July 24, 2015

Κώστας Σπυρόπουλος-Θανάσης Ευθυμιάδης ορκίζονται «Ομερτά» στο «Ήβη».


Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση

Την κωμωδία «Ομερτά» (ο τίτλος για την ελληνική παράσταση, «Nos Femmes» -«Οι γυναίκες μας»- είναι ο πρωτότυπος) του, 59χρονου σήμερα, πολυσχιδούς Τυνήσιου -πολιτογραφημένου Γάλλου- Ερίκ Ασούς, βραβευμένου συγγραφέα για το θέατρο και το ραδιόφωνο, σεναριογράφου για την τηλεόραση και το σινεμά, διαλογίστα και σκηνοθέτη του κινηματογράφου, θ’ ανεβάσει τον προσεχή χειμώνα στο θέατρο «Ήβη» ο Κώστας Σπυρόπουλος με πρωταγωνιστές στους δυο απ’ τους τρεις -και μόνους- ισοδύναμους ανδρικούς ρόλους τον ίδιο και τον Θανάση Ευθυμιάδη -ο τρίτος αναζητείται ακόμα-, σε απόδοση -που μεταφέρει το έργο στην ελληνική πραγματικότητα- την οποία θα υπογράφουν ο Κώστας Σπυρόπουλος και η Κατερίνα Μπέη.

Ο Μάξιμος (Κώστας Σπυρόπουλος), πρώην ποδοσφαιριστής και νυν ιδιοκτήτης μπαρ στην ελληνική επαρχία και ο Παύλος (Θανάσης Ευθυμιάδης), γυναικολόγος -κατά την ελληνική εκδοχή-, φίλοι εδώ και πάρα πολλά χρόνια -απ’ το στρατό-, παντρεμένοι, ο πρώτος χωρίς παιδιά, ο δεύτερος με δυο, εκ των οποίων μια δεκαοκτάχρονη κόρη που θα παίξει ρόλο στη συνέχεια χωρίς, όμως, να εμφανιστεί, όπως δεν εμφανίζονται και οι γυναίκες τους, έχουν σχεδιάσει να περάσουν μια ήσυχη βραδιά στο σπίτι του πρώτου παίζοντας χαρτιά. Η βραδιά, όμως, καθόλου ήσυχη δεν προκύπτει: ο Σίμος, ένας τρίτος, επίσης στενός, φίλος τους, κομμωτής, παντρεμένος κι αυτός αλλά που η γυναικεία σάρκα συνεχίζει να παίζει μεγάλο ρόλο στην ανήσυχη ζωή του, εισβάλλει στο σπίτι και, εντελώς μεθυσμένος, τους ομολογεί πως, στη διάρκεια ενός βίαιου καυγά έχει στραγγαλίσει τη γυναίκα του, ζητώντας να τον καλύψουν στην αστυνομία. Μπροστά στο -υποτιθέμενο- δράμα οι γλώσσες θα λυθούν, πολλά θα αποκαλυφθούν κι οι ζωές των τριών ηρώων θα αποδειχθεί πως δεν ήταν τόσο καλά ρυθμισμένες όσο φαίνονταν. Αυτή είναι χονδρικά η πλοκή του έργου του Ασούς. Η οποία, αστεία, συγκινητική, κάποιες στιγμές ακόμα και μελαγχολική, προχωράει σε κρεσέντο με εκπλήξεις και ανατροπές που αποδεικνύουν πως το δράμα, τελικά, ήταν κωμωδία.
Η «Ομερτά» του Ασούς πρωτοανέβηκε στο Παρίσι τη σεζόν 2013/2014 σε σκηνοθεσία Ρισάρ Μπερί, με τον ίδιο, τον Ντανιέλ Οτέιγ και τον Ντιντιέ Φλαμάν. Η εξαιρετική επιτυχία οδήγησε τον Ρισάρ Μπερί να μεταφέρει το έργο στον κινηματογράφο, σε σενάριό του, με τον ίδιο, τον Ντανιέλ Οτέιγ, επίσης, και τον Τιερί Λερμίτ στους τρεις πρωταγωνιστικούς ρόλους. Πριν, όμως, γίνει, τον περασμένο Απρίλιο, η πρεμιέρα της ταινίας, η κωμωδία επανήλθε στην παρισινή σκηνή. Σκηνοθέτης και εκ των τριών πρωταγωνιστών, και πάλι, ο Ρισάρ Μπερί και, μαζί του, ο Ζαν Ρενό κι ο Πατρίκ Μπραουντέ.
Στο ελληνικό ανέβασμα τα σκηνικά θα ’ναι του Γιάννη Μουρίκη και τα κοστούμια της Νικόλ Παναγιώτου. Το «Ομερτά» θα παρουσιάζεται εναλλάξ με την επίσης γαλική κωμωδία «Τοκ τοκ» του Λοράν Μπαφί, που θα παιχτεί για τέταρτη σεζόν -τρίτη στο «Ήβη» ενώ παίχτηκε και πέρσι το καλοκαίρι στο «Acro»- που χει ανεβάσει ο Κώστας Σπυρόπουλος με τον ίδιο και τους Γιώργο Λέφα, Ματθίλδη Μαγγίρα, Χριστίνα Θεοδωροπούλου, Κατερίνα Τσάβαλου, Ορφέα Παπαδόπουλο.
Ας σημειωθεί πως ο Κώστας Σπυρόπουλος κι ο Θανάσης Ευθυμιάδης είναι η τρίτη φορά που συναντιούνται στο θέατρο. Η πρώτη ήταν τη σεζόν 1997/1998, όταν συμπρωταγωνίστησαν στο μιούζικαλ «Blood Brothers» του Γουίλι Ράσελ στο θέατρο «Μπροντγουαίη» σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη-Δημήτρη Σεϊτάνη κι η δεύτερη, τη σεζόν 2012/2013, όταν ο Θανάσης Ευθυμιάδης ερμήνευσε -εξαιρετικά- το μονόλογο της Κατερίνας Μαγγανά «Έφη. Από το Ευτυχία», σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση και σε παραγωγή του Κώστα Σπυρόπουλου στο «Αποθήκη».

No comments:

Post a Comment