January 26, 2015

«Βασίλισσα της ομορφιάς» στην Θεσσαλονίκη απ’ την Πειραματική Σκηνή



Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση

To έργο του διακεκριμένου, ιρλανδικής καταγωγής, Μάρτιν ΜακΝτόνα «Η βασίλισσα της ομορφιάς» θα παρουσιάσει φέτος, σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου, στην Θεσσαλονίκη, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη», η ντόπια Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» συνεχίζοντας το νομαδικό βίο της και τις... hit and run εμφανίσεις της.
Πρόκειται για το βραβευμένο πρώτο έργο του ΜακΝτόνα -φημολογείται πως το έγραψε σε οκτώ μέρες!- που έκανε την πρεμιέρα του στο Γκάλγουέι της Ιρλανδίας το 1996 εκτινάσσοντας τον 26χρονο τότε συγγραφέα -γεννημένο στο Λονδίνο από ιρλανδούς γονείς- που αμέσως κατατάχθηκε στους καλύτερους συγγραφείς της γενιάς του στο αγγλόφωνο θέατρο μαζί με την Σάρα Κέιν και τον Μαρκ Ρέιβενχιλ. Ο ΜακΝτόνα επιβεβαίωσε στη συνέχεια τις προβλέψεις, απλώθηκε μάλιστα με επιτυχία και ως σκηνοθέτης στον κινηματογράφο («Αποστολή στην Μπριζ»), όπου κέρδισε και Όσκαρ για μια μικρού μήκους ταινία του.
«Η βασίλισσα της ομορφιάς», που αποτέλεσε μαζί με τα δυο επόμενα έργα του συγγραφέα «Ένα κρανίο στην Κονεμάρα» και «Μοναξιά στην άγρια Δύση» (το οποίο έχει, επίσης, παιχτεί στην Ελλάδα και, κατά σύμπτωση, παίζεται τώρα στην Αθήνα, στο «Faust», σε σκηνοθεσία Πέμης Ζούνη), μια τριλογία με τον τίτλο «Η τριλογία του Λινάν» ανέβηκε έκτοτε πολλές φορές σ’ όλο τον κόσμο.
Στο έργο, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μαύρη κωμωδία, σ’ ένα απομονωμένο αγροτόσπιτο στη δυτική Ιρλανδία, αρχές της δεκαετίας του ’90, η Μορίν, μια σαραντάχρονη γεροντοκόρη με ιστορικό ψυχασθένειας, έχει μείνει μόνη, καθώς οι αδελφές της έχουν παντρευτεί, να φροντίζει την ανυπόφορη, εγωίστρια εβδομηντάχρονη μάνα της, την Μαγκ, παγιδευμένη σε μια δυσλειτουργική σχέση μαζί της -η μια προσπαθεί με σφοδρότητα να πληγώσει την άλλη.
Τελευταία ευκαιρία στη ζωή της Μορίν, ο Πάτο, ένας μεσήλικας οικοδόμος που έχει επιστρέψει από την Αγγλία απογοητευμένος από τους περιορισμούς και τη μοναξιά και που έρχεται στο σπίτι με τον μικρότερο αδελφό του, τον Ρέι. Η Μαγκ θα καταφέρει να τον διώξει μακριά διαλύοντας τα όνειρα της Μορίν. Εκείνη, χωρίς καμιά ελπίδα πια, θα την εκδικηθεί. Σκληρά.

Στην παράσταση της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» Μαγκ θα ’ναι η Έφη Σταμούλη, Μορίν η Σοφία Βούλγαρη, ο Γιώργος Δημητριάδης θα παίξει τον Πάτο κι ο Κωστής Ραμπαβίλας τον Ρέι.
Το έργο ανεβαίνει στη μετάφραση του Ερρίκου Μπελιέ, με σκηνικά και κοστούμια Όλγας Χατζηιακώβου, ηχητική επιμέλεια Φίλιππου Θεοχαρίδη και φωτισμούς Μαρία Λαζαρίδου η οποία θα ’ναι και βοηθός της σκηνοθέτριας. Η πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη στις αρχές Μαρτίου κι η παράσταση θα παίζεται έως τα μέσα Απριλίου. 
Στην Ελλάδα την «Βασίλισσα της ομορφιάς» -αλλά και τον άγνωστο τότε ΜακΝτόνα- πρωτοπαρουσίασε τη σεζόν 1997/1998 ο Θύμιος Καρακατσάνης, όταν ανέβασε το έργο, με τον τίτλο «Ωραία μου βασίλισσα», στο θέατρο «Μπροντγουαίη» σε σκηνοθεσία Γιώργου Ρεμούνδου κρατώντας ο ίδιος το ρόλο της Μαγκ με Μορίν την Άννα Βαγενά.
Το χειμώνα 2008/2009 το έργο ανέβηκε στο θέατρο «Βικτώρια» σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη με Μαγκ την Έρση Μαλικένζου και Μορίν την Ναταλία Τσαλίκη, για να επαναληφθεί και τη σεζόν 2009/2010.
Τη σεζόν 2011/2012 παρουσιάστηκε και στην Κύπρο -στην Λευκωσία- απ' τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου -στην «Νέα Σκηνή» του. Η σκηνοθεσία ήταν της Μαγδαλένας Ζήρα και τους δυο βασικούς ρόλους κράτησαν η Αννίτα Σαντοριναίου (Μαγκ) κι η Ερμίνα Κυριαζή (Μορίν).
Ας σημειωθεί πως, εκτός απ την «Μοναξιά στην άγρια Δύση» στο «Faust», στην Αθήνα παίζεται, για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν, στο θέατρο «Αθηνών», κι άλλο έργο του ΜακΝτόνα -«Ο Πουπουλένιος», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη.

No comments:

Post a Comment