September 28, 2018

«Νεφέλες»: Ο πρώτος Αριστοφάνης του Δημήτρη Καραντζά στην Επίδαυρο με Φωτοπούλου, Καραμπέτη, Καραθάνο, Λούλη, Γάλλο


Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση 



Ο Δημήτρης Καραντζάς καταπιάνεται με τον πρώτο του Αριστοφάνη: το επόμενο καλοκαίρι -του 2019- ανεβάζει στην Επίδαυρο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου, τις «Νεφέλες» του. Μ’ έναν εξαιρετικό θίασο στον οποίο ήδη ανήκουν -χωρίς
ακόμα να ’χει προσδιοριστεί η ακριβής διανομή-, μεταξύ άλλων -κρατώ αλφαβητική σειρά-, οι Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Γιώργος Γάλλος, Νίκος Καραθάνος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Έμιλυ Κολιανδρή, Χρήστος Λούλης, Θεοδώρα Τζήμου, Λυδία Φωτόπουλου.
Οι όχι πολύ τακτικά παιζόμενες «Νεφέλες» -όπου ο καταχρεωμένος Στρεψιάδης, αφού ο ίδιος αποδεικνύεται ανεπίδεκτος μαθήσεως, στέλνει τον άσωτο γιο του Φειδιππίδη να μαθητεύσει στο Διδακτήριο του Σωκράτη για να διδαχτεί την αδικία και ν’ αντιμετωπίσει τους δανειστές του πατέρα του αλλά ο Φειδιππίδης, αφού παρακολουθεί
έναν Αγώνα του Δίκαιου Λόγου με τον Άδικο, όπου κερδίζει ο δεύτερος, δέρνει, μ’ αφορμή ότι ο Στρεψιάδης απεχθάνεται τον Ευριπίδη, τον πατέρα του ο οποίος, τελικά, βάζει φωτιά στο Διδακτήριο του Σωκράτη-, έργο του 423 π.Χ, που ο Αριστοφάνης αναθεώρησε -υπολογίζεται μεταξύ 420 και 417 π.Χ. και που αυτής της αναθεώρησης είναι το κείμενο που σώζεται, θεωρούνται ένα αποφασιστικό βήμα στην καταδίκη και θανάτωση του Σωκράτη το 399 π.Χ. 
Ο νεαρός, ταχύτατα αλλά σταθερά ανερχόμενος σκηνοθέτης έχει εκπορθήσει ήδη την Επίδαυρο απ’ το Φεστιβάλ του 2014, όταν, μόλις 27χρονος -ο νεότερος σκηνοθέτης της Επιδαύρου-, παρουσίασε μια ανανεωτική, ανάλαφρη και πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση της «Ελένης» του Ευριπίδη, με την οποία είχε πρωτοασχοληθεί, τη σεζόν 2012/2013, στο Φουαγιέ της Σκηνής «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου. 

Το καλοκαίρι του 2017 επανήλθε στο αρχαίο δράμα και στο Φεστιβάλ Επιδαύρου με «Μήδεια» του Ευριπίδη για τρεις ηθοποιούς, εξαιρετική παράσταση που, στη συνέχεια, το χειμώνα 2017/2018, παρουσιάστηκε και στο θέατρο «Πορεία». 
Τη φετινή χειμερινή σεζόν ο Δημήτρης Καραντζάς έχει αναλάβει τρία σημαντικά σχέδια: ανεβάζει «Γυάλινο κόσμο» του Τενεσί Γουίλιαμς, στο θέατρο «Οδού Κεφαλληνίας», για την 
«Πράξη» της Μπέττυς Αρβανίτη, με την ίδια, τον Χάρη Φραγκούλη κ.α., στις 2 Νοεμβρίου, «Βρικόλακες» του Χένρικ Ίψεν, στο «Θέατρο Τέχνης» της οδού Φρυνίχου, με Ρένη Πιττακή, Μιχάλη Σαράντη, Ακύλλα Καραζήση κ.α., στις 22 Φεβρουαρίου, και «Το ξύπνημα της άνοιξης» του Φρανκ Βέντεκιντ, στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου», με Μαρία Σκουλά, Γιάννη Κλίνη κ.α., στις 8 Μαΐου.
Οι «Νεφέλες» θα παρουσιαστούν σε μετάφραση Γιάννη Αστερή ο οποίος έχει ήδη υπογράψει τη μετάφραση και συνυπογράψει, με το

σκηνοθέτη Νίκο Καραθάνο, τη διασκευή τόσο στους «Όρνιθες», επίσης του Αριστοφάνη, που παρουσιάστηκαν το καλοκαίρι του 2017 στο Φεστιβάλ Επιδαύρου και, στη συνέχεια, τη χειμερινή σεζόν 2017/2018, στην «Στέγη» του Ιδρύματος Ωνάση και, την 
άνοιξη του 2018, στην Νέα Ιόρκη, όσο και στην «Οπερέτα, μια παράσταση με αφορμή τη ‘Οπερέτα’ του Βίτολντ Γκομπρόβιτς» που ανέβηκε για το Εθνικό Θέατρο, στην Σκηνή «Κοτοπούλη» του «Rex», τη σεζόν 2016/2017, για να επαναληφθεί την επόμενη 2017/2018.
Οι «Νεφέλες» έχουν να παιχτούν στην Επίδαυρο, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Επιδαύρου -αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα, επαγγελματικά-, απ’ το καλοκαίρι του 2012, όταν τις ανέβασε ο Νίκος Μαστοράκης, με το Εθνικό Θέατρο -Στρεψιάδης ο Γιάννης Μπέζος, Σωκράτης ο Αλέξανδρος Μυλωνάς, Φειδιππίδης ο Μάκης Παπαδημητρίου, Δίκαιος Λόγος ο Νίκος Ψαρράς, Άδικος Λόγος ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος.
Το καλοκαίρι του 2015 η κωμωδία αυτή του Αριστοφάνη είχε περιληφθεί στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, με Στρεψιάδη τον Πέτρο Φιλιππίδη, αλλά μετά από πολλές περιπέτειες -αποχώρηση του
Βασίλη Παπαβασιλείου που ’χε επωμιστεί τη σκηνοθεσία, την οποία ανέλαβε ο ίδιος ο Πέτρος Φιλιππίδης, αλλά κι άλλων συντελεστών-, η παράσταση ακυρώθηκε απ’ τους παραγωγούς.
Μια διασκευή, πάντως, των «Νεφελών» για εφήβους ανέβασε, για την Εφηβική Σκηνή του «Θεάτρου του Νέου Κόσμου», η Τζωρτζίνα Κακουδάκη, τη σεζόν 2016/2017, παράσταση που επαναλήφθηκε την επόμενη 2017-2018 (Φωτογραφία 9: Κυριάκος Μακαρονίδης).

No comments:

Post a Comment