September 6, 2015

Στο θέατρο η «Νίκη» του Χρήστου Χωμενίδη από τον Χρήστο Δήμα


Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση 

Το επιτυχημένο πιο πρόσφατο -κι αυτοβιογραφικό- μυθιστόρημα του Χρήστου Χωμενίδη «Νίκη» γίνεται έργο θεατρικό για έξι πρόσωπα, που θ’ ανεβάσει ο Χρήστος Δήμας στο «Gazarte», σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσά του, σε  διασκευή για τη σκηνή απ’ τον ίδιο το συγγραφέα.
Ηρωίδα του βιβλίου, η μητέρα του συγγραφέα Νίκη Χωμενίδη, κόρη του Βασίλη Νεφελούδη, προπολεμικού ηγέτη της Αριστεράς, βουλευτή της ΕΔΑ, η οποία πέθανε το 2008, στα 70 της χρόνια. Με τον πατέρα της στη φυλακή και τη μητέρα της μακριά, πέρασε την εφηβεία της κρυμμένη, κλεισμένη για χρόνια σε μια αυλή στην Νέα Σμύρνη. Ο Χρήστος Χωμενίδης πλέκοντας την πραγματικότητα με τη μυθοπλασία δίνει στη νεκρή μητέρα του φωνή για να διηγηθεί τη ζωή της σε πρώτο πρόσωπο.
Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2014 απ’ τις Εκδόσεις Πατάκη κι έχει τιμηθεί τον περασμένο Μάιο, στη δεύτερη σχετική διοργάνωση, με το «Βραβείο Βιβλίου Public» στην κατηγορία Ελληνικό Μυθιστόρημα, βραβείο που το αναδεικνύει το αναγνωστικό κοινό.
Ο Χρήστος Χωμενίδης εμφανίστηκε στα γράμματα πολύ νέος, στα 26 του χρόνια, απ’ τις Εκδόσεις «Εστία» με το μυθιστόρημά του «Το σοφό παιδί» -μια θριαμβευτική πρώτη εμφάνιση, το βιβλίο, σχεδόν δυο χρόνια στην κορυφή του καταλόγου των ευπώλητων, μεταφράστηκε, όπως κι ορισμένα απ’ τα επόμενά του, σε διάφορες ξένες γλώσσες. Σήμερα μετράει στο ενεργητικό του οκτώ μυθιστορήματα και τρεις συλλογές διηγημάτων αλλά ποτέ ώς τώρα δεν είχε καταπιαστεί με το θέατρο. 
Ο Χρήστος Δήμας που ανέλαβε τη σκηνοθεσία προέρχεται απ’ τον κινηματογράφο και την τηλεόραση -όπου έχει διακριθεί- αλλά έχει ασχοληθεί, αραιά αλλά ευδόκιμα, και με το θέατρο. Είναι η τέταρτη φορά σε δεκατρία χρόνια που θα σκηνοθετήσει για τη σκηνή -έχει ανεβάσει τη σεζόν 2001/2002 για την Αιμιλία Υψηλάντη (μαζί της συνέπραξε τότε η Δέσποινα Μπεμπεδέλη) το «Καληνύχτα μητέρα» της Μάρσα Νόρμαν με το οποίο η Αιμιλία Υψηλάντη εγκαινίασε το θέατρό της «Αργώ», το 2002/2003, στο ΚΘΒΕ, την «Ανυπακοή» της Μαρίας Ευσταθιάδη και το 2012/2013 το δικό του έργο «Αθανασία» με την Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, παράσταση που παίχτηκε και το καλοκαίρι του 2014 στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο των «Αισχυλείων»- αλλά έχει συνεργαστεί σε διάφορες παραστάσεις με πολλούς σκηνοθέτες αναλαμβάνοντας κινηματογραφικά μέρη που συμπλήρωναν τη σκηνοθεσία. 

Πιο πρόσφατες συνεργασίες του, με τον Δημήτρη Τάρλοου, πέρσι, για την «Μεγάλη χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση, σε διασκευή Στρατή Πασχάλη, μεγάλη επιτυχία που θα συνεχιστεί και φέτος στο «Πορεία» με πολλές αλλαγές στη διανομή λόγω των οποίων τα κινηματογραφικά μέρη ξαναγυρίζονται τις μέρες αυτές, και με τον Δημήτρη Μαυρίκιο, πέρσι επίσης, για το «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» του Τενεσί Γουίλιαμς που παρουσιάστηκε απ’ την «Πράξη» της Μπέττυς Αρβανίτη στο θέατρο «Οδού Κεφαλληνίας».
Η διανομή για την «Νίκη» είναι στα σκαριά ενώ η πρεμιέρα προσδιορίζεται για το τέλος Νοεμβρίου.
Θυμίζω πως το ανάλογο εγχείρημα να παρουσιαστεί σκηνικά το επίσης αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Αύγουστου Κορτώ «Το βιβλίο της Κατερίνας», με ηρωίδα, επίσης, τη νεκρή πια μητέρα του συγγραφέα, ως μονόλογος με τον τίτλο «Κατερίνα», σε διασκευή για το θέατρο και σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη, με την Λένα Παπαληγούρα, γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία στο «Θησείον» την περσινή σεζόν ώστε έχει προγραμματιστεί να συνεχιστεί και τον φετινό χειμώνα.

No comments:

Post a Comment