September 1, 2015

«Με δύναμη από την Κηφισιά» μέσω Ζωγράφου


Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση 



Χωρίς Λήδα Πρωτοψάλτη και Θανάση Παπαγεωργίου επί σκηνής, στη βασική παράσταση της χρονιάς, θα ’ναι ο φετινός χειμώνας στο θέατρο «Στοά» του Ζωγράφου. Ο Θανάσης Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού θεάτρου πια, θα σκηνοθετήσει, όμως, εκεί. Για πρώτη φορά στο θέατρό του έργο των Δημήτρη Κεχαΐδη-Ελένης Χαβιαρά: το τελευταίο τους, την απολαυστική κοινωνική σάτιρα «Με δύναμη από την Κηφισιά». Με πρωταγωνίστριες στους τέσσερις ισοδύναμους γυναικείους ρόλους του έργου τα παλαιότερα στελέχη της «Στοάς» Ευδοκία Σουβατζή και Εύα Καμινάρη και τις νεότερες Χριστίνα Πλατανιώτη και Ελευθερία Στεργίδου και με σκηνικά και κοστούμια Λέας Κούση.
Ο Θανάσης Παπαγεωργίου παραδίδει, φέτος, στους νεότερους συνεργάτες του τη σκυτάλη για να συνεχίσουν την πορεία που ξεκίνησε στο ίδιο θέατρο του Ζωγράφου τη σεζόν 1971/1972 - πριν από 44 χρόνια-, παρουσιάζοντας από τότε μέχρι σήμερα περί τα 120 έργα ή προγράμματα μονοπράκτων απ’ όλα τα είδη του θεάτρου αλλά ρίχνοντας το βάρος, κυρίως, στο σύγχρονο ελληνικό ρεπερτόριο που έγινε το έμβλημα της «Στοάς» και την καθιέρωσε.
Έμφαση πρόκειται να δοθεί στο εκπαιδευτικό μέρος, αφού θα λειτουργήσουν πιο συστηματικά τα εργαστήρια που οργανώνει η «Στοά» και τα οποία απευθύνονται σ όλες τις ηλικίες, από παιδιά προσχολικής ηλικίας, που επιθυμούν να εκφραστούν μέσα απ το θεατρικό παιχνίδι, έτσι όπως το εννοεί η «Στοά», μέχρι ενήλικες που αποφάσισαν, έστω και καθυστερημένα, νασχοληθούν με την τέχνη του θεάτρου.
Προγραμματίζεται, επίσης, ένας κύκλος παραστάσεων με το μονόλογο του Γιάννη Τσίρου «Διαλέξεις αθλιότητας» που παρουσιάστηκε τον προηγούμενο χειμώνα στο Υπόγειο του «Θεάτρου Τέχνης» σε σκηνοθεσία και με ερμηνεία του Θανάση Παπαγεωργίου αλλά και βραδιές ποίησης με νέους ποιητές.
Το «Με δύναμη από την Κηφισιά», το ύστατο έργο που έγραψε ο Δημήτρης Κεχαΐδης σε συνεργασία με τη σύντροφό του στη ζωή και στη συγγραφή Ελένη Χαβιαρά, πρωτοανέβασε σε μια παράσταση-σταθμό ο Λευτέρης Βογιατζής, με την «νέα Σκηνή» του, στο θέατρο «Οδού Κυκλάδων», είκοσι χρόνια πριν -το 1995 (σεζόν 1994/1995). Έκτοτε ανέβηκε πολλές φορές στην Αθήνα και σ’ άλλες πόλεις. Το πιο πρόσφατο επαγγελματικό ανέβασμά του έγινε στην αρχή της περασμένης σεζόν 2014/2015 στην Θεσσαλονίκη, απ’ το ΚΘΒΕ, στο «Μικρό Θέατρο» της Μονής Λαζαριστών σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα.
Το πιο πρόσφατο ανέβασμα, γενικότερα, έργου των Δημήτρη Κεχαΐδη-Ελένης Χαβιαρά ήταν απ’ τον Θοδωρή Γκόνη που σκηνοθέτησε τον περασμένο Φεβρουάριο το «Δάφνες και πικροδάφνες» στο ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, παράσταση που παίχτηκε και στην Αθήνα, στο «Θησείον».
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Θανάσης Παπαγεωργίου που, αν και έχει παρουσιάσει τους περισσότερους σύγχρονους έλληνες συγγραφείς στην «Στοά», ποτέ δεν είχε ανεβάσει εκεί έργο του Δημήτρη Κεχαΐδη ή των Δημήτρη Κεχαΐδη-Ελένης Χαβιαρά -ο έξοχος συγγραφέας μας, στενά συνδεδεμένος με τον Κάρολο Κουν που τον πρωτοπαρουσίασε, του έδινε πάντα τα έργα του για να τα ανεβάσει εκείνος πρώτος στο «Θέατρο Τέχνης», ενώ, μετά το θάνατο του Κουν, έδωσε το τελευταίο του στον Λευτέρη Βογιατζή- και που μόνο μια φορά -το 1977/’78- έχει σκηνοθετήσει -εκτός «Στοάς», για το τότε «Άρμα Θέσπιδος»- το «Τάβλι» του, σε κοινό πρόγραμμα με «Το τέλος» του Γιώργη Χριστοφιλάκη, φέτος, επιπλέον, θα παίξει και Δημήτρη Κεχαΐδη-Ελένη Χαβιαρά αλλά εκτός και πάλι «Στοάς»: 
στο θέατρο «Μουσούρη», όπου ο Πέτρος Φιλιππίδης ανεβάζει -σε καίρια στιγμή…- την έξοχη πολιτική σάτιρά τους «Δάφνες και πικροδάφνες», με τον Γιώργο Κιμούλη, τον ίδιο, τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη και τον Θανάση Παπαγεωργίου στο ρόλο του Κώστα -θίασος εντυπωσιακός- και με προγραμματισμένη πρεμιέρα στις 9 Οκτωβρίου.
Αλλά δεν είναι μόνον αυτά: ο Θανάσης Παπαγεωργίου σκηνοθετεί στο Εθνικό επίσης Δημήτρη Κεχαΐδη! Το νεανικό «Πανηγύρι» του που θα κάνει πρεμιέρα γύρω στο τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου στην Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος».

No comments:

Post a Comment