January 3, 2024

Εντουάρντο, ο αγαπημένος

 
Το Τέταρτο Κουδούνι / Τέτοιες Μέρες, Τέτοια Λόγια... 214
 
Ήταν ένας σπουδαίος ηθοποιός: λαϊκός, άμεσος, βιωματικός. Ήταν ένας σπουδαίος συγγραφέας: λαϊκός, άμεσος, βιωματικός. Τον λάτρευα και τον λατρεύω. Τον Ναπολιτάνο, τον Ιταλό, τον διεθνή Εντουάρντο ντε Φιλίπο, τον -σκέτα- Εντουάρντο. Τον νόθο γιο του άλλου κορυφαίου της λαϊκής ιταλικής κωμωδίας Εντουάρντο Σκαρπέτα.
Το επιβεβαίωσα «ανακαλύπτοντας» στο Netflix που -το ’χω ξαναγράψει κι επιμένω- κρύβει διαμαντάκια, αρκεί να ψάξεις- το ντοκιμαντέρ (2020), το οποίο υπογράφουν η Ντίντι Νιόκι κι η Μισέλ Μάλι, «Il Nostro Eduardo» / «That Eduardo of Ours» («Ο δικός μας Εντουάρντο»). Μια ιδιαίτερη ταινία που επικεντρώνεται στα τρία εγγόνια του -τα οποία δεν ασχολούνται με το θέατρο- και που αγκαλιάζει την καριέρα του, παράλληλα με τ’ αδέλφια του, την Τιτίνα ντε Φιλίπο και τον Πεπίνο ντε Φιλίπο, και το γιο του Λούκα ντε Φιλίπο, αλλά και, ακομπλεξάριστα, την πολυτάραχη ζωή του. Ενθουσιάστηκα.
Κι έμεινα εμβρόντητος, όταν στα πλάνα απ’ την περιοδεία του θιάσου του, το 1962, στην Σοβιετική Ένωση, μετά από μια παράστασή τους, ανάμεσα στο ενθουσιασμένο κοινό είδα -και πολύ συγκινήθηκα- να καταχειροκροτούν, ποιους; 
Τους δικούς μας, επίσης πολυαγαπημένους, πολιτικούς εξόριστους, τότε, στην Σοβιετική Ένωση, το σκηνοθέτη και συγγραφέα Γιώργο Σεβαστίκογλου και τη γυναίκα του, κατοπινή συγγραφέα, Άλκη Ζέη. Η οποία, προσπαθώντας, μέσω Ιταλίας όπου είχε καταφύγει κι αγωνιζόταν να πάρει βίζα για την Σοβιετική Ένωση,  να συναντήσει το σύντροφό της Σεβαστίκογλου -που βρισκόταν, στην Τασκένδη, φυγάδας του Εμφύλιου-, στο μεταξύ, συνεργάστηκε, ως ηθοποιός που, τότε, ήταν, με το θίασο του Εντουάρντο ντε Φιλίπο.
Ο κόσμος είναι μικρός...
Δείτε το! Και δείτε την «Φιλουμένα Μαρτουράνο» του, με την Μαρία Ναυπλιώτου, τον Μελέτη Ηλία και τους άλλους καλούς, σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, που θα παιχτεί για δεύτερη σεζόν στο «Δημήτρης Χορν».

No comments:

Post a Comment