December 23, 2021

Οι τρεις παραστάσεις που πρότεινα

 
Το Τέταρτο Κουδούνι / Τέτοιες Μέρες, Τέτοια Λόγια... 98
 
Πριν από λίγες μέρες η συνάδελφος Στέλλα Χαραμή μου ζήτησε να γράψω 150 λέξεις για τρεις παραστάσεις της φετινής σεζόν που προτείνω συμμετέχοντας, μαζί με άλλους, σε ένα χριστουγεννιάτικο αφιέρωμα του monopoli.gr. Έγραψα 208 λέξεις για τρεις παραστάσεις που ξεχώρισα. Απαυτές που είδα και που παίζονταν όταν έγραφα το κείμενο κι όχι από αυτές που θα παίζονταν... Τα κριτήρια, υποκειμενικά, όσο κι αν προσπαθούν να ναι αντικειμενικά. Ανεβάζω κι εδώ το κείμενό μου με δυο-τρεις μικρές διορθώσεις:
 
Έχω τρομάξει... Όχι μόνο από τον κορωνοϊό. Αλλά και από τον θεατρικό πληθωρισμό που επανήλθε δριμύτερος -τρομακτικό! Αλλά η καραντίνα μ’ έκανε ν’ αλλάξω νοοτροπία: εκείνη η αγωνία πότε θα προλάβω να δω αυτή ή την άλλη παράσταση πάει πια. Έχω σοβαρότερα προβλήματα να επιλύσω. Είδα, λοιπόν, από την αρχή της σεζόν, λίγες παραστάσεις. Και από αυτές ξεχώρισα τρεις -όσες ακριβώς μου ζήτησαν το monopoli.gr και η Στέλλα Χαραμή να σας προτείνω. Με τη σειρά που τις είδα:
1. «Μια γερμανίδα γραμματέας» του Κρίστοφερ Χάμπτον κηνοθεσία Γιάννης Μόσχος, «Ιλίσια/Βολανάκης»). Για την Ρένη Πιττακή, που, οδηγημένη από τον Γιάννη Μόσχο, κατεβάζει στο κοινό μοναδικά το μονόλογο αυτό περί «καθημερινού φασισμού», μιας υπέργηρης κάποτε γραμματέα του Γκέμπελς. 
2. «Φαίδρα. Ψίθυροι στο δάσος» της Μαρίνα Τσβετάεβα κηνοθεσία Δημήτρης Καραντζάς, «Προσκήνιο). Για τη σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά που στιλιζάρισε, όπως του ταίριαζε, το μεσοπολεμικό ποιητικό κείμενο της Τσβετάεβα δημιουργώντας, με ένα κουιντέτο εξαιρετικών ηθοποιών, ένα άκρως ποιητικό αποτέλεσμα.
3. «Συμφορά από το πολύ μυαλό» του Αλεξάντρ Σεργκέεβιτς Γκριμπογέντοφ κηνοθεσία Στάθης Λιβαθινός, «Οδού Κυκλάδων Λευτέρης Βογιατζής»). Για την έξοχη παράσταση που έστησε ο Στάθης Λιβαθινός, χωρίς να φοβηθεί τη σύγκριση με την ιστορική δουλειά του Λευτέρη Βογιατζή (σε συνεργασία με τον Τάσο Μπαντή) στο ίδιο θέατρο, ενορχηστρώνοντας ένα έξοχο σύνολο νέων ηθοποιών και αναδεικνύοντας σε πρωταγωνιστή, ως Τσάτσκι, τον πρωτοεμφανιζόμενο Δημήτρη Φιλιππίδη (φωτογραφίες: 1 Μιχάλης Κλουκίνας, 2 Ανδρέας Σιμόπουλος, 3 Ελίνα Γιουνανλή).

No comments:

Post a Comment