Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση
Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, μετά από δυο χρόνια απουσίας, επιστρέφει στη σκηνή για να ερμηνεύσει τον Γκρέγκορι Σόλομον -όχι ο πρωταγωνιστικός αλλά ιδιαίτερα αβανταδόρικος ρόλος- στο «Τίμημα» του Άρθουρ Μίλερ, που θ’ ανεβάσει η Ιωάννα Μιχαλακοπούλου τον προσεχή Οκτώβριο στο θέατρο «Ιλίσια». Μαζί του, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης ως Βίκτορ Φραντς, η Ρένια Λουιζίδου ως Έστερ Φραντς κι ο Χρήστος Σαπουντζής ως Γουόλτερ Φραντς.
Μετά την Μεγάλη Ύφεση, ο Βίκτορ Φραντς εγκατέλειψε το κολέγιο για να στηρίξει οικονομικά τον πατέρα του. Ύστερα από τριάντα χρόνια, λοχίας της αστυνομίας πια, κοντά στα 50 του και κοντά στη σύνταξη, γυρίζει, μαζί με τη γυναίκα του Έστερ, στο πατρικό του -οι γονείς του έχουν πεθάνει εδώ και χρόνια- το οποίο κατεδαφίζεται, για να πουλήσουν τα έπιπλα που είναι συγκεντρωμένα στη σοφίτα. Εκεί θα συναντηθεί με τον αδελφό του Βίκτορ, επιτυχημένο γιατρό, με τον οποίο έχουν χρόνια να μιλήσουν, και με τον Γκρέγκορι Σόλομον, έναν πανούργο ροσοεβρέο παλαιοπώλη που παζαρεύει τα έπιπλα.
Αυτή είναι μια σύνοψη της πλοκής στο «Τίμημα» που έκανε πρεμιέρα στην Νέα Ιόρκη -στο Μπρόντγουέι- το 1968, σε σκηνοθεσία του Ούλου Γκρόζμπαρντ- και που στην Ελλάδα παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, 24 χρόνια μετά -μόλις τη σεζόν 1992/1993, μ’ επανάληψη τον επόμενο χειμώνα 1993/1994-, από και στο «Θέατρο Εξαρχείων». Η σκηνοθεσία -μια αξιομνημόνευτη παράσταση- ήταν του Τάκη Βουτέρη που και πρωταγωνιστούσε μαζί με την Αννίτα Δεκαβάλλα, τον Γιάννη Κρανά και τον Μπάμπη Γιωτόπουλο ο οποίος διέπρεψε ως Γκρέγκορι Σόλομον.
Έκτοτε το έργο ανέβηκε μόνο μια φορά ακόμη: τη σεζόν 2013/2014, απ’ το ΚΘΒΕ, στο «Νέο Υπερώο» του θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, για να επαναληφθεί την επόμενη -2014/2015- στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη». Η σκηνοθεσία ήταν της Άσπας Καλλιάνη και στη διανομή, Σταύρος Ζαλμάς, Στέλλα Καζάζη, Αλέξανδρος Μούκανος και Χρήστος Σιμαρδάνης στο ρόλο του Γκρέγκορι Σόλομον.
Τον Άρθουρ Μίλερ στην Ελλάδα πρωτοπαρουσίασε -βέβαια…- ο Κάρολος Κουν με το έργο του «Ήταν όλοι τους παιδιά μου» που ανέβασε τη σεζόν 1947/1948, με το «Θέατρο Τέχνης», στο τότε θέατρο «Αλίκης» -νυν «Μουσούρη».
Κατά σύμπτωση, το έργο αυτό είναι και το πιο πρόσφατο του Άρθουρ Μίλερ που ανέβηκε στην ελληνική σκηνή: τη φετινή χειμερινή σεζόν -και παίζεται ακόμη- στο θέατρο «Εμπορικόν», σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, με τον Δημήτρη Καταλειφό και την Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, μεταξύ άλλων -μια εξαιρετική παράσταση.
Είναι ο τρίτος ρόλος σ’ έργο του Άρθουρ Μίλερ που θα παίξει ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος στην 58χρονη καριέρα του -πρωτοεμφανίστηκε το 1959, πρωτοετής σπουδαστής της δραματικής σχολής του «Θεάτρου Τέχνης», στους πρώτους, επεισοδιακούς αριστοφανικούς «Όρνιθες» του Κάρολου Κουν, στο Ηρώδειο: προηγήθηκαν το χειμώνα 1985/1986 ο Αλφιέρι/Αφηγητής στο «Ψηλά από τη γέφυρα» που παρουσίασε ο Νίκος Κούρκουλος στο θέατρό του «Κάππα», σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου, και τη σεζόν 2002/2003, στο θέατρο
«Βασιλάκου, με το θίασο «Διαδρομή», ο Γουίλι Λόμαν στον «Θάνατο του εμποράκου» όπου τη σκηνοθεσία υπέγραφε η κόρη του Ιωάννα Μιχαλακοπούλου.
«Βασιλάκου, με το θίασο «Διαδρομή», ο Γουίλι Λόμαν στον «Θάνατο του εμποράκου» όπου τη σκηνοθεσία υπέγραφε η κόρη του Ιωάννα Μιχαλακοπούλου.
Η οποία, έκτοτε, υπέγραψε δυο ακόμα σκηνοθεσίες με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο: τον «Χορό του θανάτου» του Όγκουστ Στρίντμπεργκ και τη «Φθινοπωρινή ιστορία» του Αλεξέι Αρμπούζοφ, και τα δυο στο θέατρο «Άλμα» της Κατερίνας Μαραγκού, με συμπρωταγωνίστρια την ίδια.
Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος είχε να παίξει στο θέατρο απ’ τη σεζόν 2014/2015, όταν ερμήνευσε τον σερ Τόμας Μορ στο έργο του Ρόμπερτ Μπολτ «Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές» που ανέβασε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στο Εθνικό Θέατρο. Στο Εθνικό και με τον ίδιο σκηνοθέτη επρόκειτο, την αμέσως επόμενη σεζόν 2015/2016, να επωμιστεί τον επώνυμο ρόλο στον «Γαλιλαίο» του Μπρεχτ αλλά το σχέδιο δεν ευοδώθηκε και τον αντικατέστησε ο Χρήστος Στέργιογλου.
Οι συζητήσεις για τους άλλους συντελεστές στο «Τίμημα» δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα.
No comments:
Post a Comment