July 12, 2013

Κομπέρ στο «Καμπαρέ» ο Δημήτρης Λιγνάδης



Το Τέταρτο Κουδούνι / ΕΚΤΑΚΤΟ








Έκπληξη! Ο Δημήτρης Λιγνάδης θα ’ναι ο Κομπέρ στο «Καμπαρέ» που ανεβάζει ο Κωνσταντίνος Ρήγος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Οκτώβριο, παραγωγή της Live2 των Διονύση Ποτσολάκη, Πασχάλη Μουχταρίδη και Γιώργου Ισαάκ, με Σάλι Μπόουλς την Μαρία Ναυπλιώτου.
Το έξοχο μιούζικαλ _ λιμπρέτο του Τζο Μάστεροφ, μουσική του Τζον Κάντερ, στίχοι του Φρεντ Εμπ _, βασισμένο στο θεατρικό έργο (1951) «Είμαι μια κάμερα» του Τζον Βαν Ντρούτεν που με τη σειρά του βασίστηκε στην αυτοβιογραφική νουβέλα (1939) του Κρίστοφερ Ίσεργουντ «Αντίο Βερολίνο» _ και οι δυο βρετανοί συγγραφείς έκαναν καριέρα κυρίως στις ΗΠΑ όπου μετανάστευσαν _, έδωσε την πρεμιέρα του στο Μπρόντγουέι το 1966 σε σκηνοθεσία Χάρολντ Πρινς. Η άτυχη ερωτική ιστορία στο Βερολίνο του 1931 της Σάλι Μπόουλς, βρετανίδας τραγουδίστριας στο παρακμιακό καμπαρέ «Κιτ Κατ Κλαμπ», και του νεαρού αμερικανού συγγραφέα Κλιφ Μπράντσο αλλά κι η σχέση δυο μεσόκοπων, της σπιτονοικοκυράς του Μπράντσο, Φροϊλάιν Σνάιντερ με τον Χερ Σουλτς, έναν εβραίο μανάβη, σ’ έναν κοινωνικό περίγυρο προϊούσας παρακμής της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και με ραγδαία ανερχόμενο τον νατσισμό, επιδέξια δένονται και σχολιάζονται μέσα απ’ τη φόρμα του καμπαρέ στο οποίο ο Κομπέρ είναι ένας ομοφυλόφιλος με σαρδόνιο χιούμορ.
Το «Καμπαρέ» έγινε διεθνώς γνωστό μετά τη συναρπαστική μεταφορά του στον κινηματογράφο το 1972 απ’ τον Μπομπ Φόσι με πρωταγωνιστές την Λάιζα Μινέλι, τον Μάικλ Γιορκ και τον Τζόελ Γκρέι, με την ταινία, υποψήφια για δέκα Όσκαρ, να κερδίζει τα οκτώ, μεταξύ των οποίων του Καλύτερου Σκηνοθέτη, της Καλύτερης Ηθοποιού σε Πρώτο Ρόλο για την Μινέλι και του Καλύτερου Ηθοποιού σε Δεύτερο Ρόλο για τον Γκρέι – Κομπέρ που έκλεβε την παράσταση κι ο οποίος είχε ερμηνεύσει το ρόλο και στην πρεμιέρα του μιούζικαλ στο θέατρο.
Στην Ελλάδα το «Καμπαρέ» πρωτοπαρουσιάστηκε _ η πρώτη παρουσίαση εκτός Λυρικής Σκηνής αμερικάνικου μιούζικαλ στη χώρα μας _ τη σεζόν 1972/1973, στο θέατρο «Καλουτά» απ’ την Μάρθα Καραγιάννη που κρατούσε το ρόλο της Σάλι Μπόουλς σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού. Στο θίασο, μεταξύ άλλων, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, η Κατερίνα Γιουλάκη, ο Κώστας Πρέκας, ο Βαγγέλης Βουλγαρίδης ως Κομπέρ, ο Μάκης Δεμίρης. H παράσταση δεν ευτύχησε στο ταμείο και κατέβηκε σύντομα.
Το μιούζικαλ ανέβασε για δεύτερη φορά στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1978, στο θερινό θέατρο «Αλίκη», η Αλίκη Βουγιουκλάκη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ποταμίτη, και το 'κανε επιτυχία ώστε να το μεταφέρει για τη σεζόν ’78/’79 στο χειμερινό «Αλίκη». Στο ρόλο του Κομπέρ εντυπωσίασε ο νεαρός τότε Δάνης Κατρανίδης ενώ τους άλλους βασικούς ρόλους κρατούσαν η Δέσπω Διαμαντίδου _ το ρόλο της Φροϊλάιν Σνάιντερ που 'χε κάνει και στο Μπρόντγουέι, σε μια απ’ τις διανομές της μακρόβιας παράστασης _, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος κι ο Νίκος Γαλανός, τον οποίο για τις χειμωνιάτικες παραστάσεις αντικατέστησε ο Φαίδων Γεωργίτσης.
Η τρίτη φορά ήταν το χειμώνα 2003/2004 στο θέατρο «Βεάκη» με Σάλι Μπόουλς την Εβελίνα Παπούλια και Κομπέρ τον Άκη Σακελλαρίου σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη. Η ίδια παράσταση, αλλά προσαρμοσμένη ανάλογα στο χώρο, μεταφέρθηκε την επόμενη σεζόν στο τότε «Club 22».
Επισημαίνω πως ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος ερμηνεύει τώρα Αγγελιαφόρο στις πολυσυζητημένες «Βάκχες» που ανέβασε ο ίδιος με Διόνυσο τον Σάκη Ρουβά, με τον Κομπέρ θα κάνει για πρώτη φορά μουσικό θέατρο.

No comments:

Post a Comment