September 28, 2016

Ο Κώστας Καζάκος ανεβάζει και πάλι «Μικροαστούς» του Γκόρκι στην Πάτρα


Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση 



«Οι μικροαστοί» του Μαξίμ Γκόρκι, στη μετάφραση του Λυκούργου Καλλέργη και σε προσαρμογή-σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου, καλλιτεχνικού διευθυντή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας, θα εγκαινιάσουν τη φετινή χειμερινή θεατρική περίοδο του ΔΗΠΕΘΕ, στην Κεντρική Σκηνή του, στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», με πρωταγωνιστές τον ίδιο τον Κώστα Καζάκο ως Μπεσέμενοφ, την Κοραλία Καράντη ως Τατιάνα, την Μελίνα Βαμβακά ως Ακουλίνα και τον Αλμπέρτο Φάις ως Πιοτρ.
Στη διανομή, επίσης, Διονύσης Βούλτσος, Περικλής Βασιλόπουλος, Φάνης Δίπλας, Αντώνης Καραστεργίου, Βίκυ Μαραγκάκη, Γεωργία Σωτηριανάκου, Γεράσιμος Ντάβαρης, Ήρα Ρόκου, Ιωάννα Στεφανάτου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια θα υπογράψει η Θάλεια Ιστικοπούλου, τη μουσική η Σοφία Καμαγιάννη, τους φωτισμούς ο Νίκος Σωτηρόπουλος ενώ βοηθός σκηνοθέτη θα ’ναι η Έλενα Αλεξανδράκη. Η πρεμιέρα έχει οριστεί για τις 3 Δεκεμβρίου.
Πρώτο θεατρικό έργο του Γκόρκι -ανέβηκε στο «Θέατρο Τέχνης» της Μόσχας το 1902, με εισήγηση του Τσέχοφ- ρεαλιστικό και ταυτόχρονα αλληγορικό, «Οι μικροαστοί» εκφράζουν τη σύγκρουση ανάμεσα στις παλαιότερες γενιές και τις καινούργιες, ανάμεσα στους μικροαστούς με τις παρωχημένες απόψεις και τους νέους και τη διανόηση . Εκφράζουν ιδέες, κοινωνικές ζυμώσεις και ανακατατάξεις που είχαν αρχίσει να εμφανίζονται απ’ τις αρχές του περασμένου αιώνα και να κατακτούν τον ρωσικό λαό με πρώτη «ενεργή» έκφρασή τους την Επανάσταση του 1905.
Οι ήρωες είναι πρόσωπα της καθημερινής ζωής αλλά και σύμβολα -ταξικές δυνάμεις της κοινωνίας σε αντίθεση και σύγκρουση: απ τη μια πλευρά οι μικροαστοί, περιχαρακωμένοι στην οικογενειακή εστία, πνιγμένοι στις προκαταλήψεις, αμέτοχοι, αντιδραστικοί, χωρίς παιδεία, με μοναδική τους έννοια το προσωπικό τους συμφέρον και την καλοπέραση εμμένουν στον ατομικισμό τους κι από την άλλη ένας ολόκληρος κόσμος αρχίζει να αφυπνίζεται, να διαφοροποιείται, συνειδητά ή ασυνείδητα, απ’ την αστική και μικροαστική τάξη διεκδικώντας μια καλύτερη ζωή.
«Οι μικροαστοί» του Γκόρκι παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μόλις τη σεζόν 1976/1977, στο θέατρο «Αλάμπρα», απ’ την «Νέα Εταιρεία Θεάτρου» της Κατερίνας Βασιλάκου και του Θανάση Μυλωνά, σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα -στη διανομή, επίσης, Νικηφόρος Νανέρης, Βασίλης Ανδρεόπουλος, Μαρία Φωκά, Άννα Βενέτη, Χρήστος Τσάγκας, Χρήστος Μάντζαρης, Άννα Γεραλή, Γιάννης Ροζάκης, Αριστούλα Ελληνούδη, Όλγα Δαλέντζα. Η παράσταση, στην ανήσυχη μεταχουντική περίοδο, είχε τόσο μεγάλη επιτυχία ώστε να παιχτεί κι ολόκληρη την επόμενη σεζόν 1977/1978.
Η παράσταση του Κώστα Καζάκου στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας συνδέεται με δυο ακόμα ανεβάσματα του έργου. Με τους «Μικροαστούς» ξεκίνησε, στον «Απόλλωνα», την πρώτη χειμερινή σεζόν του, το 1988/1989 (είχε προηγηθεί η πρώτη καλοκαιρινή με τον «Πρωτέα» του Κλοντέλ σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη), το Δημοτικό Θέατρο Πάτρας που μετεξελίχθηκε σε ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Η σκηνοθεσία ήταν της Μάγιας Λυμπεροπούλου, καλλιτεχνικής -μαζί με τον Βίκτωρα Αρδίττη- συνδιευθύντριάς του. Ενώ το ίδιο έργο ανέβασε ο Κώστας Καζάκος το 2000/2001 στο θέατρο «Βεάκη» κρατώντας τον ίδιο ρόλο -είναι και η πιο πρόσφατη επαγγελματική παράσταση του έργου στην Ελλάδα.
Στην Παιδική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας θα παρουσιαστεί φέτος ο «Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου που ανέβηκε για πρώτη φορά το 1981/1982 στο θέατρο «Αθηνά» απ’ την Παιδική Σκηνή της Ξένιας Καλογεροπούλου σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή. Το έργο, που σκηνοθετεί ο Περικλής Βασιλόπουλος, θα παρουσιάζεται στον «Απόλλωνα» απ’ τις 7 Νοεμβρίου. 
Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Παναγιώτας Κοκκορού, η μουσική της Σοφίας Καμαγιάννη, η χορογραφία της Όλγας Σπυράκη, οι φωτισμοί του Νίκου Σωτηρόπουλου, βοηθός σκηνοθέτη ο Γεράσιμος Ντάβαρης και βοηθός σκηνογράφου η Βασιλική Χριστοπούλου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Σπύρος Κουβαρδάς, Ηρακλής Κρομμύδας, Πάνος Τρουμπουνέλης, Έφη Κεραμίδα, Νίκη Καρακώστα, Γεράσιμος Σοφιανός, Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, Νάνσυ Χριστοπούλου.
Το ίδιο έργο έχει παρουσιαστεί απ’ το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και τη σεζόν 1994/1995, σε σκηνοθεσία, επίσης, Περικλή Βασιλόπουλου αλλά και τη σεζόν 2000/2001, σε σκηνοθεσία που συνυπέγραφαν ο Περικλής Βασιλόπουλος κι ο Θάνος Δερμάτης. 
Τέλος, το «Άρμα Θέσπιδος» του ΔΗΠΕΘΕ θα παρουσιάσει την κωμωδία του Μαριβό «Το παιχνίδι του έρωτα και της τύχης» στη μετάφραση του Γιάννη Βαρβέρη, σε σκηνοθεσία-διασκευή Χρήστου Στρέπκου, με σκηνικά και κοστούμια Θάλειας Ιστικοπούλου, κίνηση Μαριμίλλης Ασημακοπούλου και φωτισμούς Νίκου Σωτηρόπουλου. Στη διανομή, Γιάννης Τσάκωνας, Βασίλης Κόκκαλης, Ελένη Καλαντζοπούλου, Κατερίνα Κολλυροπούλου. Η παράσταση θα παιχτεί στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» από 4 έως 20 Νοεμβρίου και μετά θα περιοδεύσει στην ευρύτερη περιοχή Αχαΐας, Ηλείας κλπ. και θα παρουσιαστεί δωρεάν σε νοσοκομεία, ιδρύματα, φυλακές...

2 comments:

  1. Δεν είναι ο Μαριβ΄΄ο αυτός είναι ο Ζαν Ζακ Ρουσσό.

    ReplyDelete
  2. Έχετε δίκιο. Άλλαξα τη φωτογραφία.

    ReplyDelete