April 30, 2018

Ο «Οιδίπους» κι η γενιά του σε παράσταση-σύνθεση του Σταύρου Τσακίρη απ’ το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας: Κίτσου, Λάλος, Γεννατάς, Δροσάκη, Παπαζήσης, Καρατζογιάννης, Χρυσικάκος οι πρωταγωνιστές


Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση 



Η Μαρία Κίτσου ως Ιοκάστη, ο Δημήτρης Λάλος ως Οιδίπους, ο Γεράσιμος Γεννατάς ως Κρέων, η Λένα Δροσάκη ως Αντιγόνη, ο Ιωάννης Παπαζήσης ως Ετεοκλής, ο Μάνος Καρατζογιάννης ως Πολυνείκης αλλά κι ο Τάκης Χρυσικάκος στους ρόλους του Οιδίποδος στα τελευταία του, του Τειρεσία και του γενάρχη Κάδμου θα πρωταγωνιστήσουν στην παράσταση-σύνθεση «Οιδίπους», με τον υπότιτλο «Ο μύθος της ιστορίας του κόσμου όπως τον είπαν οι Έλληνες», που θ’ ανεβάσει, υπογράφοντας και τη σύνθεση του κειμένου, ο Σταύρος

Τσακίρης, καλοκαιρινή παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας του οποίου είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής.
Η παράσταση «θα εξιστορεί έναν απ’ τους αρχαιότερους μύθους, το μύθο των Λαβδακιδών, όπως τον συνέλαβε ο λαός και τον διαχειρίστηκαν οι μεγάλοι τραγικοί ποιητές»: απ’ την άφιξη του 
Κάδμου στην Θήβα, το γάμο του Λάιου με την Ιοκάστη, τη γέννηση του γιου τους Οιδίποδος, την πατροκτονία και τη λύση του αινίγματος της Σφίγγας μέχρι την καθυστερημένη αποκάλυψη της αλήθειας, την τύφλωση του Οιδίποδος με τα ίδια του τα χέρια, την εξορία του, τη σύγκρουση και τον αλληλοσκοτωμό των γιων του, του Ετεοκλή και του Πολυνείκη, την ανυπακοή της αδελφής τους Αντιγόνης στην εντολή του Κρέοντος να μην ταφεί ο Πολυνείκης και το τέλος του Οιδίποδος.
Οι θεατές θα παρακολουθήσουν «ένα μύθο που, με συμβολικό τρόπο, περιγράφει τη δημιουργία του κόσμου, την εξέλιξη των πρώτων μορφών κοινωνίας, την οργάνωση των εξουσιών και τη θέσπιση της πρώτης νομοθεσίας, που αποτέλεσε και το τέλος της μυθολογικής (ηρωικής) περιόδου». «Όλοι οι αρχαίοι λαοί», όπως σημειώνεται, «μέσα από επικές αφηγήσεις έχουν δώσει τη δική τους εκδοχή για τη δημιουργία του κόσμου. Για παράδειγμα, οι 
Βαβυλώνιοι με το ‘Έπος του Γκιλγκαμές’, οι Ινδοί με τη ‘Μαχαμπχάρατα’, οι Εβραίοι με την ‘Γένεση’, οι Σκανδιναβοί με τα σκανδιναβικά έπη… Σήμερα, παρακολουθώντας τις απαρχές του κόσμου μέσα απ’ τους αρχαίους μύθους, συνειδητοποιούμε καλύτερα τις παθογένειες της εποχής μας και τα αδιέξοδα που δημιουργεί η κοινωνική ανισότητα την οποία στις μέρες μας βιώνουμε στην πιο ακραία της μορφή».
Ο «Οιδίπους» του Σταύρου Τσακίρη είναι μια σύνθεση που αντλεί απ’ τις επτά σωζόμενες τραγωδίες που αναφέρονται στο μύθο του Οίκου των Λαβδακιδών: «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, «Οιδίπους Τύραννος», «Οιδίπους επί Κολωνώ» και «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, «Φοίνισσες», «Βάκχες» και «Ικέτιδες» του Ευριπίδη.
Ο Σταύρος Τσακίρης έχει ήδη παρουσιάσει, το καλοκαίρι του 1997, με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, την παράσταση «Λαβδακίδαι», μια σύνθεση από πέντε αρχαίες τραγωδίες με θέμα τα πάθη της γενιάς των Λαβδακιδών -ένα ανάλογο εγχείρημα- με, μεταξύ άλλων, την Αντιγόνη Βαλάκου, τον Στέφανο Κυριακίδη, την Μαρία Σκούντζου, τον Γιώργο Σίσκο, τον Γιάννη Ροζάκη στους 
πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η νέα σύνθεση, που χρησιμοποιεί αποσπάσματα από επτά τραγωδίες, έχει διαφορετική κατεύθυνση ως κείμενο και παράσταση. Διατηρούνται μόνο τα μέρη των ρόλων χωρίς τις παρεμβάσεις του Χορού. Έντεκα ηθοποιοί, με μέσα απλά, αφηγούνται την περιπέτεια του μύθου του Οιδίποδος. Η παράσταση δεν περιλαμβάνει μόνο σκηνές απ’ τις επτά τραγωδίες αλλά και πτυχές του μύθου -στιγμές που ορίζονταν ως «μιαρές», κατά την παράδοση της τραγωδίας, και εξιστορούνται μόνο απ’ τους αγγελιαφόρους ή το Χορό. 
Μια πρώτη εκδοχή του κειμένου προέκυψε απ’ τη συνεργασία του Σταύρου Τσακίρη με τους μαθητές της δραματικής σχολής «Δήλος», όπου δίδασκε, κατά τις χρονιές 2013 έως και 2017. Το τελικό κείμενο διαμορφώνεται στη διάρκεια των δοκιμών με τη συνεργασία των ηθοποιών.

Ο σκηνικός χώρος και χρόνος δεν θα ’ναι ενιαίος στην παράσταση. Η χρήση των αντικειμένων θα δημιουργεί χώρους εσωτερικούς και εξωτερικούς, ακόμη και φανταστικούς, με τη βοήθεια της τεχνικής του flash animation που συνηθίζει ο Αλέξανδρος Ψυχούλης ο οποίος θα υπογράψει τα σκηνικά ενώ τα κοστούμια που ’χει αναλάβει η Ελένη Δουνδουλάκη θα ’ναι σύγχρονα αλλά με στοιχεία δανεισμένα απ’ την ελληνική παράδοση. Η μουσική που ετοιμάζει ο Μίνως Μάτσας, άλλες φορές φωνητική και άλλες ηλεκτρονική, θα στηρίζεται σε μοτίβα της ελληνικής λαϊκής παραδοσιακής μουσικής που αποδίδονται μ’ ένα σύγχρονο ιδίωμα. Την κίνηση θα επιμεληθεί η Ζωή Χατζηαντωνίου και χρέη βοηθού σκηνοθέτη έχει αναλάβει ο Χάρης Πεχλιβανίδης.
Τη διανομή συμπληρώνουν ο Κώστας Νικούλι, ο Δημήτρης Παγώνης κι οι απόφοιτοι της δραματικής σχολής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας Νάνσυ Χριστοπούλου κι Ελένη Ανδρικοπούλου.
Η πρεμιέρα έχει οριστεί για τις 18 Ιουλίου στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας. Θ’ ακολουθήσει μεγάλη περιοδεία σ’ όλη την Ελλάδα.
Ο Σταύρος Τσακίρης, απ’ τις τραγωδίες απ’ τις οποίες ερανίζει για τη σύνθεσή του «Οιδίπους», έχει, ήδη, ανεβάσει τους «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, στο ΚΘΒΕ, το 1993, τον «Οιδίποδα επί Κολωνώ» του Σοφοκλή δυο φορές -το 1998 και το περσινό καλοκαίρι 2017- και την «Αντιγόνη», με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (ΘΟΚ), το 2005 -παραστάσεις που όλες παίχτηκαν και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου (Φωτογραφία 3: Άγγελος Χριστοφιλόπουλος / FOSPHOTOS).

No comments:

Post a Comment