March 27, 2023

Η Μάγια ήταν το Θέατρο, το Θέατρο ήταν η Μάγια

 
Το Τέταρτο Κουδούνι / Τέτοιες Μέρες, Τέτοια Λόγια... 194
 
Το «Θέατρο Τέχνης», που γέννησε την Μάγια Λυμπεροπούλου, την έθρεψε κι εκείνη του χάρισε απλόχερα το ταλέντο της, το λάμπρυνε, έκανε πως δεν άκουσε -τι ντροπή... Απ’ το Εθνικό Θέατρο όπου έπαιξε και σκηνοθέτησε, απ’ το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, όπου έκανε τον καλύτερό της, ίσως, ρόλο, όπως λένε -δυστυχώς δεν την είδα-, την Κατερίνα στο σεξπιρικό «Ημέρωμα της στρίγγλας» του Γιώργου Σεβαστίκογλου, και στη δραματική σχολή του οποίου δίδαξε, απ’ το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας που το ανάστησε, απ’ το Ίδρυμα «Μελίνα Μερκούρη» -ήταν μέλος της επιτροπής του Βραβείου «Μελίνα Μερκούρη»-, άκρα του τάφου σιωπή. Για την εκδήλωση που προτείναμε να γίνει στη μνήμη της, όταν έφυγε απ' τη ζωή, στις 22 Ιουλίου 2021. Σα να μην ήξεραν ποια είναι και ΤΙ ήταν για το ελληνικό θέατρο η Μάγια Λυμπεροπούλου: μαθήτρια στη δραματική σχολή του «Θεάτρου Τέχνης», Ηθοποιός -απ’ τις κορυφαίες, αν όχι Η κορυφαία-, σκηνοθέτρια, μεταφράστρια, καλλιτεχνική διευθύντρια, Δασκάλα -με κεφαλαίο το Δέλτα-, ένας έξυπνος, βαθιά καλλιεργημένος άνθρωπος, σεμνή, διακριτική, αθόρυβη... Για το υπουργείο Πολιτισμού -υπουργό και υφυπουργό- ας μη γίνει λόγος καλύτερα... 
Και βρέθηκε ένας νέος άνθρωπος, ο Μάνος Καρατζογιάννης, που δεν ήταν μαθητής της, που δεν υπήρξε συνεργάτης της και που έτυχε να χειρίζεται τις τύχες ενός θεάτρου -έστω μικρού θεάτρου- και τους τάπωσε όλους τους μεγαλόσχημους: ειν’ αυτός που οργανώνει εκδήλωση, με την είσοδο ελεύθερη, στον «Σταθμό» του, μεθαύριο Τετάρτη, στις 21.00, στη μνήμη της Μάγιας Λυμπεροπούλου.  Θα μιλήσουν για τη φίλη, τη συνεργάτρια, τη Δασκάλα τους η Βίκυ Βολιώτη, η Κάτια Γέρου, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η Όλια Λαζαρίδου, ο Θανάσης Νιάρχος, η Αλεξάνδρα Παντελάκη, η Μάνια Παπαδημητρίου, ο Αλέξανδρος Σωτηρίου, ο Νίκος Χατζόπουλος. 
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου. Και με αφορμή την Ημέρα αυτή γράφω και τα λόγια αυτά. Γιατί η Μάγια ήταν το Θέατρο. Και το Θέατρο ήταν η Μάγια.

No comments:

Post a Comment