September 23, 2021

Ακόμα δεν τον είδανε, διευθυντή τον εβγάλανε...

 
Το Τέταρτο Κουδούνι / Τέτοιες Μέρες, Τέτοια Λόγια... 81
 
Αχ, στας Σέρρας, φαίνεται, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν...
 Ο συνθέτης  -και στιχουργός, και μουσικός παραγωγός και συγγραφέας και Σερραίος και, μάλιστα, γιος πρώην δημάρχου Σερρών- Γιώργος Ανδρέου θα ’ναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Σερρών, διαδεχόμενος την ηθοποιό Καλλιόπη Ευαγγελίδου της οποίας η θητεία έχει λήξει απ’ τις 31 Μαρτίου. Το ανάγγειλε ο δήμαρχος Σερρών κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης, σε ζωντανή συνέντευξή του, στο ιντερνετικό κανάλι που διατηρούσε ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» στο περίπτερό του, στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Τον άκουσα με τ’ αυτιά μου -το βίντεο υπάρχει στο youtube- ν’ απαντάει σ’ ερώτηση του δημοσιογράφου Δημήτρη Μανιάτη: «Σας το λέω σαν είδηση -να βγάλουμε και μια είδηση- θα είναι ο Γιώργος Ανδρέου, ο συνθέτης, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.».
Πανάξιος! Ο Γιώργος Ανδρέου. Στον τομέα του -ως καλλιτεχνικός διευθυντής θα δείξει, ιδού αι Σέρραι, ιδού και το πήδημα. Αλλά υπάρχει μια... λεπτομέρεια που του διέφυγε του κ. δημάρχου: ακόμα δεν έχει γίνει προκήρυξη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή! Απ’ ό,τι ξέρω, αν δεν κάνω λάθος, η διαδικασία για την επιλογή καλλιτεχνικού διευθυντή στα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. περιλαμβάνει προκήρυξη της θέσης με προθεσμία ενός μήνα για κατάθεση των αιτήσεων, κατάθεση των αιτήσεων απ’ τους υποψήφιους, επιλογή του καταλληλότερου απ’ το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΕ και έγκριση απ’ το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Καταλληλότερου, λέμε τώρα, διότι πασίγνωστον, ότι η κουζίνα δουλεύει εντατικά από πίσω... Αλλά, πάντως, τέτοιο χρονικό προαναγγελθείσης προσλήψεως καλλιτεχνικού διευθυντή από δήμαρχο δεν μου 
’χει ξανατύχει. Ο κ. δήμαρχος, βέβαια ,όπως διαβάζω στο serraikanea.gr, προέβη σε διευκρινιστική δήλωση -αυτές οι δηλώσεις που ξεκαθαρίζουν τα πράγματα είναι σκέτο χρυσάφι: «Ο κ. Χρυσάφης ξεκαθάρισε πως η αναφορά του ονόματος του Γιώργου Ανδρέου αποτελεί την πρότασή του προς το Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ το οποίο και θα επιλέξει τελικά τον επόμενο καλλιτεχνικό διευθυντή του Θεάτρου μας. Ο κ. Χρυσάφης προσέθεσε πως η προβλεπόμενη διαδικασία  θα τηρηθεί αυστηρά και πως, αφού ολοκληρωθεί η προκήρυξη, το ΔΣ θα εξετάσει όλα τα βιογραφικά των υποψηφίων και θα αποφασίσει». Και τότε πως ανάγγειλε, με τόση σιγουριά, ως είδηση την πρόσληψη -και ΟΧΙ την πρόταση;
Δηλαδή η προκήρυξη θα γίνει, εκ των υστέρων, για τα μάτια; Όλα είναι στημένα κι αποφασισμένα; Μα αυτό είναι προσβολή προς όσους έχουν σκεφτεί να υποβάλουν υποψηφιότητα. Και κάτι περισσότερο: είναι σκάνδαλο. 
Δεκαετίες μετράει, πια, ο θεσμός των ΔΗΠΕΘΕ. Αλλά κάποια πράγματα δε θ’ αλλάξουν, καθώς αποδεικνύεται, ποτέ. Σ’ αυτόν τον τόπο, σ’ αυτούς τους δημάρχους, σ’ αυτά τα ΔΗΠΕΘΕ... «ΔΗΠΕΘαίνω σα χώρα» που ’χει προσφυώς πει ο Βασίλης Παπαβασιλείου. Ο οποίος διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Και μάλιστα των Σερρών.

No comments:

Post a Comment