July 22, 2016

Άπαιχτο ισπανικό έργο ανεβάζει η Λέα Μαλένη στην Κύπρο


Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση 

Tο καινούργιο έργο για δυο πρόσωπα του άπαιχτου και άγνωστου στην Ελλάδα και στην Κύπρο Ισπανού Πάκο Μπεθέρα «Το μικρό πόνι», που χει ως θέμα του το μπούλινγκ, θα παρουσιάσει τον προσεχή Οκτώβριο, για πρώτη φορά εκτός Ισπανίας-, στην Κύπρο -στην Λευκωσία και στην Λεμεσό-, με την προοπτική μεταφοράς της παράστασης στην Αθήνα, η θεατρική ομάδα «Persona». Σε μετάφραση -ειδικά για την παραγωγή της «Persona»- Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και σε σκηνοθεσία της ιδρύτριας της «Persona» Λέας Μαλένη. Η οποία, επίσης, θα συμπρωταγωνιστήσει στην παράσταση μαζί με τον Χάρη Χαραλάμπους.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια θα υπογράφει ο Κωνσταντίνος Κουννής, τη μουσική η Στέλλα Χρήστου και τα πολυμέσα ο Αιμίλιος Αβραάμ. Βοηθός σκηνοθέτη, η Ελένη Αναστασίου. Οι δοκιμές ξεκίνησαν ήδη απ’ την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.
Το έργο, όπως πληροφορεί ο ίδιος ο συγγραφέας, «είναι αφιερωμένο στον Μάικλ Μορόνες και τον Γκρέισον Μπρους αλλά και σ όλα τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια που -όπως εκείνοι- υπέστησαν λεκτική και σωματική βία χωρίς κανένας απολύτως από το περιβάλλον τους να κάνει τίποτα για να τις αποτρέψει».
Ο Μάικλ Μορόνες, έντεκα χρόνων, επειδή δεν άντεχε άλλο τις προσβολές και την άσχημη συμπεριφορά εκ μέρους των συμμαθητών του, προσπάθησε ν αυτοκτονήσει με απαγχονισμό. Το παιδί έμεινε γι αρκετά λεπτά κρεμασμένο, χωρίς οξυγόνο, ώσπου να το βρουν, μ αποτέλεσμα ο εγκέφαλός του να υποστεί μη αναστρέψιμη βλάβη και να βρίσκεται ακόμα και σήμερα, σχεδόν δυο χρόνια μετά, στο νοσοκομείο. Ο λόγος για τον οποίο υφίστατο τις επιθέσεις και τους εξευτελισμούς ήταν ότι είχε δηλώσει θαυμαστής της σειράς κινουμένων σχεδίων «Μικρό μου πόνι».
Ένα μήνα αργότερα, στον εννιάχρονο Γκρέισον Μπρους, ο οποίος είχε ήδη υποστεί πολλές επιθέσεις εκ μέρους των συμμαθητών του, απαγορεύτηκε η είσοδος στο σχολείο του γιατί είχε μια σάκα με ζωγραφιές απ’ τη σειρά κινουμένων σχεδίων «Μικρό μου πόνι». Ο διευθυντής του σχολείου θεώρησε ότι η σάκα που κρατούσε ο Γκρέισον αποτελούσε «αφορμή για παρενόχληση» κι έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει το παιδί για «πρόκληση αναταραχής στην τάξη».
Όταν αποκαλύφθηκαν οι ιστορίες των δυο παιδιών, ξέσπασε ένα μεγάλο κύμα υποστήριξης και προς τα δυο τους με τη δημιουργία ιστοσελίδας για το πρώτο και σελίδας στο facebook για το δεύτερο.
Στο έργο του Πάκο Μπεθέρα, που πρωτοπαρουσιάστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στην Μαδρίτη, ο Χάιμε κι η Ιρένε έχουν ένα γιο που σε λίγο θα κλείσει τα έντεκα, τον Λουίσμι. Το αγόρι πηγαίνει στην τάξη με μια τσάντα που απεικονίζει ήρωες απ’ την παιδική σειρά κινουμένων σχεδίων «Μικρό μου πόνι». Οι συμμαθητές του το κοροϊδεύουν, οι δάσκαλοι καλούν τους γονείς για να το πείσουν ν’ αλλάξει προτίμηση ώστε να σταματήσουν τα επεισόδια μπούλινγκ εκ μέρους των άλλων μαθητών, ο Λουίσμι, όμως, αρνείται πεισματικά ν αποχωριστεί την τσάντα του. Τα επεισόδια στο σχολείο σιγά-σιγά κλιμακώνονται, οι δάσκαλοι σχεδόν κατηγορούν τον Λουίσμι ή προτείνουν ν’ αλλάξει σχολείο, οι αντιδράσεις των γονιών του είναι διαφορετικές κι εκείνος υπερασπίζεται μεν γενναία τον εαυτό του αλλ αυτό δεν αρκεί... 
Πρόκειται για ένα έργο στο οποίο, όπως σημειώνεται, οι γονείς μιλάνε συνεχώς για το παιδί τους αλλά ποτέ με το παιδί τους η παρουσία του οποίου στο σπίτι δηλώνεται μόνο μ ένα τεράστιο πορτρέτο του στο σαλόνι. Ένα πορτρέτο στο οποίο -κάτι σαν το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι στην ομώνυμη νουβέλα του Όσκαρ Γουάιλντ- καταγράφονται όλες οι ψυχικές μεταπτώσεις του απόντος παιδιού, όλες οι αντιδράσεις του σε όσα γίνονται «για κείνο, αλλά χωρίς εκείνο». 
Ο 38χρονος σήμερα Πάκο Μπεθέρα έχει γράψει πάνω από δέκα θεατρικά έργα τα οποία έχουν αποσπάσει μερικά απ’ τα σημαντικότερα θεατρικά βραβεία της Ισπανίας, όπως το Εθνικό Βραβείο Θεάτρου «Καλδερόν ντε λα Μπάρκα» (2007) και το Εθνικό Βραβείο Δραματουργίας (2009), καθώς και το Ευρωπαϊκό Βραβείο «Εurodram» («Ventaquemada», 2014), κι έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλικά, γερμανικά, ιταλικά, πορτογαλικά, ουγγρικά και στα ελληνικά
-η Μαρία Χατζηεμμανουήλ έχει ήδη μεταφράσει, εκτός απ’ «Το μικρό πόνι», και τα «Ventaquemada» και «To σχολείο της ανυπακοής» που δεν έχουν ακόμα παιχτεί εδώ- ενώ έχουν εκδοθεί στην Ισπανία, την Λατινική Αμερική, την Γερμανία, την Ιταλία και την Νέα Ζηλανδία. 
Στην Κύπρο, πέρα απ το ανέβασμα της παράστασης, η θεατρική ομάδα «Persona» προγραμματίζει, ταυτόχρονα, με αφορμή το έργο αυτό, παράλληλες δράσεις με κοινωνικό και καλλιτεχνικό χαρακτήρα: τη διεξαγωγή, σε συνεργασία με ειδικούς εκπαιδευτές και θεατρολόγους, κύκλου βιωματικών εργαστηρίων για γονείς και παιδιά, με θέμα τον εκφοβισμό, με στόχο την περαιτέρω ευαισθητοποίηση και ενημέρωση γύρω απ’ το θέμα-μάστιγα της εποχής αλλά και την οργάνωση masterclass θεατρικής γραφής για νέους συγγραφείς, με στόχο την προαγωγή της θεατρικής γραφής μέσα από νέα ρεύματα και τάσεις, στο οποίο θα διδάξει ο συγγραφέας του έργου Πάκο Μπεθέρα.

No comments:

Post a Comment