March 22, 2017

Δημοσθένης Παπαδόπουλος σκηνοθετεί «Μητέρες και γιοι» του Τέρενς ΜακΝάλι για την Κατερίνα Μαραγκού


Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση  

Το πιο πρόσφατο (2013) έργο του διακεκριμένου αμερικανού συγγραφέα Τέρενς ΜακΝάλι «Μητέρες και γιοι»
(«Mothers and sons») -ένα έργο εξαιρετικά συγκινητικό, σύμφωνα μ όλες στις πληροφορίες-  θα παρουσιάσει
η Κατερίνα Μαραγκού που επανέρχεται, μετά από ένα χρόνο απουσίας, στη σκηνή του θεάτρου «Άλμα» το οποίο έχουν δημιουργήσει μαζί με τον Βίλη Ανδρέου. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε -χτες κλείστηκε η συμφωνία- ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος ενώ τη μετάφραση ολοκληρώνει ο Αντώνης Γαλέος.
Στο «Μητέρες και γιοι» η Κάθριν Τζέραρντ -που ο γιος της Αντρέ πέθανε 20 χρόνια πριν, από AIDS- επισκέπτεται το σύντροφό του, τον Καλ Πόρτερ, που έχει πια παντρευτεί μ’ έναν άλλο άντρα, τον Γουίλ Όγκντεν κι έχουν μάλιστα υιοθετήσει ένα αγοράκι, τον Μπαντ, σε μια προσπάθεια συμφιλίωσης, μια και πολλά τους χώριζαν κάποτε. Συμφιλίωσης η οποία επέστη ο χρόνος να πραγματοποιηθεί.
Το έργο είναι συνέχεια της τηλεταινίας του 1990 «Η μητέρα του Αντρέ» που έγραψε ο πολυγραφότατος ΜακΝάλι -και σκηνοθέτησε η Ντέμπορα Ράινις- κι η οποία διαδραματίζεται στο Μανχάταν, κατά τη διάρκεια του μνημόσυνου του Αντρέ που έχει ενταφιαστεί πριν από μερικές βδομάδες στο Ντάλας. Η Κάθριν δεν μπορεί να συμβιβαστεί με το θάνατό του ούτε να μοιραστεί τη θλίψη της με το σύντροφο του Αντρέ, τον Καλ. Κι η οργή της στρέφεται όχι μόνον εναντίον του αλλά τόσο εναντίον και της μητέρας της, που ήταν λιγότερο επικριτική για τη ζωή του εγγονού της, όσο κι εναντίον του ίδιου, του νεκρού πια, Αντρέ.
Το σενάριο του ΜακΝάλι για την «Μητέρα του Αντρέ» με τη σειρά του δεν ήταν παρά η ανάπτυξη της οκτάλεπτης ομότιτλης σκηνής την οποία είχε γράψει για το συλλογικό σπονδυλωτό θέαμα «Αστική στάχτη» που παίχτηκε το 1988 στην Νέα Ιόρκη.
Το «Μητέρες και γιοι» έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στη μικρή πόλη Νιου Χόουπ της Πενσιλβάνια τον Ιούνιο του 2013. Τον Φεβρουάριο του 2014 η παράσταση μεταφέρθηκε στην Νέα Ιόρκη -στο Μπρόντγουέι. Το έργο έκτοτε ανέβηκε και σ άλλες αμερικανικές Πολιτείες αλλά και στην Αργεντινή και στην Αυστραλία.
Αρκετά έργα του 79χρονου σήμερα, ελληνολάτρη και φίλου της Μελίνας Μερκούρη, Τέρενς ΜακΝάλι έχουν ανεβεί στην ελληνική σκηνή. Με πρώτο, τη σεζόν 1992/1993, το «Sweet Eros» που ανέβασε ο Πέρης Μιχαηλίδης σε μετάφραση Χριστίνας Μπάμπου-Παγκουρέλη, στον «Φούρνο», με τον Φίλιππο Σοφιανό και την Μισέλ Βάλει. Στο τέλος της σεζόν 2011/2012 ανέβηκε το έργο του «Corpus Christi» σε σκηνοθεσία Λαέρτη Βασιλείου και σε απόδοση Βάσιας Παναγοπούλου και δική του, στο «Χυτήριο». Το ανέβασμά του συνοδεύτηκε από καταδίκες εκ μέρους της επίσημης Εκκλησίας και διαμαρτυρίες που, όταν η παράσταση επαναλήφθηκε στην αρχή της επόμενης σεζόν 2012/2013, οξύνθηκαν και εξελίχθηκαν σε θλιβερά επεισόδια στα οποία αναμείχθηκαν μέλη παραεκκλησιαστικών οργανώσεων και οπαδοί της «Χρυσής Αυγής», με αποτέλεσμα η παράσταση να κατεβεί άναυλα… Το πιο πρόσφατο ανέβασμα ΜακΝάλι στην Ελλάδα ήταν το έργο του «Φράνκι και Τζόνι» που παρουσιάστηκε στο τέλος της περασμένης σεζόν 2015/2016 σε σκηνοθεσία Τάσου Αλατζά και μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ στο θέατρο «Αθηνά».
Η Κατερίνα Μαραγκού έχει να εμφανιστεί στη σκηνή από πέρσι -σεζόν 2015/2016-, όταν παρουσίασε στο «Άλμα», σε σκηνοθεσία Αναστασίας Ρεβή, το έργο του Τενεσί Γουίλιαμς «Γλυκό πουλί της νιότης» ερμηνεύοντας -εξαιρετικά- την Αλεξάντρα ντελ Λάγκο.
Ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος, που πρόσφατα επέστρεψε απ’ την Γερμανία όπου έζησε κι εργάστηκε ως ηθοποιός τα τελευταία χρόνια, υπέγραψε φέτος δυο σκηνοθεσίες: το «Πάρτι γενεθλίων» του Χάρολντ Πίντερ για τον Άκι Βλουτή και την Μίνα Αδαμάκη, μεταξύ άλλων, στο θέατρο «Από Μηχανής» και, για την Θάλεια Ματίκα και τον Ιάσονα Παπαματθαίου, το βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Χένρι Τζέιμς έργο του Τζέφρι Χάτσερ «Το στρίψιμο της βίδας» που παίζεται ακόμα στο «Άνεσις».
Η επιλογή των υπόλοιπων συντελεστών κι η ολοκλήρωση της διανομής για την παράσταση του «Μητέρες και γιοι» βρίσκονται σ’ εξέλιξη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα κοστούμια θα υπογράφει η Λουκία.
Το έργο, θα παρουσιάζεται τα Δευτερότριτα. Η παράσταση που θα καλύψει τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας στο «Άλμα» θα ’ναι παραγωγή των «Θεατρικών Σκηνών» που, με διευθύνοντα σύμβουλο του Πάνο Κατσαρίδη, έχουν αναλάβει την εκμετάλλευση του θεάτρου.

No comments:

Post a Comment