March 16, 2019

Όλια Λαζαρίδου, Ναταλία Τσαλίκη στον...«Αέρα»



Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση



Η Ναταλία Τσαλίκη κι η Όλια Λαζαρίδου θα πρωταγωνιστήσουν στο έργο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη «Αέρας» που θα παρουσιαστεί τον επόμενο χειμώνα, σε σκηνοθεσία Μανώλη Δούνια, στο θέατρο «Ιλίσια/Βολανάκης» το οποίο αναλαμβάνει, για τη σεζόν 2019/2020, η Ναταλία Τσαλίκη, με την προοπτική να παρουσιάσει τον Φεβρουάριο και δεύτερο έργο που δεν έχει αποφασίσει ακόμα ποιο θα ’ναι. 

«Κωμωδία για δύο πρόσωπα σε δύο μικρές πράξεις», όπως το χαρακτηρίζει ο συγγραφέας, ο «Αέρας» πρωτοτυπώθηκε το 2011 και κυκλοφορεί απ’ τις Εκδόσεις «Ευρασία», στη σειρά «Δήγμα/Θέατρο» και πρωτοπαρουσιάστηκε, στο θέατρο «Πόλις», το 2013/2014, με την Ρένη Πιττακή και την Ράνια Οικονομίδου, σε σκηνοθεσία Σύλβιας Λιούλιου. 
Στο έργο, μετά το θάνατο της υπέργηρης μητέρας τους, δυο μεσήλικες αδερφές, η Έντα (Ναταλία Τσαλίκη, στο πρώτο ανέβασμα η Ράνια Οικονομίδου) κι η Νόρα (Όλια Λαζαρίδου, στο πρώτο ανέβασμα η Ρένη Πιττακή) -κλείσιμο του ματιού στον Ίψεν, τα ονόματά τους, ίδια με τις ηρωίδες του στην «Έντα Γκάμπλερ» και στο «Κουκλόσπιτο», ονόματα, όμως, που ποτέ δεν ακούγονται στο έργο- ξανασυναντιούνται, μετά από πολύ καιρό, μια φουρτουνιασμένη μέρα, στο παλιό παραθαλάσσιο πατρικό τους σπίτι, σε κάποιο νησί. Ξεχασμένα μίση, σκοτεινά απωθημένα, επινοημένα (;) μυστικά, ένας χαμένος αδερφός, κακοφορμισμένοι δεσμοί και περιουσιακές διεκδικήσεις αλλά, κυρίως, μια συλλογή ζωγραφικών πινάκων μεγάλης χρηματικής αξίας τίθενται στο επίκεντρο των συζητήσεων και δηλητηριάζουν, όλο και περισσότερο, τη μεταξύ τους ατμόσφαιρα. Ισάξιες αντίπαλοι άλλα λένε κι άλλα εννοούν, ελίσσονται και στρεψοδικούν -οι λέξεις που ξεστομίζονται λειτουργούν ως προσχήματα και γίνονται αέρας-, προβάλλοντας τη βιογραφία μιας ασυνήθιστης οικογένειας, όπου το αλλόκοτο και το θρίλερ παντρεύονται με το κωμικό σε συνθήκες μαύρης κωμωδίας. 
Ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, γεννημένος στις Σέρρες, ηθοποιός στο ξεκίνημά του, απ’ το 2000 στράφηκε, με το μυθιστόρημα «Οι τέσσερις τοίχοι», στη γραφή, ως πεζογράφος, αρχικά, που βραβεύτηκε κι έχει μεταφραστεί σ’ αρκετές ξένες γλώσσες και στη συνέχεια, απ’ το 2003, με το μονόλογο «Μεταμφίεση», και στο θέατρο, όπου έχει δώσει έργα ενδιαφέροντα έως εξαιρετικά. Τώρα, μάλιστα, παίζεται στο «Από Μηχανής Θέατρο», ο μονόλογός του «Λα Πουπέ» που ξανανεβαίνει, αυτή τη φορά με την Θεοδώρα Τζήμου, σε σκηνοθεσία Σεβαστιάνας Αναγνωστοπούλου. 
Στην παράσταση του «Ιλίσια/Βολανάκης», με την Όλια Λαζαρίδου και την Ναταλία Τσαλίκη, σε σκηνοθεσία Μανώλη Δούνια, την εικαστική επιμέλεια -σκηνικά και κοστούμια- θα ’χει ο Άγγελος Μέντης ενώ ο Νίκος Βλασόπουλος θ’ αναλάβει τους φωτισμούς. 
Στο μεταξύ, στην Κεντρική Σκηνή του «Ιλίσια» η Ναταλία Τσαλίκη συνεχίζει -μια εξαιρετική ερμηνεία-, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, το «Έξι μαθήματα χορού σε έξι εβδομάδες» του Ρίτσαρντ Αλφιέρι, με, πλάι της, τον Δημοσθένη Παπαδόπουλο που υπογράφει και τη σκηνοθεσία -μια πολύ καλή παράσταση. 
Το ιδιαίτερο είναι ότι, την επόμενη σεζόν, ο Γρηγόρης Βαλτινός που παρουσιάζει στο «Ιλίσια/Βολανάκης», μαζί με τον Γιάννη Σαρακατσάνη, το «Κάθε Τρίτη με τον Μόρι» των Τζέφρι Χάτσερ και Μιτς Άλμπομ, σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη, ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή του «Ιλίσια» με τον «Αρχιμάστορα Σόλνες» του Χένρικ Ίψεν, σε σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου και με την Κατερίνα Λέχου και τον Κώστα Καστανά -έγραψα σχετικά στο totetartokoudouni.blogspot.com, στις 14 Ιανουαρίου, αλλά και στη στήλη «Το Τέταρτο Κουδούνι», στις 13 Μαρτίου- ενώ η Ναταλία Τσαλίκη κατεβαίνει, με τον «Αέρα», στο «Ιλίσια/Βολανάκης», μαζί με την Όλια Λαζαρίδου.

No comments:

Post a Comment