούς Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών).
Το 1976 εντάχθηκε, στην εκδοτική ομάδα της μηνιαίας επιθεώρησης βιβλίου «Διαβάζω» που κυκλοφόρησε τότε και με την οποία ασχολήθηκε έως το 1984 σε θέματα γραμματείας σύνταξης βασικά ενώ, για μεγάλα διαστήματα, διετέλεσε μέλος της συντακτικής επιτροπής.
Το1983 δημιούργησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, με αντικείμενο την παρουσίαση της εκδοτικής κίνησης, την εκπομπή «Το Βιβλίο στο Μικρόφωνο» (συνεντεύξεις, κείμενα, παραγωγή, παρουσίαση, μουσική επιμέλεια) που διατήρησε έως το 1991,. Μεταδόθηκαν συνολικά 347 εκπομπές.
Το 1984 άρχισε τη συνεργασία του με την εφημερίδα «Τα Νέα» ως πολιτιστικός συντάκτης για θέματα, βασικά, θεάτρου και Φεστιβάλ Αθηνών, αλλά και βιβλίου, μουσικής, όπερας, χορού, κινηματογράφου... Από τις 25 Νοεμβρίου 1999 δημιούργησε στα «Νέα», τη στήλη «Το Τέταρτο Κουδούνι» που δημοσιευόταν κάθε Πέμπτη επί 13 χρόνια παρά ένα μήνα. Το 2011 συνταξιοδοτήθηκε αλλά διατήρησε, ως εξωτερικός συνεργάτης, τη στήλη «Το Τέταρτο Κουδούνι» μέχρι τον Οκτώβριο του 2012.
Από το 1987 έως το 1988 κράτησε τη στήλη κριτικής παρουσίασης θεατρικών παραστάσεων στις σελίδες του εβδομαδιαίου περιοδικού «Πάνθεον».
Από το 1990, άρχισε συνεργασία με το μηνιαίο περιοδικό «Marie Claire», η οποία μονιμοποιήθηκε το 1991 και διατηρήθηκε μέχρι το 2005 (βασικά κριτική παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων).
Από το 2000 άρχισε συνεργασία με το εβδομαδιαίο περιοδικό «Ταχυδρόμος», ένθετο στα «Νέα - Σαββατοκύριακο» (βασικά μόνιμη κριτική παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων αλλά και πορτρέτα, άρθρα, συνεντεύξεις…) η οποία διατηρήθηκε μέχρι το 2011.
Συνεργάστηκε, επίσης, με την ετήσια πολιτιστική έκδοση «Επίλογος» για τους τόμους 1995, 1996, 1997, 1998 στην παρουσίαση του ανοιξιάτικου θεατρικού γίγνεσθαι.
Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί και στα περιοδικά «Διαβάζω», «Λέξη», «Εκκύκλημα», «Ταχυδρόμος» (στην παλαιότερη, ανεξάρτητη έκδοσή του), «Athens Magazine», «Hellas Culture», στην «Εφημερίδα» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε πρόγραμμα της Ορχήστρας των Χρωμάτων, στα προγράμματα του Φεστιβάλ Αθηνών 1995 και του Φεστιβάλ Βύρωνα «Στη Σκιά των Βράχων» 1995 καθώς και στην έκδοση «Οι Έλληνες του Κόσμου» των εκδόσεων «Άποψη» Συνέταξε -προσφορά στον Λευτέρη Βογιατζή- την ελληνική παραστασιογραφία για «Το σχολείο των γυναικών» του Μολιέρου, που δημοσιεύτηκε στο πρόγραμμα της παράστασης του έργου από την «νέα Σκηνή» του Λευτέρη Βογιατζή, σε σκηνοθεσία του.
Από τον Νοέμβριο του 1994 έως τον Απρίλιο του 1995 είχε την ευθύνη της δημοσιογραφικής έρευνας, των συνεντεύξεων και των κειμένων στην εκπομπή για το θέατρο με τον δικής του έμπνευσης τίτλο «Τρίτο Κουδούνι» της ΕΤ1, σε παραγωγή και σκηνοθεσία Στέλιου Παυλίδη.
Τον Οκτώβριο του 2011 δημιούργησε, με την τεχνική βοήθεια του Ljupcho Αngelov, την ιστοσελίδα για το θέατρο και για τις τέχνες γενικότερα, totetartokoudouni.blogspot.com η οποία έχει δεχτεί έως τώρα περίπου 2.948.000 επισκέψεις και στην οποία συνεχίζει, όχι τακτικά πια, και τη στήλη «Το Τέταρτο Κουδούνι».
Διετέλεσε μέλος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής για τις Επιχορηγήσεις Θεάτρου του υπουργείου Πολιτισμού (για τις περιόδους 1997-1998, 1998-1999 και 1999-2000), από την οποία παραιτήθηκε το 2000 με επιστολή του που δημοσιοποιήθηκε γιατί δεν τηρήθηκαν από το ΥΠΠΟ οι υποσχέσεις έγκαιρης σύγκλησης.
Διετέλεσε, επίσης, μέλος της Επιτροπής για το Βραβείο «Δημήτρης Χορν» στις δύο πρώτες χρονιές απονομής του (2001 και 2002).
Το 2009 τιμήθηκε με Βραβείο του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας «Αθανασίου Βασ. Μπότση» «για την προσπάθειά του ανανέωσης του καλλιτεχνικού ρεπορτάζ στον ημερήσιο Τύπο, τις αποκλειστικότητές του και την προβολή του πολιτισμού».
Ζει στην Αθήνα.

No comments:

Post a Comment