July 9, 2013

Το «Δεκαήμερον» του Βοκάκιου από τον Νίκο Καραθάνο στο Εθνικό



Το Τέταρτο Κουδούνι / ΕΚΤΑΚΤΟ
 

 
Το κλασικό «Δεκαήμερον» του Βοκάκιου θ’ ανεβάσει τον επόμενο χειμώνα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για το Εθνικό Θέατρο, στην Νέα Σκηνή του «Νίκος Κούρκουλος», ο Νίκος Καραθάνος.
Ο Βοκάκιος _ ο Ιταλός Τζοβάνι Μποκάτσο _ έγραψε το έργο του αυτό, που το απαρτίζουν εκατό διηγήματα τα οποία δένονται δεξιοτεχνικά μεταξύ τους μ’ ένα εκατοστό πρώτο, μεταξύ 1349 και 1352 και το επεξεργάστηκε πάλι μεταξύ 1370 και 1371. Στο «Δεκαήμερον», καρπό αντιπροσωπευτικό της πρώιμης Αναγέννησης και μάλιστα γραμμένο στην κοιτίδα της, την Φλορεντία, μια δεκαμελής παρέα νεαρών Φλορεντινών _ επτά κορίτσια και τρία αγόρια _ αποφασίζουν το 1348 να περάσουν μαζί ένα δεκαήμερο στην εξοχή, μακριά απ' την πόλη τους που μαστίζεται απ' την πανούκλα. Κάθε μέρα ο καθένας τους αφηγείται και μοιράζεται με τους φίλους του μια ιστορία, έτσι ώστε στο τέλος της κάθε μέρας να έχουν ακουστεί δέκα ιστορίες και στο τέλος του δεκαήμερου εκατό. Αυτές, ακριβώς, οι ιστορίες συγκροτούν το βιβλίο. Με κωμικές και ειρωνικές αποχρώσεις και με τρόπο τολμηρό ο Βοκάκιος παρουσιάζει τη ζωή στην πατρίδα του καυτηριάζοντας τις πρακτικές των αριστοκρατών, του κλήρου, των εμπόρων αλλά και των απλών πολιτών και συνθέτοντας, τελικά, αν και με δάνεια από διάφορες πηγές, έναν πρωτότυπο ύμνο στη ζωή, ένα έργο που σημάδεψε την παγκόσμια λογοτεχνία.
Αντλώντας απ' το έργο αυτό αλλά και απ' τη βασισμένη στο «Δεκαήμερον» εξαιρετική ομώνυμη ταινία (1971) του Πιερ Πάολο Παζολίνι, ο Νίκος Καραθάνος θα συνθέσει την παράστασή του στη διανομή της οποίας θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο ίδιος, η Λυδία Φωτοπούλου, ο Άγγελος Παπαδημητρίου, η Αλίκη Αλεξανδράκη…
Σημειώστε πως το Εθνικό Θέατρο θ’ ανοίξει τη χειμερινή σεζόν στην Κεντρική του Σκηνή με την επανάληψη της «Γκόλφως» (φωτογραφία), του δραματικού ειδύλλιου του Σπυρίδωνος Περεσιάδου που 'χει ανεβεί σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου, μιας συγκλονιστικής παράστασης η οποία θα μεταφερθεί εκεί απ' την Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» αλλά θα παιχτεί προηγουμένως _ στις 16 Αυγούστου _ και στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου.

No comments:

Post a Comment