July 3, 2022

Ντίνα Κώνστα (Σπαθαραίοι Σάμου 31 Δεκεμβρίου 1938-Αθήνα 3 Ιουλίου 2022): η πρώτη Φαύστα

 

                Το Τέταρτο Κουδούνι / Τέτοιες Μέρες, Τέτοια Λόγια... 137
 
Υπηρέτησε το Θέατρο, η Ντίνα Κώνστα που μας έφυγε σήμερα, μέσα από μικρότερους αλλά και πρωταγωνιστικούς ρόλους, επί 50 συναπτά χρόνια -απ’ το1964 έως το 2014. Και το τίμησε με το τάλαντο, το χιούμορ και την ακεραιότητά της. Χρειάστηκε, όμως, να φτάσει σχεδόν τα 60 της χρόνια και να κάνει τηλεόραση -απολαυστική Ντένη Μαρκορά, στους «Δύο ξένους» των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου, σε σκηνοθεσία του πρώτου, στο Mega, το 1997/1999- για να γίνει όχι απλώς πανελλήνια γνωστή αλλά να λατρευτεί και να εξελιχτεί σε καλτ -όχι άδικα.
Εκείνο που θέλω να επισημάνω είναι πως η Ντίνα Κώνστα, μετά από κάποιες μικρές εμφανίσεις, ήταν η πρώτη Φαύστα -ο πρώτος πρωταγωνιστικός ρόλος της- στο πρώτο ανέβασμα τής σημαδιακής σάτιρας/παρωδίας του Μποστ «Φαύστα ή Η απολεσθείς κόρη», στις 28 Απριλίου του 1965, στο θέατρο «Βεάκη», απ’ την «Ελεύθερη Σκηνή» του Γιώργου Εμιρζά, σε σκηνοθεσία του.
Κι εκείνο που θέλω να ελπίζω είναι ότι, τόσο -κυρίως- το Εθνικό Θέατρο του οποίου, μάλιστα, ήταν στέλεχος απ’ το 1986 έως το 1994 και το οποίο με Μποστ -την «Μήδειά» του, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού- ανοίγει τολμηρά, την Παρασκευή, τη φετινή παρουσία του στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, όσο κι η «Στοά», που παρουσιάζει σε περιοδεία τη σύνθεση κειμένων -συμπεριλαμβανομένης της «Φαύστας»- Μποστ «Ακούω ήχον κώδωνος» απ’ τον Θανάση Παπαγεωργίου, σε σκηνοθεσία του, με την Λήδα Πρωτοψάλτη, θ’ αφιερώσουν στη μνήμη της τις παραστάσεις τους.

No comments:

Post a Comment