September 12, 2021

Οι τρεις ελληνικοί θρίαμβοι και οι τρεις γρουσούζικες ελληνικές στιγμές του Γιόνας Κάουφμαν

 
Το Τέταρτο Κουδούνι / Τέτοιες Μέρες, Τέτοια Λόγια... 78
 
Μεγάλος τενόρος! Με την κυριολεξία του επιθέτου «Μεγάλος» -όχι στην κατάχρησή του. Ο Γιόνας Κάουφμαν.
Ο γερμανός τενόρος με τη σπουδαία φωνή, τη γοητευτική παρουσία και την άρτια υποκριτική ικανότητα.
Στην Ελλάδα τον πρωτόφερε το 2008 το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στο πλαίσιο της Σειράς «Μεγάλες Λυρικές Φωνές της Εποχής μας». Σε μια βραδιά όπερας, με τη συνοδεία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Ήταν μια αποκάλυψη! Παραληρούσαμε -ο πρώτος ελληνικός θρίαμβός του.
Το 2011 το Μέγαρο τον ξαναφέρνει για ένα γκαλά όπερας επικεντρωμένο στον ιταλικό βερισμό. Η Κρατική Ορχήστρα πρόκειται και πάλι να τον συνοδεύσει. Η ημερομηνία συμπίπτει με γενική απεργία στην οποία συμμετέχουν οι μουσικοί της ΚΟΑ. Το γκαλά κινδυνεύει να ναυαγήσει -η πρώτη γρουσουζιά. Η λύση βρίσκεται την τελευταία στιγμή: ο Γιόνας Κάουφμαν θα τραγουδήσει με τη συνοδεία πιανίστα του -ένα απλό ρεσιτάλ. Το οποίο, όμως, καταλήγει και πάλι σε θρίαμβο -ο δεύτερος ελληνικός θρίαμβός του. 
Η επόμενη έλευσή του στην Ελλάδα είναι και πάλι στο Μέγαρο -το 2014. Αλλά έρχεται, απλώς, ως σολίστας στη συναυλία της Ορχήστρας Δωματίου Βιένης-Βερολίνου (που απαρτίζουν εκλεκτοί μουσικοί των κορυφαίων Φιλαρμονικών της Βιένης και του Βερολίνου). Θα ερμηνεύσει τα «Τραγούδια του οδοιπόρου» του Γκούσταφ Μάλερ, σε μεταγραφή για έγχορδα του Άρνολντ Σένμπεργκ. Καθόλου «εύκολη» επιλογή. Και όμως! Πρόκειται και πάλι για θρίαμβο -τον τρίτο του εν Ελλάδι.
Η Εθνική Λυρική Σκηνή είχε προγραμματίσει στο Ηρώδειο συναυλία του με άριες από όπερες και με τη συνοδεία της Ορχήστρας της για τον περσινό Σεπτέμβριο -του 2020. Η πανδημία οδήγησε σε αναβολή -η δεύτερη ελληνική γρουσουζιά για τον Γιόνας Κάουφμαν- για φέτος.
Νέα εμφάνισή του είναι προγραμματισμένη για τις 6 Νοεμβρίου 2020: θα παρουσιάσει, στο Μέγαρο -στο πλαίσιο του Κύκλου «Μεγάλοι Ερμηνευτές»-, με τη συνοδεία του πιανίστα Χέλμουτ Ντόιτς, το νέο άλμπουμ του «Στιγμές χαράς» -ένα ρεσιτάλ με γερμανικά λίντερ κι άλλα τραγούδια διάφορων συνθετών του  ρομαντισμού. Το ρεσιτάλ, με προπωλημένα όλα τα εισιτήρια, ματαιώνεται την τελευταία στιγμή -η τρίτη γρουσουζιά, ευτυχώς το κακό έχει τριτώσει- λόγω της επιβολής του δεύτερου lockdown. Επιστρέφω απογοητευμένος τα εισιτήρια.
Τελικά ο περιπόθητος γερμανός τενόρος, 53 ετών πια αλλά σε εξαιρετική φόρμα, έρχεται, χάρη στην Λυρική Σκηνή και στη χορηγό Rolex, στο Ηρώδειο, αύριο, για την επαναπρογραμματισμένη περσινή συναυλία του. Όλα τα διαθέσιμα εισιτήρια έχουν πουληθεί προ πολλού. Τον περιμένουμε. Με ανυπομονησία. Με λαχτάρα θα ’λεγα.
Και με την ελπίδα να τον δούμε, κάποια στιγμή, και στη σκηνή. Ζωντανά. Διότι τις σκηνικές/υποκριτικές αρετές του τις έχουμε ήδη διαπιστώσει στην οθόνη του Μεγάρου Μουσικής, στις απευθείας μεταδόσεις MET Live in HD, απ’ την «Μετροπόλιταν Όπερα» της Νέας Ιόρκης -«Φάουστ» του Γκουνό, «Πάρσιφαλ» του Βάγκνερ, «Βέρθερος» του Μασνέ, «Το κορίτσι της Δύσης» του Πουτσίνι...

No comments:

Post a Comment