May 27, 2023

«Το γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη επανέρχεται στη σκηνή: Μάνος Καρατζογιάννης και Ερμίνα Κυριαζή το συν-σκηνοθετούν στον «Σταθμό»

 

Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση

«Το γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη, απ’ τις καλύτερες στιγμές του νεότερου νέου ελληνικoύ θεάτρου, επανέρχεται στην αθηναϊκή σκηνή: το ανεβάζει, τον Νοέμβριο, ο Μάνος Καρατζογιάννης στο θέατρό του «Σταθμός», σε συν-σκηνοθεσία Ερμίνας Κυριαζή.

Ήρωες του έργου είναι μια οικογένεια Ελλήνων του Πόντου -η μάνα, η Ρίνα, κι οι δυο της γιοι, ο Αντώνης κι ο Λευτέρης, απ’ τους οποίους ο μικρότερος πάσχει από σχιζοφρένεια-, που ξεσπιτώθηκαν απ’ την Σοβιετική Ένωση, «επαναπατρίστηκαν» στην -καθόλου στοργική γι αυτούς...- Ελλάδα, τη δεκαετία του 1990, και ψευτοζούν σ’ ένα ημιυπόγειο της Κυψέλης. Ο μεγαλύτερος κάνει τα πάντα για να ενσωματωθεί στον καινούργιο του τόπο και βρίσκει ένα κορίτσι, την Νατάσα, κόρη του ιδιοκτήτη βενζινάδικου όπου δουλεύει, που το προορίζει για σύζυγό του, ο μικρότερος αρνείται κι όταν βρίσκεται μόνος με την Νατάσα, ανεξέλεγκτος, της ρίχνεται. Αυτό γίνεται αφορμή ο Αντώνης να κόψει κάθε δεσμό με τη μάνα και τον αδελφό του κι όταν η Ρίνα πεθάνει, να κλείσει τον Λευτέρη σε 

ψυχιατρείο.

«Το γάλα», γραμμένο απ' τον Βασίλη Κατσικονούρη το 2003, πρωτοπαρουσιάστηκε απ’ το Εθνικό Θέατρο -την τότε «Νέα Σκηνή» του που στεγαζόταν στο θέατρο «Χώρα»-, τη σεζόν 2005/2006, για να επαναληφθεί την επόμενη 2006/2007- σε μια συγκλονιστική παράσταση του Νίκου Μαστοράκη, που το εκτόξευσε, με την Μάνια Παπαδημητρίου, τον Γιάννο Περλέγκα (τον Πέτρο Λαγούτη στην επανάληψη), τον Κωνσταντίνο Παπαχρόνη και την Μαρία Παπαστεφανάκη στους αντίστοιχους τέσσερις ρόλους. Η παράσταση παίχτηκε και στην Γερμανία, στο Φεστιβάλ του Βισμπάντεν, το 2006.

Στη συνέχεια «Το γάλα» ανέβηκε, σε σκηνοθεσία Άννας Βαγενά, στο θέατρό της «Μεταξουργείο», το 2007/2008, η παράσταση μεταφέρθηκε το 2008/2009 στο θέατρο «Κατερίνα Βασιλάκου», περιόδευσε στην Ελλάδα και παίχτηκε έξι συνολικά σεζόν τελειώνοντας και πάλι στο «Μεταξουργείο», το 2012/2013.

Τη σεζόν 2021/2022 το σκηνοθέτησε ο Θωδ Εσπίριτου -το πιο πρόσφατο ανέβασμά του- για το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας.

Έχει, όμως, παρουσιαστεί κι εκτός Ελλάδας: στην Κύπρο -στην Λευκωσία, το 2007/2008, μ’ επανάληψη το 2008/2009, απ’ το «Ανοιχτό Θέατρο», σε σκηνοθεσία Αχιλλέα Γραμματικόπουλου, και στην Λεμεσό, το 2016/2017, στην Δεύτερη Σκηνή της ΕΘΑΛ, με σκηνοθέτη τον Μηνά Τίγκιλη- και, μεταφρασμένο, στηνΣερβία -στο Βελιγράδι-, το 2007/2008, μ’ επανάληψη τις δυο επόμενες σεζόν, στο «Δραματικό Θέατρο Βελιγραδίου», σε σκηνοθεσία

Ντζούρτζα Τέσιτς και στην Πολονία -στην Βαρσοβία-, το 2009/2010, απ’ το Θέατρο «Καμιένιτσα», στην Κεντρική Σκηνή του, σε σκηνοθεσία Σεμπάστιαν Χονδροκώστα ενώ έχει μεταφραστεί και στα γερμανικά και στα γαλικά. 

«Το γάλα» έχει εκδοθεί και κυκλοφορεί απ’ τις Εκδόσεις «Κέδρος» (πρώτη έκδοση 2006, ανανεωμένη 2011). Το 2011 μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο, με τον ίδιο τίτλο και σε σκηνοθεσία Γιώργου Σιούγα.

Στο καινούργιο ανέβασμα του έργου στον «Σταθμό», τους ρόλους θα ερμηνεύσουν, της Ρίνας (Ιρίνα) η Στέλλα Γκίκα, του Αντώνη ο Δημήτρης Πασσάς, του Λευτέρη ο ίδιος ο Μάνος Καρατζογιάννης και της Νατάσας η Ελένη Σακκά. Τα σκηνικά θα ’ναι του Άγγελου Αγγελή, η μουσική του Νεοκλή Νεοφυτίδη κι οι φωτισμοί του Άγγελου Παπαδόπουλου.

Να σημειώσω ότι η Ερμίνα Κυριαζή υπέγραψε τη σκηνοθεσία και στο πιο πρόσφατο έργο του Βασίλη Κατσικονούρη, το μονόλογο «Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα» που παρουσιάστηκε, τη λήγουσα σεζόν 2022/2023, επίσης στο θέατρο «Σταθμός», με τον Γιώργο Νινιό.

Ο  Μάνος Καρατζογιάννης, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος και σεβαστικός σε θέματα καλλιτεχνών του παρελθόντος οι οποίοι έχουν φύγει απ’ τη ζωή, όπως απέδειξε η οργάνωση, πρόσφατα, εκδήλωσης στη μνήμη της Μάγιας Λυμπεροπούλου, στο θέατρό του «Σταθμός», θ’ αφιερώσει την παράστασή του στη μνήμη του σπουδαίου ηθοποιού Κωνσταντίνου Παπαχρόνη που, φέτος, στις 2 Δεκεμβρίου, συμπληρώνονται 15 χρόνια απ’ τον τραγικό θάνατό του σε δυστύχημα, το 2008, στην ηλικία των 31 μόλις χρόνων και που ήταν ο πρώτος διδάξας το ρόλο του Λευτέρη -μια ερμηνεία αξέχαστη. 

No comments:

Post a Comment