November 25, 2019

Άννα Καλαϊτζίδου και Mιχάλης Συριόπουλος θα προσφέρουν μεξικάνικο «Χοιρινό νεφρό για την κατάθλιψη» σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου


Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση 


Η Άννα Καλαϊτζίδου κι ο Μιχάλης Συριόπουλος, ένα ντουέτο γερών ηθοποιών, θα πρωταγωνιστήσουν, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου, στο έργο για δυο του άπαιχτου στην 
Ελλάδα Αλεχάνδρο Ρικάνιο «Χοιρινό νεφρό για την κατάθλιψη» που θα παρουσιαστεί τον Ιανουάριο στο θέατρο «Μικρό Γκλόρια», σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ.
Πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία στην οποία ο σύγχρονος, ανήσυχος μεξικάνος συγγραφέας «προσφέρει» χοιρινό νεφρό στους ήρωές του, ως φάρμακο για την κατάθλιψη, ως αντίδοτο στην απόγνωση, όπως ο Τζέιμς Τζόις «σέρβιρε» χοιρινό νεφρό ως πρωινό στον Λέοπολντ Μπλουμ, τον ήρωα του εμβληματικού μυθιστορήματός του «Οδυσσέας».
Στο έργο, η Μαρί είναι απελπισμένα ερωτευμένη με τον Γκουστάβ -μια γυναίκα μόνη στον κόσμο, καταδικασμένη να δίνει νόημα στην ύπαρξή της μόνο μέσα από ’κείνον. Ο Γκουστάβ είναι ένας βασανισμένος συγγραφέας, ένας καταραμένος ποιητής, καταδικασμένος να ζει στη σκιά του Σάμιουελ Μπέκετ. Τόπος του έργου είναι το Παρίσι όπου ο Μπέκετ ζούσε απ’ το 1929. Η πρώτη σκηνή του διαδραματίζεται το 1953, χρονιά της πρεμιέρας του
έργου του-σταθμός «Περιμένοντας τον Γκοντό», και στη συνέχεια επιστρέφει στο 1939 ακολουθώντας τον Μπέκετ καθώς ο ιρλανδός συγγραφέας γίνεται η έμμονη ιδέα του Γκουστάβ που τον ακολουθεί παντού. Ο Μπέκετ, πανταχού παρών στο έργο, που έχει διαρκείς αναφορές στο «Περιμένοντας τον Γκοντό», γίνεται 
θεατρικό πρόσωπο, γίνεται εμμονή, ζει, ταξιδεύει και γράφει αλλά, όπως ο Γκοντό του, δεν έρχεται ποτέ. Κι οι δυο ήρωες του Ρικάνιο τον περιμένουν. Μάταια.
Πρόκειται για μια ιστορία που μπλέκει, μέσα σε μια ατμόσφαιρα παραλόγου, το συμβολισμό με ιστορικά γεγονότα και με τα πάθη που καίνε τις ψυχές των ανθρώπων.
Η μουσική στην παράσταση του Βασίλη Μαυρογεωργίου θα ’ναι του Γιώργου Φουντούκου, ο σχεδιασμός φωτισμών της Στέλλας Κάλτσου και βοηθός σκηνοθέτη η Καλή Βοϊκλή. Αναζητείται ακόμα ο σκηνογράφος/ενδυματολόγος.
Ο 36χρονος, σήμερα, βραβευμένος Αλεχάνδρο Ρικάνιο, εκτός από θεατρικός συγγραφέας, με περισσότερα από 20 έργα στο βιογραφικό του, που ορισμένα έχουν κάνει μεγάλη επιτυχία, είναι και σκηνοθέτης (ο μόνιμος του θιάσου «Οι Γκούγκενχάιμ» απ’ το 2009) και σεναριογράφος. Το «Χοιρινό νεφρό για την κατάθλιψη», που έχει κάνει πρεμιέρα στο Μεξικό το 2010, σε σκηνοθεσία του συγγραφέα, και ήταν υποψήφιο για το μεξικάνικο Εθνικό Βραβείο Νεανικής Δραματουργίας -ο συγγραφέας ήταν, τότε, 27 χρόνων-, έχει ανεβεί σε πάνω από δέκα χώρες.
Ας σημειωθεί ότι, αυτή τη στιγμή, στην Αθήνα παίζονται δυο
ισπανόφωνα έργα -και τα δυο σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμαννουήλ- με τα οποία σχετίζεται ο Βασίλης Μαυρογεωργίου: «Το χελιδόνι» του Καταλανού Γκιλιέμ Κλούα, για τρίτη σεζόν -φέτος στο «Άνεσις»-, στο οποίο ο Βασίλης Μαυρογεωργίου παίζει μαζί με την Σοφία Σεϊρλή, σε σκηνοθεσία Ελένης Γκασούκα, και το «Η Αρχή του Αρχιμήδη» του, επίσης Καταλανού, Ζουζέπ Μαρία Μιρό, για δεύτερη σεζόν στο «Skrow», στο οποίο υπογράφει τη σκηνοθεσία. Ενώ το καλοκαίρι σκηνοθέτησε το «Κόντρα στην ελευθερία» του Εστέβα Σολέρ -Καταλανός κι αυτός- για το Φεστιβάλ Αθηνών.

No comments:

Post a Comment