June 15, 2015

«Λωξάνδρα» απ’ την Έφη Θεοδώρου, «Γλυκό πουλί της νιότης» απ’ τη Άντζελα Μπρούσκου στην Κύπρο


Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση

Τέσσερις ελλαδίτες σκηνοθέτες, η Έφη Θεοδώρου, ο Γιάννης Καλαβριανός, η Άντζελα Μπρούσκου κι ο Βασίλης Μυριανθόπουλος κατεβαίνουν τον προσεχή χειμώνα στην Κύπρο -στην Λευκωσία-, για να συνεργαστούν -οι τρεις πρώτοι για πρώτη φορά -με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.
Η Έφη Θεοδώρου θ’ ανεβάσει στην Κεντρική Σκηνή την «Λωξάντρα» της Μαρίας Ιορδανίδου σε μια καινούργια δραματοποίηση απ’ τον Σάββα Κυριακίδη του δημοφιλούς -κυρίως λόγω της μεταφοράς του στην τηλεόραση ως σειράς τηλεοπτικής, σε σενάριο Χρήστου Δοξαρά και σκηνοθεσία Γρηγόρη Γρηγορίου, με την Μπέτυ Βαλάση στον επώνυμο ρόλο (ΕΡΤ, 1980-1981)- μυθιστορήματος που πρωτοεκδόθηκε απ’ την Εστία το 1962. Η «Λωξάντρα» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη σκηνή -αλλά σε διασκευή για το θέατρο που υπέγραφε ο Άκης Δήμου- απ’ το ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη, καλλιτεχνικού διευθυντή τότε του Θεάτρου, στην Θεσσαλονίκη, στο «Βασιλικό Θέατρο» τη σεζόν 2010/2011 κι επαναλήφθηκε την επόμενη 2011/2012, στη Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών ενώ την άνοιξη του 2011 παίχτηκε και στην Αθήνα, στο «Θέατρον» του «Ελληνικού Κόσμου».
Στην ίδια Σκηνή την «Λωξάνδρα» θα διαδεχτεί το «Γλυκό πουλί της νιότης» του Τενεσί Γουίλιαμς σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου. Είναι το δεύτερο έργο του Γουίλιαμς που η σκηνοθέτρια κάνει μετά το «Λεωφορείο ο Πόθος» που ανέβασε με Μπλαντς Ντουμπουά την Όλια Λαζαρίδου στην «Σφενδόνη» τη σεζόν 2007/2008 ενώ την επόμενο χειμώνα 2008/2009 η παράσταση παίχτηκε -για μια και μόνη βραδιά- και στο «Παλλάς».
Ο Γιάννης Καλαβριανός θ’ ανεβάσει στην Νέα Σκηνή του ΘΟΚ σε πανελλήνια πρώτη το έργο (2008) του αγνώστου μας, γεννημένου στην τότε Σοβιετική Ένωση, πολονού συγγραφέα Ταντέους Σλομποτζιάνεκ «Η τάξη μας» που αναφέρεται, μ αφορμή τη σφαγή των Εβραίων σε μια μικρή πόλη της γερμανοκρατούμενης Πολονίας το 1941, στον πολονικό αντισημιτισμό φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας.
Ο Βασίλης Μυριανθόπουλος, τέλος, θ’ ανεβάσει για τα παιδιά, στην Σκηνή «018» του ΘΟΚ  -όπου είχε σκηνοθετήσει, για τα παιδιά επίσης, τη σεζόν 2012/2013, και τον «Τρελαντώνη» της Πηνελόπης Δέλτα, στη διασκευή για το θέατρο της Γλυκερίας Καλαϊτζή, παράσταση που επαναλήφθηκε και την επόμενη 2013/2014-, το δικό του μιούζικαλ «Εγώ ο πρίγκιπας».
Το ρεπερτόριο του ΘΟΚ για το 2015/2016 συμπληρώνεται με δυο ακόμη πανελλήνιες πρώτες: «Το παλάτι του τέλους» (2007) της Καναδής Τζούντιθ Τόμσον, που τη σκηνοθεσία του θα συνυπογράψουν οι ηθοποιοί Αντώνης Κατσαρής, Λένια Σορόκου και Στέλα Φυρογένη και η βίντεο άρτιστ Νικολέτα Καλαθά, και το «Κάστινγκ» (2000) του Ρώσου Αλεξάντρ Γκάλιν, με το οποίο επιστρέφει ο Ανδρέας Πάντζης στον ΘΟΚ όπου είχε να σκηνοθετήσει απ’ το 2006. Η σεζόν θ’ ανοίξει στην Κεντρική Σκηνή με τη σκηνική μουσική του Φέλιξ Μέντελσον-Μπαρτόλντι για το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σέξπιρ, που θα παρουσιαστεί, με σκηνική μορφή, ως συμπαραγωγή με το Ίδρυμα Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου και στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ «Κύπρια 2015», σε σκηνοθεσία Αθηνάς Κάσιου και με μουσική διεύθυνση Άλκη Μπαλτά.
Στο μεταξύ, η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΘΟΚ, που χηρεύει απ’ τον Δεκέμβριο του 2013, συνεχίζει να παραμένει κενή -γεγονός πρωτοφανές- κι όλες τις αποφάσεις παίρνουν ακόμη το, υπό τον πολιτικό μηχανικό, θεωρητικό της τέχνης και σκηνογράφο-ενδυματολόγο Γιάννη Τουμαζή, Διοικητικό Συμβούλιο και η Καλλιτεχνική Επιτροπή του Θεάτρου.

No comments:

Post a Comment