September 3, 2021

Οι «Δαίμονες» του Λαρς Νορίεν ξαναγυρίζουν

 
Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση
 
Το δυνατό, τολμηρό, οριακό έργο του εξαίρετου, βραβευμένου σουιδού συγγραφέα Λαρς Νορίεν  «Δαίμονες» (1982) θ’ ανεβάσει στις 2 Οκτωβρίου και θα παρουσιάζει κάθε Σαββατοκύριακο, στον «Άνω Χώρο» του θεάτρου «104», ο Κώστας Μπάρας με την ομάδα του  «HashArt  Theater  Group», σε διασκευή του πάνω στη μετάφραση του Πάνου Παπαγεωργόπουλου, με σκηνικά και κοστούμια Γιώργου Λιντζέρη, φωτισμούς Παναγιώτη Μανούση, επιμέλεια κίνησης Φώτη Νικολάου, μουσική Αρχοντούλας Μαρούση. Τους τέσσερις ρόλους έχουν αναλάβει οι Ηλέκτρα Κομνηνίδου, Τάσος Κονταράτος, Ελένη Κουταλώνη, Τρύφων Μπάρκας.
Στους «Δαίμονες», ο βραβευμένος Λαρς Νορίεν που έχει θεωρηθεί ο σημαντικότερος σουιδός συγγραφέας μετά τον Στρίντμπεργκ και διάδοχός του, καθώς, μάλιστα, στα έργα του, επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στο έρεβος των οικογενειακών θεσμών και, ιδιαίτερα, στη σχέση ανάμεσα στα δυο φύλα, ποιητής επίσης, μυθιστοριογράφος και σκηνοθέτης, με
 
περισσότερα από 50 θεατρικά στο ενεργητικό του, ο οποίος πέθανε τον Ιανουάριο από επιπλοκές του covid19, παρουσιάζει την άγρια νύχτα  δυο ζευγαριών: ο  Φρανκ κι η Κατερίνα, των οποίων η σχέση χαρακτηρίζεται απ την απόλυτη εξάρτηση του ενός απ τον άλλο, στήνουν παιχνίδια αλληλοεξόντωσης, στα οποία εμπλέκουν και το άλλο ζευγάρι, τον Τόμας και την Γκένα, με αποτέλεσμα οι τέσσερις να ξεσκίζουν αλλήλους. Μέσα στη νύχτα αυτή θα συνειδητοποιήσουν, με τον πιο δύσκολο τρόπο, ότι «η κόλαση είμαστε εμείς».
Η ομάδα «HashArt Theater Group» ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2015 κι έως τώρα έχει παρουσιάσει τις παραστάσεις «Ο γλάρος… αυτό ήθελα να πω», αντλημένη απ’ τον «Γλάρο» του Τσέχοφ, «Μαζί σου για το τίποτα» του Άκη Δήμου, «ΑλεξΆνδρα», «Επειδή αυτή ήταν αυτή κι εγώ ήμουν εγώ» και  Αντιγόνη / αυτό τουλάχιστον το μπορώ» -μια σκηνική σύνθεση βασισμένη σε έργα των Σοφοκλή, Μπρεχτ, Ανούιγ κι άλλων. Η νέα της παράσταση, που επιχορηγείται απ’ το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα χαρακτηριστεί ακατάλληλη για ανηλίκους. 
Πρόκειται για το τέταρτο ελληνικό ανέβασμα του έργου. Οι «Δαίμονες» του Λαρς Νορίεν πρωτοπαρουσιάστηκαν στην Ελλάδα το χειμώνα του 1996/1997, στο θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη», απ’ την Δεύτερη Σκηνή του θιάσου Δανδουλάκη / Θεατρικός Οργανισμός «Δρώμενα», σε σκηνοθεσία -μια πολύ δυνατή παράσταση που έγραψε- του Νίκου Μαστοράκη και με πρώτους διδάξαντες τους Στέλιο Μάινα, Μαρία Κατσιαδάκη, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Κλέωνα Γρηγοριάδη. Στη συνέχεια, ανέβηκε τη σεζόν 2010/2011, απ’ το θίασο «Κώδικας», στο, τότε, «Θέατρο του Ήλιου», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Γιαμλόγλου και τη σεζόν 2015/2016 στην Κύπρο, στο θέατρο «Διόνυσος» της Λευκωσίας, σε σκηνοθεσία Λέανδρου Ταλιώτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το χειμώνα έχει προγραμματιστεί απ’ την «Πράξη» της Μπέττυς Αρβανίτη και του Βασίλη Πουλαντζά, στο θέατρο «Οδού Κεφαλληνίας» και σε σκηνοθεσία και πάλι Νίκου Μαστοράκη, επίσης Νορίεν: το άπαιχτο στην Ελλάδα, μεταγενέστερο έργο του «Φθινόπωρο και χειμώνας». 

No comments:

Post a Comment