July 9, 2013

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου ανεβάζει «Τρωίλο και Χρυσηίδα» στο ΚΘΒΕ



 Το Τέταρτο Κουδούνι / ΕΚΤΑΚΤΟ







Την «προβληματική» _ λόγω κωμικών στοιχείων _ αλλά γι αυτό και πιο «μοντέρνα» τραγωδία του Σέξπιρ «Τρωίλος και Χρυσηίδα» θ’ ανεβάσει τον ερχόμενο χειμώνα στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ο Βασίλης Παπαβασιλείου _ εκκρεμούν κάποια θέματα οικονομικής φύσεως. Ο Βασίλης Παπαβασιλείου, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ απ’ το 1994 έως το 1998, που έχει να σκηνοθετήσει στο Θέατρο της Θεσσαλονίκης αφ’ ότου παραιτήθηκε απ’ τη θέση, επιστρέφει, δεκάξι χρόνια μετά, και πάλι, κατά σύμπτωση, με Σέξπιρ, μια κι η τελευταία σκηνοθετική του παρουσία εκεί ήταν τη σεζόν 1997/1998 με τη σεξπιρική κωμωδία «Όπως σας αρέσει».
Ο «αταίριαστος» έρωτας
του Τρωίλου, γιου του βασιλιά της Τροίας Πρίαμου με την κόρη του έλληνα μάντη Κάλχα, την Χρυσηίδα, ένας έρωτας που ανθίζει και λήγει άδοξα _ όταν το κορίτσι εύκολα προδίδει την αγάπη του Τρωίλου _ στον έβδομο χρόνο του Τρωικού Πολέμου, ο οποίος έχει παγώσει γιατί ο μηνίων Αχιλλέας αρνείται να πολεμήσει, είναι ένας απ' τους βασικούς άξονες του έργου. Το οποίο λήγει με την επανέναρξη των εχθροπραξιών και με τους θανάτους στη μάχη του Πάτροκλου που τον σκοτώνει ο Έκτορας και του Έκτορα που τον σκοτώνει ο Αχιλλέας.
Το ελάχιστα παιγμένο στην Ελλάδα έργο, που χρονολογείται κατά προσέγγιση το 1602, πρωτοπαρουσίασε εδώ μόλις το καλοκαίρι του 1973 ο Κάρολος Κούν που το ανέβασε, χωρίς επιτυχία, στο τότε θερινό «Θέατρο Τέχνης» της οδού Ιουλιανού. Ο Γιάννης Κακλέας το σκηνοθέτησε για το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας το καλοκαίρι του 1991 ενώ η Ράια Μουζενίδου ανέβασε στο «Δίπυλόν» της δυο βασισμένες στο έργο παραστάσεις _ «Τρωίλος και Χρυσηίδα – Πλάνο 1ο» το 2004/2005 και «Όλα ένας πόλεμος. Τρωίλος και Χρυσηίδα – Πλάνο 2ο» το 2010/2011, που 'ναι και η πιο πρόσφατη.
Στο ενδιάμεσο _ 1982/1983 _ βρίσκεται το προηγούμενο ανέβασμα του έργου στο ΚΘΒΕ απ’ τον Νίκο Χαραλάμπους. «Τρωίλο και Χρυσηίδα» ανάγγειλε και το Εθνικό για τη σεζόν 2011/2012 αλλά η παράσταση ατύχησε: ματαιώθηκε όταν ο λιθουανός σκηνοθέτης Όσκαρας Κορσουνόβας που την είχε αναλάβει εγκατέλειψε τις δοκιμές πριν την πρεμιέρα.
Συζητήσεις για τη διανομή της παράστασης του Βασίλη Παπαβασιλείου δεν έχουν αρχίσει μια και υπάρχουν ακόμα κάποιες εκκρεμότητες ενώ, άλλωστε, ο σκηνοθέτης πυρετωδώς ετοιμάζει τώρα τον «Κύκλωπα» του Ευριπίδη για το Εθνικό Θέατρο και το Φεστιβάλ Επιδαύρου.

No comments:

Post a Comment