November 13, 2019

Ο Θεόδωρος Κουρεντζής επιστρέφει στο Ζάλτσμπουργκ με Καστελούτσι και «Ντον Τζοβάνι» - Ντεμπούτο στην Νέα Ιόρκη και στην Φιλαρμονική του Βερολίνου με «Ρέκβιεμ» του Βέρντι


Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση 



Εξαιρετική τιμή! Το Φεστιβάλ του Ζάλτσμπουργκ, που γιορτάζει το επόμενο καλοκαίρι -του 2020-, πανηγυρικά, τα 100 χρόνια του, καλεί και πάλι -η τέταρτη συνεχής παρουσία του στο Φεστιβάλ- τον διεθνή αρχιμουσικό μας Θεόδωρο Κουρεντζή να διευθύνει την Ορχήστρα και την Χορωδία «MusicAeterna» που ’χει δημιουργήσει στο Νοβοσιμπίρσκ αρχικά, και, μέσω Περμ και Αγίας Πετρούπολης πια, έχει οδηγήσει στην κορυφή στον «Ντον Τζοβάνι» του Μότσαρτ -τον οποίο έχει, ήδη, ηχογραφήσει απ’ το 2016, με την «MusicAeterna» του, για την Sony Classical. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ένας κορυφαίος του σύγχρονου θεάτρου και γνώριμός μας απ’ το Φεστιβάλ Αθηνών και την «Στέγη» του Ιδρύματος Ωνάση, ο Ιταλός Ρομέο Καστελούτσι.

Ο Θεόδωρος Κουρεντζής ντεμπουτάρησε στο Φεστιβάλ της γενέτειρας του Μότσαρτ το 2017, με την όπερά του «Η μεγαλοψυχία του Τίτου» την οποία διηύθυνε, με σκηνοθέτη άλλον έναν κορυφαίο, τον Αμερικανό Πίτερ Σέλαρς. Το 2018 επανήλθε με την «MusicAeterna» του για να ερμηνεύσει, σε πέντε συναυλίες, και τις εννιά Συμφωνίες του Μπετόβεν ενώ το φετινό καλοκαίρι -2019- είχε τη μουσική διεύθυνση στον «Ιδομενέα» του Μότσαρτ, με σκηνοθέτη τον Πίτερ Σέλαρς και πάλι, αλλά διηύθηνε και την Συμφωνική Ορχήστρα SWR (της Ραδιοφωνίας της Νοτιοδυτικής Γερμανίας), της οποίας είναι ο πρώτος αρχιμουσικός απ’ το 2017, σε μια συναυλία με την Έβδομη Συμφωνία του Ντμίτρι Σοστακόβιτς -την «Συμφωνία του Λένινγκραντ». 

Το πρόγραμμα του επετειακού Φεστιβάλ για το 2020, που μόλις ανακοινώθηκε, περιλαμβάνει έξι παραστάσεις της όπερας (6, 9, 15, 21, 24 και 28 Αυγούστου) αλλά ο Θεόδωρος Κουρεντζής θα διευθύνει, στο πλαίσιό του, την «MusicAeterna» και σε πέντε «Μουσικές Στιγμές» -1,2,3,4,5-, στις 4, 10, 11, 14 και 19 Αυγούστου), αναφορά του γιορταστικού Φεστιβάλ στις «Μουσικές στιγμές» του Φραντς Σούμπερτ. Ήτοι σε πέντε συναυλίες, με πρόγραμμα έκπληξη, στις οποίες θα συμμετάσχουν διάφοροι καλλιτέχνες και σύνολα, ανάμεσά τους και το «Klangforum Wien» που ακούσαμε, πριν από λίγες μέρες, στην «Στέγη».
Στο πρόγραμμα υπάρχει και μία έκτη συναυλία, στις 23 Ιουλίου, με τον τίτλο «Lux Aeterna», όπου ο Θεόδωρος Κουρεντζής θα διευθύνει την Χορωδία «MusicAeterna» μαζί με τη νεοπαγή Χορωδία «MusicAeterna Byzantina», που ακούσαμε και στη χθεσινή συναυλία του στο Μέγαρο, σ’ ένα πρόγραμμα με θρησκευτική μουσική δυτικών συνθετών, παλαιών και σύγχρονων, αλλά και με μουσική βυζαντινή.
Ο Θεόδωρος Κουρεντζής, μετά τις δύο θριαμβευτικές συναυλίες του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, χτες και προχτές, ετοιμάζεται για το επίσημο ντεμπούτο του στην Αμερική: στις 19, 21, 23 και 24 Νοεμβρίου θα διευθύνει, στην Νέα Ιόρκη, στο νεότευκτο «The Shed», την «MusicAeterna» -Ορχήστρα και Χορωδία-, στο δοκιμασμένο «Ρέκβιεμ» του Τζουζέπε Βέρντι, που οι τυχεροί άκουσαν και στην Αθήνα, στο Μέγαρο, τον περασμένο Απρίλιο, και που ’χει μαγνητοσκοπηθεί για το κανάλι «Mezzo».
Στις 29 και 30 Νοεμβρίου ο έλληνας μαέστρος θα διευθύνει, και στο Βερολίνο το βερντιάνικο «Ρέκβιεμ», που παρουσίασε ήδη εκεί τον Απρίλιο με την «MusicAeterna», αλλά, αυτή τη φορά, διευθύνοντας την Φιλαρμονική του Βερολίνου, κάνοντας το ντεμπούτο του με την κορυφαία ορχήστρα -άλλο ένα άλμα του.

No comments:

Post a Comment