September 14, 2015

«Αγγέλων Βήμα»: Μαρία Λαϊνά, Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης και τέσσερις καινούργιοι στο Φεστιβάλ Ελληνικού Έργου


Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση 

Ο θεσμός είχε πέρσι ανταπόκριση. Κι άφησε πολύ καλές εντυπώσεις ως σύνθεση προγράμματος. Το θέατρο «Αγγέλων Βήμα», που πάντα ψάχνεται, συνεχίζει το χειμώνα το «Φεστιβάλ Διαρκείας Ελληνικού Έργου του 21ου Αιώνα» με καλλιτεχνική υπεύθυνη την Λεία Βιτάλη και μεπτά παραστάσεις -δυο επαναλήψεις, λόγω επιτυχίας, από πέρσι και πέντε πρεμιέρες -σε πλήρη σκηνική παρουσίαση-, εκ των οποίων τα έργα δυο διακεκριμένων του χώρου, της Μαρίας Λαϊνά και του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη. Στόχος του αξιέπαινος, σε καιρούς πολύ δύσκολους για την ελληνική δραματουργία, «η στήριξη του σύγχρονου ελληνικού θεατρικού έργου και η γνωριμία του κοινού μαζί του μέσα από ολοκληρωμένες παραστάσεις». Παράλληλα, φέτος, με την πρόθεση να συμμετάσχουν και συγγραφείς που γράφουν στην ελληνική γλώσσα εκτός Ελλάδος, θα παρουσιαστεί ένα έργο που συνυπογράφουν δυο νέες συγγραφείς απ’ την Κύπρο, η Ελένη Κοσμά κι η Κορίνα Κονταξάκη.

Το 2ο «Φεστιβάλ Διαρκείας Ελληνικού Έργου του 21ου Αιώνα» θ’ ανοίξει με τις δυο επαναλήψεις: «Πόρτες» της Χρύσας Σπηλιώτη σε σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου, που θα παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη από 5 Οκτωβρίου έως 10 Νοεμβρίου 
και «Άγριες νότες» της Νίνας Ράπη σε σκηνοθεσία Χρύσας Καψούλη που θα παίζεται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη από 7 Οκτωβρίου έως 12 Νοεμβρίου.
Στη συνέχεια η ηθοποιός Μαρία Κατσανδρή θ’ ανεβάσει το έργο της Μαρίας Λαϊνά «Όταν ο λύκος δεν είναι εδώ» (πρωτοπαρουσιάστηκε το 2005, με τη μορφή αναλογίου και σε σκηνοθετική επιμέλεια του αξέχαστου Δημήτρη Οικονόμου, στο πλαίσιο του -επίσης, εδώ και χρόνια, πολύτιμου για την προώθηση του σύγχρονου ελληνικού έργου- θεσμού «Θεατρικό Αναλόγιο» της Σίσσυς Παπαθανασίου) για να παιχτεί από 16 Νοεμβρίου έως 22 Δεκεμβρίου. Σημειώστε πως το πιο πρόσφατο ανέβασμα έργου της Μαρίας Λαϊνά έγινε το καλοκαίρι που λήγει, όταν ο Νίκος Χατζόπουλος σκηνοθέτησε την «Πασιέντζα» της για το Φεστιβάλ Αθηνών.
Ακολουθούν «Τα 4 τετραγωνικά» της Άρτεμης Μουστακλίδου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη (από 28 Δεκεμβρίου έως 2 Φεβρουαρίου) 
και από 8 Φεβρουαρίου έως 15 Μαρτίου, σε σκηνοθεσία Στηβ Κρικρή, το νέο έργο «Πεταλούδα σε πηγάδι» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη. Έργο του έχουμε να δούμε αφότου ο Πέτρος Φιλιππίδης ανέβασε το «Κέικ» του στην Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου τη σεζόν 2013/2014, μ’ επανάληψη την επόμενη 2014/2015.
Έπεται η «Μήδεια» του Δημήτρη Ζουγκού σε σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου από 21 Μαρτίου έως 26 Απριλίου και το Φεστιβάλ θα κλείσει με τις κύπριες συγγραφείς Ελένη Κοσμά και Κορίνα Κονταξάκη και το έργο τους «Ποιο σώμα;» που τη σκηνοθεσία του έχει αναλάβει ο Μενέλαος Καραντζάς για να παιχτεί από 9 Μαΐου έως 14 Ιουνίου.
Κάθε έργο απ’ τα πέντε πρωτοπαρουσιαζόμενα θα παίζεται Δευτέρα και Τρίτη για δώδεκα παραστάσεις.
Στην περσινή πρώτη περίοδο του Φεστιβάλ τα έργα που είδαμε στο «Αγγέλων Βήμα» με καλλιτεχνική υπεύθυνη, πάντα, την Λεία Βιτάλη, πλην των δυο που επαναλαμβάνονται, ήταν η «Εκκρεμότητα» του Τσιμάρα Τζανάτου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νούλα, η «Νύχτα στην Εθνική» της Λείας Βιτάλη, σε σκηνοθεσία της ίδιας και «Μπλε μαρέν» του Ανδρέα Φλουράκη, σε σκηνοθεσία Μαρίας Ξανθοπουλίδου.

No comments:

Post a Comment