Το Τέταρτο Κουδούνι / 1 Οκτωβρίου 2015
Ήμουν κι εγώ εκεί με την παρέα μου. Στην παρουσίαση του φετινού -είναι η έκτη της χρονιά- προγράμματος της «Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών» του Ιδρύματος Ωνάση. Απ’ τον Χρήστο Καρρά, την Αφροδίτη Παναγιωτάκου και την Κάτια Αρφαρά που ’χουν κάνει πάλι παπάδες. Μακράς διάρκειας παρουσίαση -μα είναι τόσες οι εκδηλώσεις, πάνω από 100!- που την ελάφρυνε, όμως, ο τρόπος που την έκαναν: η σύμπνοιά τους, το χιούμορ τους, η ετοιμότητά τους, τα βίντεο, τα υπέροχα έντυπα -έξοχη και ουσιαστικά πρωτότυπη η δουλειά του Θάνου Σαμαρά- που είχαμε στα χέρια μας και, βέβαια, οι συνεχείς εκπλήξεις
-έρχεται έως και ο ακτιβιστής Ράινερ Ες, εγγονός του Ρούντολφ του Άουσβιτς, να μιλήσει -συγκλονιστικό!- κατά της ανόδου του νεοναζισμού, στο πλαίσιο των παραστάσεων των «Ρίμινι Πρότοκολ» πάνω στο πόνημα του Χίτλερ «Ο αγών μου» -η πρεμιέρα στις 21 Απριλίου...
Καθόμασταν, μετά, έξω απ’ την «Στέγη» με μια φίλη και λέγαμε πως μέσα σ’ αυτή τη μαύρη τρύπα όπου ’χει βουλιάξει ο πολιτισμός μας,


Σας εντόπιζα στο προηγούμενο «Τέταρτο Κουδούνι», απ’ τις παραστάσεις που επαναλαμβάνονται φέτος, μερικές απ’ αυτές που πολύ μου άρεσαν και που εκτίμησα, συστήνοντάς σας να σπεύσετε να τις δείτε πριν αρχίσει ο ορυμαγδός απ’ τις καινούργιες πρεμιέρες και χαθείτε στις στήλες θεαμάτων… Να επισημάνω τέσσερις ακόμα:


Να κατεβείτε και στο «Υπόγειο» του «Θεάτρου Τέχνης» για δυο παραστάσεις:
«Η Λίλα λέει», το αφοπλιστικά ποιητικό πεζό «πορνό» του Σιμό, σε διασκευή Μαριάννας Κάλμπαρη που συνυπογράφει με τον Βασίλη Μαυρογεωργίου και τη σκηνοθεσία, ερμηνευμένο με αφάνταστη τρυφερότητα απ’ τον ίδιο και την Λένα Δροσάκη (19 Οκτωβρίου με 17 Νοεμβρίου).

«Αυτό που εγώ ονομάζω λήθη»: μια νουβέλα με συγκλονιστικό θέμα εμπνευσμένο από αληθινό γεγονός -οι σεκιουριτάδες ενός καταστήματος Carrefour στην Λιον σκότωσαν στο ξύλο έναν νεαρό Γάλο με καταγωγή απ’ την Μαρτινίκα που ’κλεψε ένα κουτάκι μπύρα. Ανεβαίνει στις 3 Οκτωβρίου με τη μορφή μονολόγου στη μετάφραση του Σπύρου Γιανναρά απ’ την Άσπα Τομπούλη και με τον Νίκο Νίκα στο «Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων -σας έγραφα την είδηση στο «Τέταρτο Κουδούνι» ήδη απ’ τις 29 Μαΐου.
Το ίδιο, όμως κείμενο, στην ίδια μετάφραση και με τον ίδιο τίτλο ανεβαίνει, ως μονόλογος επίσης, στις 17 Οκτωβρίου και στο «Vault». Σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κανέλλου. Και με ερμηνευτή τον Δημήτρη Αγορά. Ο οποίος και το ερμήνευσε πρώτος τον περασμένο Απρίλιο, όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα αλλά ως «θεατρικό αναλόγιο», στο «Εμπρός», στο πλαίσιο του 3ου Αντιφασιστικού Φεστιβάλ σε σκηνοθεσία Δήμητρας Σύρου.
Είναι περίεργο ένα σύγχρονο κείμενο να παρουσιάζεται ταυτόχρονα σε δυο θέατρα της Αθήνας. Έμαθα πως αυτό συμβαίνει διότι έχει μεν πνευματικά δικαιώματα αλλά ο συγγραφέας δεν τα διαθέτει κατ’ αποκλειστικότητα. Εγώ, πάντως, βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θεατρικά την ταυτόχρονη διπλή παρουσίαση Πόσο μάλλον όταν εκτιμώ ιδιαίτερα και τους δυο ηθοποιούς που θα το ερμηνεύσουν. Σας συνιστώ να πάτε και στις δυο παραστάσεις -εγώ θα πάω. Κι αν το θέατρό μας δεν είχε ακόμα αγκυλώσεις, πολύ θετικά θα ’βλεπα σε μια μέρα ή σε δυο συνεχόμενες να παιχτούν μαζί, η μια μετά την άλλη, και οι δυο και στα δυο θέατρα.

Η συνέχεια περιλαμβάνει -στην Κεντρική Σκηνή, στις 20 Νοεμβρίου- ένα δίπτυχο με δυο καινούργια κυπριακά μονόπρακτα σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΘΑΛ Μηνά Τίγκιλη: «Η συλλογή» του Γιάννη Αγησιλάου -πρώτο βραβείο στον Β΄ Διαγωνισμό Θεατρικού Μονοπράκτου στη μνήμη Κωστή Κολώτα- και «Σπασμένα» της Κωνσταντίνας Σωτηρίου -προϊόν του φετινού Προγράμματος «Play On» που συνδιοργάνωσαν το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ) κι ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου. Θα πρωταγωνιστήσουν, αντίστοιχα, Φίλιππος Σοφιανός και Στέλιος Ανδρονίκου, Φώτης Γεωργίδης και Μαρία Φιλίππου.
Τα μονόπρακτα θα διαδεχτεί στις 20 Ιανουαρίου, στην Κεντρική Σκηνή, η κωμωδία του Τζο Όρτον «Τι είδε ο μπάτλερ» στη μετάφραση του Παύλου Μάτεσι και σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Λάρκου, με Κώστα Βήχα, Μαρίνα Βρόντη, Φώτη Γεωργίδη, Ανδρέα Φυλακτού, Μαρία Φιλίππου, Βασίλη Χαραλάμπους.

Το καλοκαίρι του 2016 η ΕΘΑΛ, που συμπληρώνει 27 χρόνια λειτουργίας, θα παρουσιάσει τις «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη σε μετάφραση Κωστή Κολώτα και σκηνοθεσία Μηνά Τίγκιλη. Παράλληλα θα επαναλάβει σε περιοδεία το «Άντε ψυχούλα μου, σκότωσέ με» του Τούρκου Αζίζ Νεσίν στη μετάφραση του Παναγιώτη Αμπαζή και σε σκηνοθετική επιμέλεια Κώστα Βήχα.
Τρεις φωτογραφίες: απ’ τον εορτασμό της Πολεμικής Αρετής των Ελλήνων (1968/χουντική κυβέρνηση Γεωργίου Παπαδοπούλου),
απ’ τον εορτασμό των 20 χρόνων ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας (2011/κυβέρνηση Νίκολα Γκρούεφσκι)

Υ.Γ. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν παρέστη στη σύνοδο του Οργανισμού Ενωμένων Εθνών για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και της τρομοκρατίας που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης στην Νέα Υόρκη διότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα συμμετείχε με τη «συνταγματική της ονομασία» κι όχι ως FYROM. Η φάρσα δεν έχει τέλος.
(Μα γιατί δεν μπορούν να τα βρουν; Με τόσες εκλεκτικές συγγένειες…).
No comments:
Post a Comment