November 6, 2013

«4.48 Ψύχωσις» της Σάρα Κέιν από Μπρούσκου – Μπουζούρη


Το Τέταρτο Κουδούνι / Έκτακτο

Το έσχατο (1999) έργο της Σάρα Κέιν -της αγγλίδας συγγραφέα που αυτοκτόνησε στα 28 της χρόνια μετά από πολύχρονη, βασανιστική μάχη με την κατάθλιψη κι αφού πρόλαβε να αφήσει πέντα έργα- «4.48 Ψύχωσις» θ’ ανεβάσει η Άντζελα Μπρούσκου. Η παράσταση, συμπαραγωγή του «Θεάτρου Δωματίου» που έχουν ιδρύσει η ηθοποιός και σκηνοθέτρια Άντζελα Μπρούσκου κι η ηθοποιός Παρθενόπη Μπουζούρη το 1993 _ είκοσι χρόνια κλείνει φέτος _ και της εταιρείας «Λυκόφως» του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου, θα κάνει την πρεμιέρα της τον Ιανουάριο, στην Θεσσαλονίκη, στο «Black Box», την καινούργια αίθουσα που ετοιμάζεται στο θέατρο «Αυλαία», όπου θα παιχτεί για τρεις βδομάδες ενώ γίνονται συζητήσεις για τη μεταφορά της στη συνέχεια στην Αθήνα.
Το έργο της Κέιν με τον αινιγματικό τίτλο -το πιο σύντομο και το πιο αποσπασματικό της-, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν απ’ την αυτοκτονία της και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά μετά το θάνατό της, το 2000, στο θέατρο «Ρόαγιαλ Κορτ» του Λονδίνου, ανεβαίνει σε μετάφραση και με διαμόρφωση σκηνικού χώρου και κοστούμια της σκηνοθέτριας Άντζελας Μπρούσκου. Θα παίξουν η
ίδια και οι Παρθενόπη Μπουζούρη, Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου, Γιούλα Μπούνταλη ενώ τη μουσική θα υπογράψει η νεαρή Nalyssa Green η οποία και θα παίζει ζωντανά επί σκηνής, συμμετέχοντας στην παράσταση _ μια παράσταση αποκλειστικά γυναικών.
Το «4.48 Ψύχωσις», ένα έργο χωρίς πλοκή, προσδιορισμένους ρόλους και συγγραφικές οδηγίες, πρωτοπαρουσίασε στην Ελλάδα η Ρούλα Πατεράκη ως μονόλογο που ερμήνευσε η ίδια, αυτοσκηνοθετημένη, στον «Εξώστη» του θεάτρου «Χώρα» τη σεζόν 2001/2002 ενώ την επόμενη 2002/2003 έδειξε στο «Εμπρός» μια καινούργια εκδοχή με την ίδια αλλά σε σκηνοθεσία Πέτρου Σεβαστίκογλου.
Σημειώστε πως από 14 Οκτωβρίου παρουσιάζεται στο θέατρο «Παραμυθίας», απ’ το «Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών» το «βασισμένο στο έργο της Σάρα Κέιν», όπως προσδιορίζεται, έργο του Τάσου Σαγρή «Ψύχωση» σε σκηνοθεσία του.
Η Άντζελα Μπρούσκου «συνδέεται», ήδη, με την Σάρα Κέιν: έχει ανεβάσει με το «Θέατρο Δωματίου», στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου», την άνοιξη της σεζόν 2006/2007, το έργο της «Blasted» (φωτογραφία πάνω) το οποίο, κατά σύμπτωση, πρόκειται ν’ ανεβάσει τον Μάρτιο κι ο Δημήτρης Τάρλοου στο «Πορεία» του με τον τίτλο «Blasted – Ερείπια».
Τον Φεβρουάριο η σκηνοθέτρια έχει συνέχεια: ανεβάζει και πάλι, στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά αυτή τη φορά, την παράσταση «Μαμά – Η ζωή είναι αγρίως απίθανη», βασισμένη στο μυθιστόρημα της Μαργαρίτας Καραπάνου «Μαμά» και στα ημερολόγια της που δημοσιεύτηκαν με τον τίτλο «Η ζωή είναι αγρίως απίθανη», που αναφέρεται στην πολυτάραχη σχέση της συγγραφέα -κι αυτή βασανισμένη από ψυχική ασθένεια- με την επίσης συγγραφέα μητέρα της Μαργαρίτα Λυμπεράκη, σε δραματουργία που συνυπογράφουν η ίδια και η Παρθενόπη Μπουζούρη οι οποίες ερμηνεύουν και τους δυο ρόλους. Η παράσταση πρωτοπαίχτηκε τον προπέρσινο χειμώνα 2011/2012 στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.


No comments:

Post a Comment